Your cart

+Artikelen Levensstijl

Hebben we echt een beha nodig?

bra

Een paar jaar geleden werd mij door een zelfverklaarde ‘health warrior verteld dat ze nooit beha’s draagt. Mijn eerste gedachte was, no way! Maar ik vroeg door en langzaam maar zeker klonk het allemaal zinvol. Want laten we eerlijk zijn (vooral de vrouwen met wat grotere borsten), de ultieme manier van relaxen is toch wel als we thuiskomen en de beha gaat uit, toch? Beha’s zijn niet echt natuurlijk, ze kunnen te strak zitten en ik begon me af te vragen: hebben we een beha echt nodig? Dus een paar jaar geleden besloot ik om ze niet meer te dragen. Wat draag ik dan? Hebben we echt een beha nodig?

Wat gebeurd er als je een beha draagt?

 • Het dragen van een beha kan gemakkelijk de lymfedrainage afsnijden dat te wijten is aan de borst-compressie. Wat er dan gebeurd is dat je lichaam moeite zal hebben met het afscheiden van afvalstoffen.
 • Het type beha dat je draagt kan invloed hebben op hoeveel of hoe weinig van de lymfedrainage wordt geblokkeerd. Hoe strakker, hoe minder deze afvalstoffen kunnen worden uitgescheiden uit je lichaam.
 • Welke beha’s zijn het ergst? De metalen beugel beha. Deze kunnen leiden tot gezondheidsproblemen, vanwege de aard van het metaal zelf. Niet te vergeten de uitslag, snijwondjes, knellingen, ongemak en irritatie van de huid. Ook push up beha’s zijn niet de meest gezonde beha’s, omdat ze vaak te strak zitten.
 • De meesten van ons willen natuurlijk geen hangende borsten. Maar wat velen niet weten is dat wanneer borsten lichtjes bewegen wanneer je bijvoorbeeld loopt (niet tijdens het hardlopen), het hen een perfecte natuurlijke massage geeft. Dit helpt om ervoor te zorgen dat de lymfatische afvoer wordt gestimuleerd en het lichaam zich zo kan ontdoen van gifstoffen.

Wat is de oplossing?

Er zijn manieren om door het leven te gaan zonder het gevoel te hebben dat je naakt bent wanneer je een strakke t- shirt in de zomer draagt. Vooral wanneer je een grotere cup hebt, kan het idee van het huis verlaten zonder een beha angstaanjagend zijn. Een oplossing kan zijn om een niet al te strakke beha te dragen, dus bijvoorbeeld geen push-up beha of een beha met een metalen bedrading. Het beste? Wellicht een (lichte) sport beha. Ik zou nooit meer terug kunnen gaan naar een beha met een metalen cup…

Zou jij zonder beha kunnen?

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply
  Femke
  november 17, 2015 at 12:50 pm

  Ik heb hem even gedeeld op mijn ‘zakelijke’ FB pagina van Gezond met Femke!

  • Reply
   Bianca
   november 17, 2015 at 3:43 pm

   Dank je wel!! Interessante discussies 🙂

 • Reply
  Rob van Berkel
  november 17, 2015 at 4:51 pm

  Het verminderde risico op borstkanker dat gevonden werd was niet significant [1]. Een studie uit 2014 vond geen associatie tussen het dragen van een bh en borstkanker bij post-menopauzale vrouwen [2].

  Referenties:
  1. Hsieh CC1, Trichopoulos D. Breast size, handedness and breast cancer risk. Eur J Cancer. 1991;27(2):131-5.
  2. Chen L, Malone KE, Li CI. Bra wearing not associated with breast cancer risk: a population-based case-control study. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2014 Oct;23(10):2181-5.

  • Reply
   Bianca
   november 17, 2015 at 6:03 pm

   Dank je wel voor je comment, Rob. “Niet significant” vind ik al eng… dat sluit nl nog niets uit. Er is een hele rits aan onderzoeken die voor- en tegen beweren. Mijn artikel is gebaseerd op slechts een klein gedeelte en slechts 1 boek. Het is een kwestie van afstrepen en zien wat er onder de streep overblijft. Mij lijkt het als vrouw en vanuit een holistisch standpunt niet erg gezond om kwetsbaar borstweefsel met een push up- of een metalen beha te belasten terwijl er alternatieven zijn zoals een sport beha. Maar goed iedere vrouw (of man ;)) kan voor zichzelf spreken…

   • Reply
    Bianca
    november 17, 2015 at 9:45 pm

    Ik ga geen risico nemen, Rob. En ja kanker is niet leuk en “eng”. Ja, hoe kleiner het weefsel (borst), hoe minder kans er op kanker is maar geloof me.. bijna alle vrouwen met kleine borsten dragen vaak ook beha’s. Ik deel hier geheel mijn ervaringen en standpunten en daar hoeft niemand het mee eens te zijn. Ik heb genoeg gelezen om overtuigd te zijn. Hetzelfde geldt voor mannen met strakke boxershorts en prostaatkanker 😉

 • Reply
  Rob van Berkel
  november 17, 2015 at 9:19 pm

  Wat vind je er eng aan Bianca? Het is normaal dat er in onderzoeken verschillen zijn. Je kunt niet verwachten dat de incidentie van borstkanker exact hetzelfde is bij bh-dragende en niet bh-dragende vrouwen. De vraag is of het gevonden verschil op toeval berust of niet. Daarvoor zijn er statistische toetsen. In de studie van Hsieh, et al is een niet statistisch significant effect gevonden [1]. Bovendien gaat het om een relatief risico waar ze ook een mogelijke verklaring voor geven. Vrouwen die geen bh dragen hebben mogelijk kleinere borsten dan vrouwen die wel een bh dragen. Er zijn aanwijzingen dat grotere borsten een verhoogt risico geven [2].

  Het niet significante effect sluit inderdaad niet uit dat het dragen van een bh het risico op borstkanker verhoogt. Probleem is dat geen enkele studie dat kan waarin geen effect wordt gevonden. Is dat altijd een reden voor argwaan?Uiteindelijk gaat het om de mate van waarschijnlijkheid.

  Welke studies laten nog meer zien dat het dragen van een bh tot een verhoogt risico op borstkanker leidt? Die heb ik niet kunnen vinden. In de studie van Chen, et al uit 2014 wordt ook alleen verwezen naar Hsieh, et al uit 1991 [3]:

  “There has been some suggestion in the lay media that bra wearing may be a risk factor for breast cancer based on the potential for bras to impede lymph circulation and drainage and thus interfere with the process of waste and toxin removal. However there is a scarcity of credible scientific studies addressing this issue. To our knowledge, the only epidemiologic evidence on bra wearing and breast cancer risk comes from a case-control study published in 1991 which reported a nonstatistically significant two-fold higher risk among premenopausal women who wore a bra versus those who did not, but no elevation in risk was observed for postmenopausal women.”

  Beide studies hebben door hun opzet (case-control) hun beperkingen. Wat ze nog meer gemeen hebben is dat je er niet uit kunt concluderen dat het dragen van een bh het risico op borstkanker verhoogt. Mensen zouden na het lezen van je blog anders kunnen concluderen. Welicht is het zinvol om dit aan te passen.

  Referenties
  1. Hsieh CC, Trichopoulos D. Breast size, handedness and breast cancer risk. Eur J Cancer. 1991;27(2):131-5.
  2. Jansen LA, Backstein RM, Brown MH. Breast size and breast cancer: a systematic review. J Plast Reconstr Aesthet Surg. 2014 Dec;67(12):1615-23.
  3. Chen L, Malone KE, Li CI. Bra wearing not associated with breast cancer risk: a population-based case-control study. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2014 Oct;23(10):2181-5.

  • Reply
   Bianca
   november 17, 2015 at 10:54 pm

   Ik ga geen risico nemen, Rob. En ja kanker is niet leuk en “eng”. Ja, hoe kleiner het weefsel (borst), hoe minder kans er op kanker is maar geloof me.. bijna alle vrouwen met kleine borsten dragen vaak ook beha’s. Ik deel hier geheel mijn ervaringen en standpunten en daar hoeft niemand het mee eens te zijn. Ik heb genoeg gelezen om overtuigd te zijn. Hetzelfde geldt voor mannen met strakke boxershorts en prostaatkanker ?

 • Reply
  Reza
  april 9, 2018 at 12:10 pm

  Het is “natuurlijk” gezien “logisch”, dat te veel forceren, naar de hand willen zetten, de natuurlijke processen zal verstoren. En andersom, als “de individuele natuur” wordt ondersteund, dit gezonder zal zijn!
  Het beslist voor veel vrouwen (intuïtief!) goed te bepalen, wat beter voor de totale gezondheid (holistisch) is.
  Ik (man) heb me er op toegelegd en wil blijven leren!
  Onderzoek blijft statistisch, wij zijn individuen 😉

  • Reply
   Bianca
   april 9, 2018 at 12:16 pm

   Hi Reza,

   Heel goed verwoord en ik ben het 100% met je eens 🙂

   Groetjes,
   Bianca

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
gezonde vegan kruidnoten
Glutenvrije Kruidnoten

Dit recept voor glutenvrije kruidnoten bevat niet al te veel ingrediënten, maar kost daarentegen wel wat tijd om te maken....

Sluiten