Hoe dankbaarheid mijn leven veranderde

De titel van dit artikel lijkt misschien een beetje dramatisch, maar om eerlijk te zijn kon ik mijn dankbaarheid routine niet anders omschrijven dan ”levensveranderend”. Als kind schreef ik altijd al. Schrijven was mijn leven. Toen ik ouder werd bleef ik schrijven, maar ik merkte wel dat ik minder schreef. Net als voor velen anderen is het een kwestie van gebrek aan tijd en de drukte van het leven in het algemeen dat me ervan weerhield om elke dag te schrijven. Maar het bijhouden van een dankbaarheid dagboek heeft een enorm positieve invloed gehad op mijn leven. Ik houd nu enkele jaren een dankbaarheid dagboek bij en hoewel het niet altijd makkelijk is, is het resultaat op mijn leven enorm positief.

How gratitude changed my lifeDankbaarheid is het geheugen van het hart

Het idee begon bij mij bij Oprah Winfrey. Oprah heeft het continu over dankbaarheid. Twee gedachten hierover bleven echter altijd bij me terug komen.

Als je dankbaar bent heb je alles al. En er is altijd wel iets in een dag om dankbaar voor te zijn.

Ik denk dat deze twee zinnen alles zeggen. Dankbaarheid zorgt ervoor dat wat we hebben genoeg is. Of wat de Fransen zeggen: Dankbaarheid is het geheugen van het hart , dit is voor mij één van de mooiste gezegden die ik ooit heb gelezen. Ieder van ons gaat door het leven met problemen, dus de gelukkige mensen zijn niet degene zonder problemen, maar met een andere houding tegenover het leven. De maatschappij heeft echter vaak de neiging zich te richten op het negatieve of wat beter kan (social media als een voorbeeld) en dit is dodelijk voor geluk. Of zoals Roosevelt zei: Vergelijking is de dief van vreugde.

Waarom?

Je kunt je afvragen waarom je elke dag alles op zou schrijven waar je dankbaar voor bent. Het leven gaat niet altijd alleen maar over gelukkige momenten. Waarom zou ik dit doen? En ja, ik moet zeggen dat het bijhouden van een dankbaarheid dagboek lastig kan  zijn. Ik was vaak gewend aan hetherkauwen” van het negatieve en daardoor liet ik de kleine momenten van moeilijkheden de mooie en vrolijke momenten overschaduwen.

Het bijhouden van een dankbaarheid dagboek zal je dwingen om altijd alles van de positieve kant te bekijken. Dit zal de manier waarop je hersenen functioneren veranderen. Dankbaarheid is het tegenovergestelde van depressie en angst. Ook schijnt het uiten van negatieve emoties/gedachten lang niet zo gezond te zijn als we dachten. Sterker nog, als je je concentreert op negatieve gedachten kan dit zelfs negatieve gevolgen hebben voor je mentale en fysieke gezondheid.

Hoe?

Als je ooit een dagboek wilde bijhouden, maar weinig tijd hebt dan is een dankbaarheid dagboek iets voor jou.

Er zijn zoveel manieren waarop je je dankbaarheid kunt uiten. In je geest, op papier of elektronisch. Ik houd van het schrijven op papier. Onlangs ben ik overgestapt op nieuwe boekjes, One line a day en ”The Five Minute Journal.

”One line a day” is eigenlijk meer een meerjarendagboek waar je in min of meer 5 zinnen opschrijft hoe je dag was, 5 jaar lang. Wanneer je dus 5 jaar later terug kunt naar een bepaalde dag, wil je niet lezen dat je je ergerde aan je kapotte fiets, toch? Je zult vaker geneigd zijn om iets leuks en positief van die dag op te schrijven waar je 5 jaar later op terug kunt kijken.  

How gratitude changed my life”The Five Minute Journal is een (dag)boek wat je kunt kopen of gewoon zelf kunt opschrijven in een DIY dagboek/agenda. Het gaat om twee momenten in de dag waar je even stopt en opschrijft waar je dankbaar voor bent. In de ochtend schrijf je drie dingen op waar je dankbaar voor bent, drie dingen wat vandaag de dag geweldig zou maken en een bevestiging (zoals: ik ben gezond). Dit is een zeer krachtige manier om de dag goed te beginnen. In de avond sluit je de dag af door drie dingen op te schijven die de dag geweldig hebben gemaakt en wat die dag (nog) beter zou kunnen hebben gemaakt. Het is een perfecte manier om een dagboek bij te houden, herinneringen te maken, jezelf te verbeteren en dankbaar te zijn wat tot geluk leidt.

How gratitude changed my lifeIn het drukke bestaan dat we tegenwoordig allemaal leven, vergeten we om soms even te stoppen en rond te kijken. Om te stoppen en na te denken over wat we hebben. Het kan moeilijk zijn op sommige dagen. Maar als je jezelf ”dwingt” om dagelijks naar het positieve te kijken zul je merken dat je mooie kleine dingen opmerkt die je eerder niet zag of voor lief nam.

De glimlach van een kind, een lange knuffel, een goede maaltijd met vrienden delen … Al deze visuele snapshots is waar het leven uit bestaat.

Wanneer je begint zul je wellicht merken dat je je toch op het negatieve focust, zoals ‘ik viel vandaag, maar ik ben dankbaar voor het niet breken van een been”. Langzaam zal het negatieve verdwijnen en zul je je meer richten op kleine positieve momenten in het leven. Ik begon anders naar de dag te kijken en ging op zoek naar kleine momenten van vreugde, zoals een praatje in de supermarkt over voeding of een lang telefoongesprek met een vriend. Er was nooit een dag waar ik niet dankbaar voor iets kon zijn, zelfs op slechte dagen. Ik merkte dat het bijhouden van een dankbaarheid dagboek en het uitkijken naar het mooie en positieve in mijn leven, mijn hele persoonlijke uitstraling veranderde. Ik straal en genereer meer goedheid en dankbaarheid voor mezelf als ik me bewust ben van alles wat ik heb en niet van alle dingen, emoties, personen in mijn leven die ik niet (meer) heb. Ik heb uit ervaring geleerd dat als ik elke dag dankbaarheid uit, je versteld zult staan van het resultaat.

Als we niet dankbaar zijn voor wat we al hebben, hoe kom je er dan bij dat we gelukkig zullen zijn met nog meer?

Tip
In dit boek van Janice Kaplan kun je de impact van dankbaarheid lezen. Ze onderzoekt hoe dankbaarheid ieder aspect van het leven, waaronder haar huwelijk, vriendschap, geld, ambitie en gezondheid kan transformeren.

Waar ben jij dankbaar voor vandaag?

 

photos by the green creator (c) (copyright)

4 gedachten over “Hoe dankbaarheid mijn leven veranderde”

 1. Mooie post heb je geschreven! Wist je dat als je gevoelens van dankbaarheid oproept, je hart een coherenter hartritme patroon heeft? Het wordt ook wel hartcoherentie genoemd.
  Dit is meetbaar met biofeedback apparatuur of een app op je telefoon die je HRV (hartritmevariatie) laat zien. Het interessante er aan is dat je zo kunt oefenen om een steeds dieper gevoel van dankbaarheid te voelen.
  Door een tijd lang dagelijks hier mee te oefenen (tijdens of na het schrijven in je dagboek bijvoorbeeld), maak je dat gevoel steeds gemakkelijker oproepbaar en kun je er voor zorgen dat het een vast onderdeel wordt van je dagelijkse leven.
  Meer weten?
  https://www.stress-hartcoherentie.nl/hartcoherentie/ontstressen-met-biofeedback-e-boek/

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.