De Top 5 Lessen uit zelfhulpboeken

Ik ben altijd al een boekenwurm geweest, maar ik lees niet alles. Natuurlijk ben ik gek op alle boeken die met gezondheid of voeding te maken hebben, maar ik houd ook wel van een goede zelfhulpboek. Er zijn zo veel zelfhulpboeken over zo veel onderwerpen tegenwoordig. Er zijn boeken over hoe je je bedrijf kunt laten groeien, hoe je creatief kunt worden, hoe je om kunt gaan met eetproblemen, hoe je van jezelf kunt houden, hoe je je levensdoel kunt vinden … Noem het maar op en er is wel een zelfhulpboek over geschreven. Als holistische health coach heeft het lezen van enorm veel zelfhulpboeken me erg geholpen bij het begrijpen van de oorzaak van veel problemen. Maar wat mij opviel is dat er een gemeenschappelijke boodschap is in alle zelfhulpboeken die ik gelezen heb. Vandaag deel ik de top 5 lessen van zelfhulpboeken met je, want er zijn duizenden zelfhulpboeken, maar ze hebben bijna allemaal een gemeenschappelijke les.

De top 5 lessen uit zelfhulpboeken

  1. Er is altijd een hogere macht aan het werk (en die staat aan jouw kant)

Elke biografie die ik heb gelezen (van Maya Angelou tot Steve Jobs) delen een soortgelijke waarheid. We moeten allemaal ons best doen en altijd vertrouwen hebben in een hogere macht die veel groter is dan jij.

De hogere macht (noem het God, het universum of wat je ook gelooft) is altijd aan het werk bij je. Altijd. In momenten van moedeloosheid, moeten we niet wanhopen. Veel boeken zeggen dat je niet moet vergeten dat je al alles wat tot nu toe is gebeurd gewoon overleefd hebt. De helpende hand van God/het universum is er altijd en klaar om je te helpen zodra je jezelf hiervan bewust bent en de waarheid accepteert. Erken dus dat er een hogere macht aan jouw kant aan het werk is.

  1. Je gedachten zijn alles

In ”Zoals een mens denkt” (Tony Robbins’s favoriete boek en wat ook de oorspronkelijke tekst achter The Secret blijkt te kunnen zijn geweest ) schrijft de auteur James Allen dat we onze wereld creëren met onze gedachten. Het klopt als een bus en is zeer eenvoudig. Je creëert je eigen werkelijkheid. Als je ervoor kiest om je slecht te voelen, dan zal je je slecht voelt. Het draait allemaal om hoe je naar je leven kijkt. Al je gevoelens (goed of slecht) beginnen in je gedachten, maar elke enkele gedachte kan worden veranderd. Hij schrijft dat we elke dag de nadruk moeten leggen op wat je wilt en hoe je je wilt voelen. Visualiseer ook, want The Law of Attraction werkt zoals de wet van de zwaartekracht. Alles wat je nu bent is een uiting van je eerdere gedachten. Dus bewaak je gedachten, praat jezelf niet naar beneden en loop weg van negatieve mensen. Het boek ‘Succes door groot denken” legt ook de nadruk op het denken (je bent wat je denkt). Een geweldig boek overigens.

  1. Neemt de volledige verantwoordelijkheid voor je leven

Dit is bijvoorbeeld Jack Canfield’s boek ”The Success Principles”. Het komt erop neer dat je verantwoordelijkheid moet nemen voor alles in je leven, ook je fouten. Het heeft geen zin om anderen de schuld te geven (en anderen controle te geven) over je omstandigheden. Hier is nooit iemand beter van geworden. Dus om een leven te creëren dat je echt wilt, moet je de volledige verantwoordelijkheid voor je leven nemen. Geef anderen niet de schuld, ook niet je verleden, je omstandigheden, maar kom voor je leven op. Er is geen monopolie op succes. Het is allemaal aan jou.

  1. Houd altijd van jezelf 

In ”Het leven houdt van je”, schrijft Louise Hay dat we elke dag in de spiegel moeten kijken, in de ogen en zeggen: “Ik hou van je. Ik hou echt van je.” Je bent het waard, gewoon omdat je bent. Wanneer zelf liefde ontbreekt, kunnen veel problemen ontstaan. Maar als je echt van jezelf houdt, kan het je bijvoorbeeld niet schelen wat anderen over je denken. Je geeft jezelf toestemming om je echte ”ik” te zijn. Je zult anderen inspireren om ook van zichzelf te houden, je zult beter voor jezelf zorgen en mensen willen graag bij je zijn. Zelf liefde houdt je in het moment en laat zelf ondermijnend gedrag niet toe. Je stopt ook met het vergelijken van jezelf aan anderen, omdat je niet bezig met wat andere mensen aan het doen zijn.

  1. Je mag alles zijn wat je wilt zijn

Inherent aan iedere wens is het mechanisme voor de vervulling ervan,” De zeven spirituele wetten van succes” – Deepak Chopra

Heb je gemerkt dat wanneer iemand gek is op wat hij/zij doet, diegene er goed in is (een talent krijgt)? Je doel is om je gaven en mogelijkheden te gebruiken om te delen en om anderen te dienen. Je hebt een verplichting om erachter te komen wat je wilt/kan zijn. Zo draag je bij aan de wereld en zal je leven zonder enige spijt. Dat betekent echter niet dat je geen geld kunt verdienen met je passie, want je bent ook de moeite waard om (financiële) zegeningen te ontvangen die zullen komen wanneer je waarde brengt in het leven van anderen.

Maar weet je wat….

Ieder mens is bijzonder. Jouw leven telt. Je dromen ook. Het is aan jou om uit te vinden wat je dromen zijn en om actie te ondernemen. Het maakt niet uit wat, geloof het. Als je echt gelooft dat zal je altijd een weg vinden.

Wat ik ook gemerkt heb is dat het ”geheim” van vele zelfhulpboeken is dat we allemaal doodsbang zijn. We voelen ons allemaal bang op een bepaald punt in ons leven en zijn over vele dingen in het leven onzeker. Het enige wat we kunnen doen is ons best. Maar wanneer je de bovenstaande principes van zelf liefde, actie en eigendom toepast kan dit enorm helpen.

Ik zou graag weten wat jouw favoriete zelfhulpboek is 🙂 

2 gedachten over “De Top 5 Lessen uit zelfhulpboeken”

  1. Heb jouw blog zojuist pas ontdekt, dus vandaar een beetje late reactie op bovenstaande. Mijn ‘bijbel’ is De Kracht van het Nu door Eckhart Toll. Wie kent em niet. Ik heb echt veel zelfhulpboeken door gespit, maar dit is em! De absolute basis voor een gelukkig, positief leven vol vertrouwen 🙂

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.