Social media heeft zeker een verslavende karakter. Maar hoe weet je wanneer het tijd is om eenlow information diet” of een social media detox te volgen?

Sommigen van ons zijn geïnteresseerd in een detox, of gewoon een aangepast dieet voor een bepaalde tijd om het allemaal simpel te houden. Terug naar de basis. We doen dat met een reden, te veel van het goede is nooit goed. Nadat Essena wereldwijd aandacht kreeg met haar beslissing vroeg ik me af of we niet te druk bezig zijn met het leven van andere mensen?

Wanneer is social media iets te veel van het goede?

Ik geloof dat er twee soorten mensen op social media zijn. Degenen die hun kinderen en/of hond graag laten zien vooral aan familie en vrienden en daarnaast is er de commerciële‘ groep, die bijvoorbeeld een bedrijf willen promoten. Dit is een beetje ruw gecategoriseerd, ik ben geenszins een expert op dit gebied. Wanneer je even uitgaat van de laatste groep, moet je wel beseffen dat social media tot op zekere hoogte niet het echte leven is dat wordt gepromoot. Als iemand een product/persoon wil verkopen, dan zal de meest realistische foto niet online worden geplaatst (eerst vindt er nogal wat ”editing” plaats). En als je veel online bent en gemakkelijk te beïnvloeden of zeer ongelukkig met je leven bent dan kan dit (onbewust) invloed op je hebben.

Ik kan me voorstellen hoe lastig dit voor mij zou zijn geweest, de 14-jarige ik, iets te zwaar en onzeker. Ik voelde de druk dat ik er wel goed (beter) uit moest zien, want ik had immers een model in mijn klas, maar ohwat een mazzel had ik dat ik me slechts hoefde te vergelijken met één meisje en niet met een hele zee aan perfecte meisjes op social media waar alles bewerkt is en mooier gemaakt is dan het is.

Dan is er nog het probleem van simpelweg te veel en te vaak online zijn en daarom niet echt leven in het moment. Hoe vaak zie je stelletjes in een restaurant  ‘samen uiteten’‘, hoofden naar beneden, volledig gericht op hun iPhone schermpjes? Ik kan dit niet zo goed begrijpen. Ik denk niet dat een schermpje je net zoveel voldoening, vreugde en kwaliteit kan geven zoals met mensen in het echte leven. 

Door middel van social media is het mogelijk om honderden mensen die we niet kennen en waarschijnlijk ook nooit zullen kennen te volgen. Social media schetst een perfect beeld en stelt ons in staat om daarvan te genieten.

Is social media dus slecht?

Absoluut niet!! Het bracht zo velen van ons samen! En het gaf mij persoonlijk een platform om mijn verhaal, mijn advies en mijn recepten met de wereld te delen. We kunnen nu allemaal schrijvers worden, kennis delen, vrienden over de hele wereld maken, en ja ook een bedrijf met behulp van social media starten als we dat willen. Social media verbindt ons met mensen die we anders sociaal, geografisch of cultureel misschien nooit hadden gekend.

Zolang je maar weet wat social media is, geloof ik niet dat het slecht is.

Heb je een social media detox nodig?

Heb je een detox van alle digitale platformen nodig die zo belangrijk zijn geworden voor zo velen van ons? Ik denk dat er een aantal ‘‘ signalen’‘ zijn die je misschien moeten doen overwegen om je telefoon en misschien zelfs je televisie even uit te schakelen.

  • als je altijd druk bent, maar je krijgt niets gedaan. Waarschijnlijk ben je dan iets te veel afgeleid met wat er in het wereldwijde web gaande is
  • als het je niet lukt om met vrienden af te spreken of te sporten, maar je timeline op Facebook is wel altijd up to date
  • als je geen goede gesprekken meer hebt met belangrijke mensen in je leven
  • als je het stelletje in een restaurant bent dat nooit meer goede gesprekken met elkaar heeft
  • als je altijd meer wilt, of steeds wilt wat andere mensen online lijken te hebben
  • als je jezelf online blijft vergelijken met anderen 
  • als social media je slecht of rusteloos laat voelen
  • als het je niet lukt je telefoon een uur voordat je gaat slapen uit te schakelen
Dit zijn slechts een paar voorbeelden. Ik denk dat het tegenwoordig erg moeilijk is om deze gewoonte uit te schakelen en weer echt contact te maken. Maar het is de moeite waard om het eens te proberen. Ik worstel hier zelf ook mee, maar begon langzaam door als eerste de regel in te voeren van het uitschakelen van mijn telefoon in de avonduren. We zijn eraan gewend om steeds weer Facebook, Twitter, of Instagram te openen zonder er eigenlijk bij stil te staan. Het bewust worden van wanneer en waarom is belangrijk. Hoe vaak heb je wel niet een leuk gesprek gehad met een vriend/vriendin en hij/zij kijkt steeds tijdens het gesprek naar dat kleine schermpje op de tafel? Waarschijnlijk zonder dit eens te beseffen geeft diegene je het gevoel dat je een derde wiel aan de wagen bent.

Ik denk dat de levens die we volgen misleidend kunnen zijn, want niemand heeft het perfecte leven, ongeacht hoezeer dat ook zo lijkt. We zouden ons niet moeten vergelijken met mensen die we niet kennen of onbewust slechter over ons eigen leven doen laten denken. Dit is makkelijk praten, ik weet het. Hoewel ik ontzettend dankbaar ben voor de dingen die ik via social media heb bereikt, wil ik voorkomen dat social media iets wordt dat mij eraan herinnert wat ik niet heb. Een social media detox kan je (weer) bewust laten worden van wat je wel hebt. 

Wist je dat onze seratonine niveau in de hersenen lager is na het gebruik van sites zoals Instagram?

Misschien is een social media detox dus iets om over na te denken. Weer even de focus op het echte ”zelf”, in plaats van de virtuele. Het zou ons eens best goed kunnen doen om de telefoon eens een weekendje uit te schakelen, denk je niet?