Hoe maak je je eigen Magnesium Spray

Niet zo lang geleden schreef ik hier hoe ik dagelijks magnesium spray of magnesium olie gebruik. Ook schreef ik waarom het zo’n essentieel onderdeel van onze algehele gezondheid is. Velen van ons hebben een tekort aan magnesium, een mineraal dat het lichaam gebruikt voor honderden reacties. Ieder cel in het lichaam heeft magnesium nodig en het is van vitaal belang voor tanden, botten, spieren, gewrichten, voor een optimale slaap en om stress te verminderen.

Een tekort aan magnesium is wijdverspreid door vele factoren, zoals onze levensstijl dat magnesium in het lichaam kan afbreken. Een gebrek aan slaap, teveel stress, teveel sporten, het gebruik van alcohol/cafeïne/suiker zijn enkele voorbeelden.

Als kind werd me altijd verteld dat ik de zee in moest, want dat was gezond. Ik begreep echter nooit waarom, nu wel. De zee is namelijk een goede bron van magnesium, maar als je niet elke dag in de zee kunt zwemmen, kan magnesium olie de makkelijkste, goedkoopste en meest effectieve manier zijn om aan je magnesium niveau te werken. Magnesium doet enorm veel, van het verminderen van stress tot het verbeteren van de slaap.

Ik spray magnesium dagelijks op mijn huid in de vorm van magnesium olie. Dit is een magnesium spray dat op de huid aanvoelt als een olie. Dus magnesium spray of magnesium olie, het komt allemaal op hetzelfde neer. Het is enorm eenvoudig om zelf magnesium olie te maken en het bespaart een hoop geld.

Nadat ik schreef over mijn eigen spray, explodeerde mijn mailbox zowat door de enorme hoeveelheid vragen naar het recept. Ik begrijp de enorme interesse erg goed, want de magnesium sprays in de winkel zijn echt duur en ik zou het zelf nooit (meer) kopen in de winkel. Het is ook gewoon niet nodig. Ik zal je vertellen hoe je heel eenvoudig zelf een goede magnesium spray kunt maken.

Als eerste, koop magnesium chloride. Dit is niet duur en je kunt er jaren mee vooruit! De prijs hiervan is velen malen goedkoper dan een klein flesje in de winkel. Zorg ervoor dat je magnesium chloride vlokken of poeder koopt. Een eenvoudige zoekopdracht op Amazon of een bezoek aan de lokale gezondheids-/bio winkel zal je van een heleboel verschillende opties voorzien. Als je twijfelt, stuur me een bericht dan zal ik je helpen bij het zoeken.

Met twee ingrediënten, kun je je eigen magnesium olie maken voor een fractie van de prijs van magnesium spray in de winkel/online. Een flesje van magnesium olie/spray kost in de winkel minstens 15 euro. Je eigen fles magnesium olie zal je niet meer dan 2 euro kosten..

How To Make Your Own Magnesium SprayHoe maak je je eigen Magnesium Spray

Je hebt nodig:

 • ½ kopje Magnesium Chloride poeder of vlokken
 • ½ kopje gedistilleerd water
 • een kom of meet beker
 • een spray flesje

Kook het gedestilleerde water. Gooi de magnesium chloride vlokken (of poeder, zoals op de foto) in een kom of maatbeker en giet het warme water erover. Roer goed tot alles volledig is opgelost. Laat afkoelen en bewaar in een spray flesje. Je kunt de spray bij kamertemperatuur minstens zes maanden bewaren. Ik gebruik het dagelijks, ook vaak als deodorant.

Hoe gebruik je Magnesium Olie?

Heel simpel. Spray dagelijks de magnesium olie op je armen, benen, oksels en op je buik. Ik gebruik ongeveer 10 tot 20 verstuivingen per dag. Het zal de eerste keer tintelen op de huid, dit is normaal en zal vanzelf na een tijdje verdwijnen. Probeer als je net begint om het op te bouwen, dus begin niet meteen met 20 verstuivingen per dag. Ik schreef er meer hier over.

Je kunt de olie op de huid laten of na 20 tot 30 minuten afspoelen. Ik gebruik het meestal na een douche of voor het slapen gaan.

Enkele tips

 • Gebruik ongeveer 300 gram magnesium vlokken/poeder in badwater voor een ontspannen bad na een training, of om de conditie van je huid te verbeteren. Ook is een bad goed om je algehele magnesium niveau aan te vullen. 
 • Een voetenbad is ook zeer effectief. De opname onder de voeten is één van de meest onderschatte plaatsen in het lichaam. Een voetenbad met een oplossing van 130 gram magnesium vlokken op een halve emmer water is genoeg om jezelf van een grote impuls magnesium te voorzien.
 • Ik zou magnesium spray niet aanbevelen voor kinderen onder de leeftijd van zes jaar. Vaak vinden ze het niet een al te aangename ervaring en de olie is te geconcentreerd voor hun gewicht/lengte in verhouding tot hun aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium dat nodig is.
 • Als je de magnesium vlokken koopt in plaats van de poeder dan kan de verhouding van 1: 1 te sterk zijn. Er zal bij het gebruik van vlokken een hogere gehalte van magnesium aanwezig zijn in de olie. Misschien kan dit goed voor je zijn en vele voordelen voor je hebben. Misschien ben je een top sporter en heb je een extra dosis nodig, maar voor normaal gebruik zou ik de verhouding dan aanpassen. Mijn tip is om de magnesium olie te verdunnen met gedestilleerd water tot een verhouding van 1: 2 als je magnesium vlokken gebruikt, dus een derde magnesium vlokken op twee delen water.

Ik hoop dat dit artikel je zal helpen om je eigen magnesium spray te maken! Het is zo veel goedkoper en effectiever! Heb je vragen of gebruik je al een spray, laat het hieronder weten!

–>Klik hier om het artikel te lezen waarin ik uitleg hoe ik mijn eigen magnesium spray maak<–

 

photos by the green creator (c) (copyright)

39 gedachten over “Hoe maak je je eigen Magnesium Spray”

  • Hi Rinske, ik zie dat het maar voor 31% uit magnesiumchloride bestaat…ik kan niet achterhalen wat de overige ingrediënten zijn, maar een hogere percentage zou beter zijn. Hopelijk helpt dit!

   Beantwoorden
 1. Hi Bianca,
  Ik slik nu al extra magnesium citraat van het merk Solgar en beoefen daarnaast bijna dagelijks Bikram yoga en heb nog extra trainingen.
  Nu vraag ik me af hoeveel verstuivingen ik nodig heb wanneer ik de magnesiumwater/olie wil proberen?

  Met interesse zie ik je reactie tegemoet.

  Beantwoorden
  • Hi Mary,
   Ik zou met een paar verstuivingen beginnen en het dan opbouwen naar 10 per dag. Kijk dan even hoe je je voelt. Solgar kun je gerust gebruiken tot het op is, maar als je blijft sprayen heb je de pillen niet meer nodig.

   Beantwoorden
 2. Hallo

  Waar kan ik deze spullen kopen?
  Ik heb zelf fibromyalgie en syndroom van tietze.
  Ik hoorde dat dit erg goed is voor je spieren en bindweefsel.
  Is het beter te sprayen of magnesium te slikken?

  Vr. Gr.
  Marijke

  Beantwoorden
  • Hi Marijke,

   In het artikel kun je precies lezen waar je het kunt kopen. En ja sprayen is veel beter dan slikken 🙂 Laat me maar weten als je nog meer vragen hebt! Groetjes, Bianca

   Beantwoorden
   • Hoi Bianca,
    Bedankt voor je recept. Maar ik zou graag willen weten waar ik een lege sprayflacon kan kopen en de magnseiumchloride vlokken. Je geeft aan dat het te lezen is in het artikel, maar sorry, volgens mij staat het er niet bij vermeld, wel hoe je het kunt maken, waarvoor dank! Ik gebruik nu de magnesiumspray van Kruidvat, is Zechsal magnesium en een prima spray, maar kost helaas 6,95 vandaar dat ik t maar zelf ga maken. Overigens raakt die spray steeds verstopt, ondanks gelijk afspoelen onder de kraan. Dus ik hoop dat er een spray te koop is die niet snel verstopt raakt. Het is plakkerig vandaar dat de spray steeds dichtslibt… Mvg. Jasmijn

    Beantwoorden
 3. Ik heb de spray met 31% magnesiumchloride nu 1 keer gebruikt en heb meteen al beter geslapen. Ik heb ruim een jaar behoorlijk veel stress gehad en veel burnout symptomen (huisartsen werken helaas niet zo veel mee aan een diagnose). Ben nu uit die stressvolle periode doordat ik geswitcht ben van baan en meer ben gaan ontspannen maar ik blijf moe en na (niet eens heel intensief sporten) langdurig spierpijn en vaak stijven rug bij opstaan na niet altijd goede nachtrust. Vannacht gespoten met de spray en heb zowaar de hele nacht doorgeslapen, geen stijve rug bij opstaan en veel minder zwaar gevoel in mijn hoofd. Ik klink een beetje als een tell sell reclame maar het voelt echt goed. Ik blijf ermee doorgaan. Zelf spray maken met de vlokken zou natuurlijk beter zijn met een hoger gehalte aan magnesiumchloride door de vlokken maar die is 47%. Wil toch niet zeggen dat 31% geen werking heeft? Bij mij heeft het al wel effect. Heb ook de vlokken om zo nu en dan een voetenbad te nemen dus dat ga ik ook erbij doen.
  De spray op de body en fit shop zag ik ook (ik bestel daar meer gezondheidsproducten omdat deze goed en vaak voordeliger zijn). Ik heb ze via facebook gevraagd wat de oorsprong is van de magnesium (veelal Zechstein) en of/welke toevoeging te bevatten. Ze komen hier maandag op terug. Wellicht ga ik het daar dan wel bestellen zodra mijn ‘kado’ flesje op is.

  Beantwoorden
  • Hi Ivonne,
   wat fijn om te lezen! 31% kan absoluut al een effect op het lichaam hebben. Alles is beter dan niets en sprayen is weer beter dan supplementen slikken. Een voetenbad is ook een perfecte manier om extra magnesium binnen te krijgen. Als je ooit overgaat op een spray met een hogere gehalte aan magnesiumchloride, bouw het dan langzaam op 🙂

   Beantwoorden
 4. Hi!
  Ik heb zeker het gevoel dat ik magnesium te kort kom en dit klinkt helemaal te gek. Wil het graag proberen maar kwam dit artikel tegen van Martijn katan https://www.mkatan.nl/radio-en-tv/446-14-januari-magnesium-het-witte-goud.html?qh=YToyOntpOjA7czo5OiJtYWduZXNpdW0iO2k6MTtzOjEwOiInbWFnbmVzaXVtIjt9

  Hierin staat dat het bewezen is dat het niks doet en nu heb ik niet echt een idee wat ik aan mijn magnesium te kort kan doen:(

  Groetjes
  Tina

  Beantwoorden
  • Hi Tina, ik begrijp dat je een beetje in de war bent. Zoals met alles zijn er studies die voor en tegen beweren. Het lastige met magnesium tekort is dat het niet in het bloed te traceren is, maar alleen aan de hand van symptomen. Ik zou het gewoon proberen. Je zult zeker snel resultaat zien als je een tekort hebt. Hopelijk helpt je dit. Groetjes, Bianca

   Beantwoorden
 5. Halo Bianca,
  Er zijn online zoveel verschillende soorten magnesium chloride te koop, ik zie door de bomen het bos niet meer. Maakt het uit als je de spray wil maken of je farmaceutische of cosmetische magnesium gebruikt? Omdat ik vrij veel last heb van overgangsklachten ben ik inmiddels begonnen met groen (t)e smoothies, kan ik dan nog steeds opbouwen naar 10-20 sprays per dag?
  Gr Carolien

  Beantwoorden
  • Hi Carolien, dat kan ik me voorstellen. Zoek naar een magnesium met alleen magnesium chloride of ten minste 99%, dan zit je goed. Merk e.d. maakt niet zoveel uit. Ik denk dat ik je vraag niet helemaal snap. De smoothies hebben niets met magnesium te maken. Je kunt gewoon rustig opbouwen naar 10-20 sprays per dag. Laat me maar weten als je hulp nodig hebt. Groetjes, Bianca

   Beantwoorden
 6. Hi Bianca, ik wil dit ook graag maken. Maar waar koop jij gedest. water? Bij de supermarkten kan ik het wel krijgen maar ik denk dat die niet geschikt is voor op mijn huid. De apotheek verkoopt het hier ook niet.
  Hoor het graag, dank je wel! Groetjes Barbara

  Beantwoorden
  • Hi Barbara, oh jee het is allemaal niet zo ingewikkeld als ik heb beschreven. Misschien moet ik mijn tekst even aanpassen. Gedestilleerd water is gewoon heel zuiver water dus ik haal kraanwater door een (Brita) filter en vervolgens kook ik het en dat laat ik afkoelen. Hopelijk helpt dit 🙂 Groetjes! Bianca

   Beantwoorden
 7. Hoi Bianca,

  Een nieuwsgierig vraagje, ik begrijp waarom sprayen beter is dan slikken omdat het eerder/beter in je bloedbaan terecht komt, maar was eens benieuwd wat je vind van de magnesium celzouten van dr schussler? Omdat je deze oa ook onder je tong kan innemen is mij verteld dat deze ook goed is maar op de een of andere manier twijfel ik aan de celzouten. Ben benieuwd naar jouw kijk hierop. Dankje! Groetjes, Birgit

  Beantwoorden
  • Hi Birgit,
   Van wat ik heb begrepen is alles wat via de maag gaat niet de ideale manier om magnesium op te nemen. De vraag is dus in hoeverre magnesium op deze manier in de maag terecht komt en in hoeverre het via de huid wordt opgenomen…
   Liefs!

   Beantwoorden
   • Dankje voor je antwoord! Maar ik was benieuwd wat je van de magnesium celzouten vind die je inneemt door de poeder onder je tong ‘in te nemen’. Op die manier gaat het niet via de maag, is die manier vergelijkbaar met de spray of even goed?

    Beantwoorden
    • Ik vind persoonlijk de magnesium spray die je over je hele lichaam sprayt (in plaats van alleen onder de tong) beter. Het verschil tussen slikken of het ”in de mond plaatsen” is niet groot. De vertering begint in de mond 🙂

     Beantwoorden
 8. Hoi Bianca, ik heb een vraagje wat betreft de magnesium soort. Ik heb nog een zak met magnesiumvlokken van het merk BetterYou, weet jij of dat ook geschikt is voor een magnesiumspray? Groetjes, Maartje

  Beantwoorden
 9. Hoi Bianca,
  Ik lees op meerdere plekken dat magnesiumcitraat de best opneembare soort magnesium is. Maar in alle recepten voor zelfgemaakte magnesiumolie die ik tot nu toe heb gezien worden steeds magnesium chloridevlokken gebruikt. Kun jij me vertellen waarom? En is Epsomzout (dus magnesiumsulfaat) ook geschikt voor de olie?

  Beantwoorden
 10. Hallo,

  Even een vraag. Ik gebruik dus magnesium spray en vloeibare magnesium chloride.
  Kan ik de vloeibare magnesium ook op de zelfde manier maken zoals je omschrijft op je website? Want ik betaal nu 24.95 per flesje van 250 ml. Graag verneem ik je reactie.
  groet,
  Ellen

  Beantwoorden
 11. Hi Bianca,
  Een paar comments hiervoor vroeg iemand of je niet beter magnesiumcitraat kunt nemen ipv magnesium chloride.
  Je antwoord is daarbij niet geheel duidelijk. Maar zoals ik het interpreteer is de chloride variant beter voor uitwendig gebruik?!
  En welk soort sprayflacon kun je het best gebruiken zodat deze niet snel verstopt raakt?
  Groetjes, Jasmijn

  Beantwoorden
  • Hi Jasmijn,

   er zijn heel veel soorten. Zo heb je organisch gebonden magnesium zoals:

   Magnesiumcitraat
   Magnesiumtauraat
   Magnesiummalaat
   Magnesium bisglycinaat

   En anorganisch gebonden magnesium zoals:

   Magnesiumsulfaat
   Magnesiumoxide
   Magnesiumchloride

   De meest gebruikte en goed opneembare vorm van magnesium is magnesiumcitraat.

   Ik gebruik een gewone sprayfles van de drogisterij en deze raakt niet verstopt.

   Groetjes,
   Bianca

   Beantwoorden
  • Hi Erika,

   Dat vind ik heel lastig en dat durf ik zo niet te zeggen. Ieder kind is anders (qua gewicht bijv). Het beste zou ik dit even met de huisarts overleggen.

   Groetjes,
   Bianca

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.