Het palmolie probleem (met petitie)

Als ik deze foto zie denk ik aan een prachtige tijd in Azië, maar na het zien van een korte VR-film over de palmolie industrie van Milieudefensie ”Draw the Line” denk ik nu ook aan wat voor schade we onszelf toch allemaal aandoen met alle palmolieplantages die zich onder andere in Maleisië, Indonesië, Thailand, Colombia, en Nigeria bevinden.

Je hebt vast ooit ergens gehoord of gelezen dat palmolie slecht is voor het milieu en de dieren. Na het zien van ”Draw the Line” ben ik me rot geschrokken. Wat een afschuwelijk eng idee wat we onszelf, de planeet en de dieren aandoen. Ik wist dat palmolie bijvoorbeeld in veel producten zat en dat het desastreuze gevolgen heeft voor de planeet, maar ik wist niet dat het zo erg gesteld is. Vandaag leg ik je kort uit wat palmolie is, waar het in te vinden is, wat de gevolgen zijn van het gebruik van palmolie en vooral…. wat wij kunnen doen. Vandaag nog. We kunnen namelijk allemaal in ieder geval de palmolie petitie van Milieudefensie samen tekenen.

Wat is palmolie?

Palmolie zit echt bijna overal in, maar wat is het? Palmolie is een plantaardige olie die uit de vruchten van de tropische oliepalm geperst wordt. De oranjerode palmvrucht groeit met name in Aziatische landen als Maleisië en Indonesië en kan vrij goedkoop (in vergelijking tot andere oliën) gewonnen worden. Palmolie is super veelzijdig. Maar ook super problematisch.

Waar zit palmolie in?

Helaas komt palmolie overal in voor. Geheel onbewust heb je vast een aantal producten in huis met palmolie. Palmolie wordt namelijk in heel veel producten gebruikt zoals shampoo, zeep, pindakaas cosmetica, sausjes en nog veel meer. Palmolie gaat het smelten van bepaalde producten tegen bijvoorbeeld in voedingswaren met een vulling, chocolade repen (die lekker in de mond smelten) of extra smeuïge pindakaas.

Naast verschillende voedingsmiddelen, cosmetica en huishoudmiddelen, wordt palmolie ook gebruikt voor veevoer, biodiesel en biokerosine. Doordat palmolie relatief goedkoop is, blijft de vraag steeds groeien. Nederland is in de EU zelfs één van de grootste afnemers van palmolie. Jaarlijks importeert Nederland namelijk zo’n 3 miljoen ton aan palmolie (!). Nederland is in Europa zelfs het belangrijkste handelsland voor palmolie, vanwege de Rotterdamse en Amsterdamse havens.

Het palmolie probleem

Het palmolie probleem

De prijs voor de veelzijdigheid van palmolie is echter hoog. Erg hoog. Om het simpel te zeggen gaat de uitbreiding van oliepalmplantages ten koste van tropisch regenwoud. Voor mens en dier. Lokale inwoners raken hun land en (dus) levensonderhoud kwijt en door het vele kappen van de bos raken bedreigde diersoorten zoals de oerang-oetan verder in de problemen. Milieudefensie vecht al meer dan 10 jaar voor een verduurzaming van de palmolie-industrie en ook wil Milieudefensie een einde maken aan de ontbossing en landroof van oliepalmplantages.

De mondiale vraag naar palmolie is in de afgelopen twintig jaar verviervoudigd. In 2015 importeerde de Europese Unie 7.328.000 ton palmolie (10 procent van de mondiale consumptie).

De aarde

Ik schreef hier al een artikel over hoe we duurzamer kunnen leven, maar ik schrok toch wel van de impact van palmolie. Palmolie vernietigt de aarde. Want om steeds maar weer extra palmolieplantages te kunnen bouwen wordt er meer en meer tropisch regenwoud gekapt.

Voor de productie van palmolie worden er per seconde 169 (!) bomen gekapt.

Het palmolie probleem

De dieren

Ook de dieren merken de gevolgen hiervan. Verschillende bedreigde diersoorten (zoals de orang-oetan en tijger) verdwijnen hierdoor.

Wist je dat er wereldwijd nog maar 60.600 oerang oetans in het wild leven? Dat is echt erg weinig.

Het palmolie probleem

Vervuilend

De vraag naar palmolie blijft gestaag groeien doordat diesel vervangen wordt door biobrandstof. Biodiesel (dat vaak uit palmolie bestaat) is maar liefst drie keer zo vervuilend dan normale diesel. Best ironisch gezien de naam, vind je niet? De helft van de palmolie in Europa wordt gebruikt voor biobrandstof.

Biodiesel op basis van palmolie zorgt voor 3 keer zoveel CO2 uitstoot dan gewone diesel.

Lokale bevolking

De palmolie-industrie beïnvloedt ook de lokale bevolking. Denk aan gewelddadige conflicten tussen de lokale bevolking en de grote palmoliebedrijven, maar ook aan kinderarbeid.

Waar zit palmolie in?

Sinds enkele jaren kunnen we makkelijker zien waar palmolie in verwerkt zit. Tot 2014 hoefde de fabrikant namelijk niet expliciet te vermelden of er palmolie in een product zit en vaak werd palmolie dan aangeduid met ;;plantaardige olie” of ”plantaardig vet”. Nu moet er volgens de huidige Europese wetgeving precies staan welke plantaardige olie in een product zit. In een ingrediënten lijstje zoek je dus naar woorden met ”palm” (bijvoorbeeld: palmitic acid, palmitate en sodium palm kernelate). Deze nieuwe wetgeving geldt helaas nog niet voor cosmetica …

De volgende ingrediënten zijn bijvoorbeeld palmolie of afkomstig van palmolie:

Palmate //Palmitate// Palmolein//GlycerylStearate//Stearic Acid//ElaeisGuineensis//Palmitic Acid//Palm Stearine//Palmitoyloxostearamide//Palmitoyl tetrapeptide-3//SodiumKernelate//Sodium Palm Kernelate//Hyrated Palm Glycerides//CetylPalmitate//OctylPalmitate//Palm Kernel//Palm Oil Kernel//Palm Fruit Oil//PalmitylAlchohol//CetylPalmitate//Epoxidized Palm Oil//EthylhexylPalmitate//Hydrated Palm Glycerides//OctylPalmitate//Palm Stearine//Palmate Palmitate//Palmitic Acid//Palmityl Alcohol//PalmitoylOxostearamidePalmitoyl//Tetrapeptide-3
PalmoleinSaponifiedElaeisGuineensis//SodiumKernelate//Sodium Palm//KernelateSodiumPalmate

Wanneer een product biologisch is of duurzaam betekent dus niet dat er geen palmolie in verwerkt is. Bestaat er geen duurzame palmolie dan?

Dit zegt Milieudefensie erover:

Op grote schaal bestaat dit niet, op lokaal niveau wel. Palmolie is niet duurzaam als het op gigantische plantages in tropische landen geproduceerd wordt voor onze consumptie in Nederland en Europa. De industriële palmolieketen is verantwoordelijk voor vergaande ontbossing, landroof, mensenrechtenschendingen en het uitsterven van plant- en diersoorten. Bovendien biedt het geen eerlijk en duurzaam bestaan voor de lokale bevolking. De productie van palmolie op kleine schaal volgens agro-ecologische principes en voor regionale consumptie vormt een duurzaam alternatief. We moeten dus weg van de mondiale (industriële) voedselsystemen. Want alleen dan kan de productie van de olie van de oliepalm echt duurzaam zijn.

Wat kan ik eraan doen?

Er is altijd iets dat je kunt doen.

  1. Eet zo puur mogelijk en lees de etiketten

Palmolie zit in ontzettend veel bewerkte producten en voedingswaren dus etiketten lezen is al een stap in de goede richting. Het is natuurlijk ook veel gezonder om producten zonder een (ellenlange) ingrediënten lijstje te eten, maar als je dan toch iets koopt lees dan even de ingrediënten en kijk of er niet een alternatief is zonder palmolie.

Op deze site vind je behoorlijk wat goede informatie en een overzicht van food en non-food producten zonder palmolie.

Op deze website vind je ook behoorlijk wat goede informatie waar palmolie in zit en wat de benamingen kunnen zijn.

Je geld is een manier om te ”stemmen”. Als we minder afnemen zal er minder nodig zijn. Als we meer lokaal voedsel gaan verbouwen is dat beter voor de aarde en ”stemmen” we met ons geld. We hoeven echt geen regenwouden te kappen, dieren uit te roeien en mensen te duperen omdat wij een lekker koekje willen eten. Er zijn alternatieven. Europa heeft geen palmolie nodig.

Als het gaat om cosmetica, beauty producten en huishoudproducten dan kan Google een goede hulp zijn.

Het vergt wat extra moeite, maar dat is het in mijn opinie wel waard. Doe wat je kunt, want je zult al snel zien dat je niet (direct) helemaal 100% palmolie vrij kunt leven. Maar ik geloof dat kleine acties ook al een verschil kunnen maken, zeker als we dit allemaal samen doen.

“If you think you’re too small to have an impact, try going to bed with a mosquito.” – Anita Roddick

  1. Teken de petitie

Ik hoop dat je onderstaand filmpje van Milieudefensie ”Draw the Line” bekijkt waarin duidelijk naar voren komt hoe stinkend hard Milieudefensie haar best doet om een halt toe te roepen aan de productie van palmolie. Ik vind het een eer dat we Milieudefensie kunnen helpen hierbij. Teken jij dus alsjeblieft met mij de petitie? Ik trek hier vandaag de grens door deze petitie te tekenen…. Jij ook?

Laten we samen met velen anderen de strijd tegen palmolieplantages en de vernietiging van het oerwoud tegen gaan. In de campagne #Drawtheline geef je aan waar waar jij de grens trekt. Door te tekenen vragen we de Europese politiek om nieuwe regelgeving. Doe je mee? Ga naar trekdegrens.nl

Ik hoor graag jouw mening, tips en natuurlijk of je getekend hebt. Laat het me hier, op Instagram of op Facebook weten. Alvast BEDANKT!!

Bronnen:
Dit artikel is in samenwerking met Milieudefensie voor de campagne Draw the Line. 
Foto credits:
Milieudefensie 
PLOS
Global Justice Ecology Project