Your cart

+Artikelen Levensstijl

Hoe je het prikkelbare darm syndroom (PDS) kunt verslaan

Ik heb bijna mijn hele leven geworsteld met een prikkelbare darm (PDS) en heb alles geprobeerd om PDS te verslaan. Na vele jaren kwam ik er gelukkig achter dat er eenvoudige manieren zijn om PDS te verslaan zonder medicijnen. Dit is wat mij echt helpt en ik hoop dat het je ook zal helpen als je met PDS worstelt. Ik weet dat PDS niet een hype is of gewoon mensen zijn die klagen over een beetje buikpijn. PDS kan echt je leven verpesten. Hier zijn mijn top tips om je leven weer terug te krijgen!

Probiotica

Als je een supplement neemt, neem dan een probiotica. Deze zitten vol met goede bacteriën die de flora in je darmen helpen herstellen. Maar om heel eerlijk te zijn, geef ik de voorkeur aan probiotica op de natuurlijke manier, mijn favoriet is zuurkool.

Hydratatie

Water voedt het spijsverteringskanaal en helpt bij het afdrijven van afval en giftige stoffen. Toen ik een kind was (mijn PDS begon op de leeftijd van 10!), heeft de dokter me dit helaas nooit verteld. Ik kreeg medicijnen, maar dronk nooit genoeg water gedurende de dag. Water is heel, heel, heel erg belangrijk. Vul een grote fles en neem het overal met je mee naartoe!

Beweeg

Ik heb het nooit echt leuk gevonden om te bewegen. Als kind was mijn conditie niet veel waard en lichaamsbeweging was iets verschrikkelijks voor mij. Ik herinner me dat ik een documentaire zag over PDS en het idee van het bewegen van je lichaam (en dus ook je darmen) klonk eigenlijk meer dan logisch.  Zelfs nu merk ik dat als ik niet genoeg beweeg en te lang stilzit mijn darmen lui worden. Een simpele wandeling per dag is al voldoende. Ik sprak over mijn 10.000 stappen al hier.

Vezels

Vezels zijn belangrijk. Maar ik heb het niet over de vlokkendie je huisarts je waarschijnlijk voorschrijft. Ik heb het over vezels uit echte voeding, uit fruit en groenten. Sommige mensen vinden het moeilijk om rauwe groenten te verteren (ik heb dat probleem niet), stomen is dan de oplossing. Water en vezels zijn zeer belangrijk.

Triggers

Na al die jaren met en zonder PDS geloof ik dat je niet echt helemaal kan genezen” van PDS. Ook al ben ik helemaal vrij van PDS-symptomen, ik heb nog steeds mijn triggers. Zo is teveel sinaasappelsap niet een goed plan, dus thuis doe ik dit vaak in een smoothie, maar als ik op reis ben vermijd ik sinaasappelsap. Voor anderen kan de trigger brood, fruit, koffie of iets heel anders zijn. Ken je trigger(s) en je leven zal zo veel gemakkelijker zijn.

Portiegrootte

In plaats van grote maaltijden ineens geniet ik meer van kleinere maaltijden gedurende de dag. Het betekent eigenlijk dat je het je darmen makkelijk maakt, want je geeft je lichaam niet ineens teveel werk.

Rauwe voeding

Als je vreselijke PDS hebt, dan is rauw voedsel misschien niet de weg voor je. Knabbel niet op rauwe wortelen de hele dag, want rauwe groenten zijn moeilijk af te breken. Gestoomd, gebakken of geroosterde groenten zijn beter en liever wat later op de dag. 

Zit

Probeer niet te snel te eten en ook niet te praten of je email te checken tijdens het eten… kauw je eten en ga zitten om te eten. Het helpt om je lichaam te ontspannen en brengt je in een toestand van rust, zodat je lichaam het voedsel makkelijker kan absorberen. 

Stress

Last but not least, de stress factor. Dit is erg belangrijk. Het heeft namelijk een enorme impact op je lichaam, maar is soms ook moeilijk te vermijden. Ik herinner me de dagen dat ik een baan had waar ik echt een hekel aan had en ik letterlijk non-stop darm problemen had. Verander van baan! Het is het niet waard. Oh my, wat een marteling was dat. Probeer om stressfactoren die je kunt beïnvloeden te veranderen. Een ontspannen lichaam en geest zijn erg belangrijk. Als gebed/meditatie niets voor jou is, doe dan iets anders dat je bewust maakt. Dit kan wandelen, koken of lezen zijn. Probeer niet zo veel te piekeren en ontspan. De darmen zijn erg verbonden met onze gevoelens dus richt je op het verminderen van stress zodat je spijsvertering kan genezen.

Ik hoop dat deze tips je helpen en ik lees graag je ervaringen met PDS hieronder. Ik weet dat er velen zijn die met PDS worstelen.

 

photos by the green creator (c) (copyright)

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.