Your cart

+Recepten Ontbijt & Brunch Snacks & Zoet

Cranberry Sinaasappel Brood (Vegan)

Dit recept voor vegan cranberry sinaasappel brood is een geweldig recept voor de feestdagen. Je hebt maar één kom nodig om deze heerlijke traktatie te maken. Dit brood is veganistisch, olievrij en bevat de meest heerlijke ingrediënten. Dit recept is gemaakt met verse cranberries (oftewel veenbessen) en sinaasappelsap en echt het ultieme, meest makkelijke recept voor de feestdagen.

 

This recipe is also available in English:

🇺🇸 English

orange cranberry bread

Desserts die gemakkelijk kunnen worden geserveerd voor het ontbijt zijn mijn favoriet. Vooral als het een niet al te ingewikkeld recept voor de feestdagen betreft. Dit cranberry sinaasappel brood is de perfecte snack, maar ook een ….dessert of ontbijt.

Dit brood is luchtig met een heerlijke balans tussen zoet en bitter, de warmte van kaneel en een subtiele sinaasappel smaak. Allemaal plantaardig en met gemakkelijk te vinden ingrediënten.

Ben jij ook een fan van zoet brood deze tijd van het jaar? Zoet brood is heerlijk voor een meer feestelijk ontbijt. Maar het is ook een geweldige snack in de namiddag. Oh en natuurlijk is dit cranberry sinaasappel brood ook perfect om als dessert te serveren als een traktatie na het eten.

orange cranberry bread

Vorig jaar kon ik amper verse veenbessen vinden, en dit jaar heb ik er teveel! Ik heb dus flink geëxperimenteerd met cranberry recepten om me een weg te banen door de grote zak veenbessen die ik heb bemachtigd. Ik heb bijvoorbeeld al een cranberry chia jam gemaakt (ik heb dit recept voor cherry chia jam gebruikt).

Dit cranberry sinaasappel brood recept is de meest makkelijke en meest feestelijke bak recept met veenbessen.

Cranberry sinaasappel brood met een twist

Ik besloot om dit cranberry sinaasappel brood met een kleine twist te maken. Het is luchtig, veganistisch, vrij van olie, smaakvol, maar ik heb niet gek veel suiker gebruikt en ik ook geen witte geraffineerde suiker. Dit recept is overigens ook heel gemakkelijk aan te passen om het ook glutenvrij te maken. Dus dit brood is iets minder zoet dan wat je misschien gewend bent bij het maken van een feestelijk recept voor de feestdagen.

Als dit niets voor jou is, gebruik dan gerust meer zoetstof in het beslag, als topping of gebruik minder veenbessen.

Cranberry sinaasappel brood

Dit brood kost ongeveer een uurtje om te maken (45 minuten in de oven) en je hebt geen gekke ingrediënten nodig. Oh, en je hebt maar één kom en een broodvorm nodig om te bakken. Een feestdagen recept kan haast niet eenvoudiger dan dit vegan cranberry sinaasappel brood!

Dit brood is niet te zoet en niet te bitter, met een perfecte balans tussen het zoete sinaasappelsap en de sappige veenbessen.

orange cranberry bread

Wil je tijdens de feestdagen het liefst ook olievrij bakken? Geen probleem. Dit recept is volledig olievrij, vegan en ik gebruik ook geen vegan boter. Alleen de goede eenvoudige plantaardige ingrediënten. Maar laat je niet misleiden, deze ingrediënten zorgen samen voor een mooi en heerlijk brood voor de feestdagen.

Afgelopen week heb ik dit brood ook gemaakt voor een vriendin en we hebben samen bijna de hele brood in één middag opgegeten. Ik denk dat het feit dat we veel thee ter beschikking hadden en nogal wat hadden in te halen aan gespreksstof ook een rol speelde. En de combinatie van smaken is ook zo lekker.

Waarom cranberries en sinaasappels samen een uitstekende combinatie zijn

Cranberries /veenbessen hebben een wat bittere smaak, dus traditioneel worden ze gebruikt in zoete recepten. Gezoet en gekookt verliezen ze wat van de bittere smaak. De gedroogde versie is daarom ook bijna altijd gezoet en ook prima te gebruiken in (bak) recepten.

Ik nam weer eens een duik in deze smaakbijbel* om te zien wat de mogelijkheden zijn met veenbessen in termen van smaakcombinaties. Sinaasappel leek meerdere keren op te duiken, evenals gember, vanille, kaneel, walnoten en appels. Ik heb een paar van deze smaakcombinaties gekozen om dit heerlijke cranberry sinaasappel brood te maken.

orange cranberry

Hoe maak je cranberry sinaasappel brood?

Je hebt maar één kom nodig, dus je hoeft geen kom te gebruiken voor de droge ingrediënten en een kom voor de natte ingrediënten.

Ik begin met het toevoegen van de droge ingrediënten aan een mengkom. Daarna voeg ik de natte ingrediënten toe. Roer om te combineren, voeg de cranberries toe en roer opnieuw. Zoals ik al aangaf, het kan haast niet makkelijker dan dit.

Daarna hoef je alleen het beslag in een broodvorm (bekleed met bakpapier) te gieten en ongeveer 45 minuten in de oven te bakken.

Laat het afkoelen en je hebt een heerlijk feestelijk brood om van te genieten, te delen of aan je dierbaren te schenken.

Mocht je niet alle ingrediënten in huis hebben, dan kun je waarschijnlijk toch nog deze cranberry sinaasappel brood maken. Ik heb de optionele ingrediënten in het recept vermeld. Maar het recept wordt natuurlijk alleen maar beter als je vanille en kaneel toevoegt.

orange cranberry bread

Een paar laatste tips

Ik gebruikte verse veenbessen, maar je kunt ook bevroren veenbessen gebruiken. Laat de veenbessen een beetje ontdooien voordat je ze aan de mengkom toevoegt.

Als je het beslag in de broodvorm hebt gegoten, laat het dan een paar keer zachtjes op het aanrecht vallen. Dit voorkomt lege gaten en hoeken in je brood.

Je kunt je eigen appelmoes maken, maar voor snelle recepten gebruik ik de ongezoete appelmoes in een glazen pot uit de winkel. Ze verkopen vaak ook de kleine potten, dus perfect voor olievrij bakken tijdens de feestdagen.

Het is een must om dit brood af te laten koelen. Sterker nog, dit brood is de volgende dag nog beter. Als je dit brood niet de tijd geeft om te rusten, is het veel moeilijker om plakken te snijden en krijgen de smaken niet de kans om zich te ontwikkelen.

Je zou muffins kunnen maken met dit recept. Giet het beslag in een muffin vorm en bak voor ongeveer 30 minuten.

Je zou het brood kunnen serveren zoals het is, maar voor de feestdagen versier ik het graag een beetje. Het brood simpelweg met poedersuiker bestrooien zal dit brood er al stukken feestelijker uit laten zien. Ik gebruik geen gewone witte suiker in mijn keuken, maar in plaats daarvan (voor de witte kleur) gebruik ik bijvoorbeeld xylitol*.

Je kunt meer lezen over mijn voorraadkast en welke zoetstoffen ik gebruik in mijn e-cookbook.

Als je op zoek bent naar meer broodrecepten, dan zul je vast ook deze makkelijke boekweitbrood of deze chocolade bananenbrood heerlijk vinden.

orange cranberry bread

Kan ik dit cranberry sinaasappel brood ook glutenvrij maken?

Je kunt verschillende soorten meel gebruiken. Ik gebruik graag spelt meel, volkoren meel of bloem, aangezien ik het soms niet erg vind om met gluten te bakken. Ik gebruik ook graag een combinatie, zoals volkoren speltmeel met volkoren meel.

Je kunt in plaats daarvan ook glutenvrije meel gebruiken, zoals havermeel of een glutenvrij meelmengsel. Ik zou geen boekweitmeel of kokosmeel aanbevelen, want dat is te zwaar voor dit recept. Vervang eenvoudig de meel door dezelfde hoeveelheid glutenvrije meel.

Als jij deze cranberry sinaasappel brood gaat maken, dan zou ik dat graag willen weten! Laat een reactie achter, beoordeel het recept hieronder en deel het op Facebook of Instagram. Vergeet me dan niet te taggen met @thegreencreator #thegreencreator. Ik zie je creaties graag terug!

Wil je dit cranberry sinaasappel brood recept voor later bewaren? Pin het recept dan op je Pinterest bord: 

cranberry orange bread

orange cranberry bread

 

Print
orange cranberry bread

Cranberry Sinaasappel Brood (Vegan)

  • Author: Bianca
  • Prep Time: 15
  • Cook Time: 45
  • Total Time: 1 hour
  • Yield: 6-8 plakken 1x 1x
  • Category: dessert, snack, ontbijt
  • Method: oven
  • Cuisine: amerikaans, vegan, olie-vrij

Description

Dit recept voor vegan cranberry sinaasappel brood is een geweldig recept voor de feestdagen. Je hebt maar één kom nodig om deze heerlijke traktatie te maken. Dit brood is veganistisch, olievrij en bevat de meest heerlijke ingrediënten. Dit recept is gemaakt met verse cranberries (oftewel veenbessen) en sinaasappelsap en echt het ultieme, meest makkelijke recept voor de feestdagen.


Scale

Ingredients

  • 2 kopjes (280 gram) bloem (ik gebruikte een combinatie van speltmeel en volkorenmeel)
  • ½ kopje (100 gram) biologische kokossuiker *
  • 2 theelepels bakpoeder
  • ½ theelepel zout
  • 1 kopje (200 ml) verse sinaasappelsap
  • ½ kopje (125 gram) ongezoete appelmoes
  • 150 gram verse of bevroren veenbessen
  • 1 eetlepel appelazijn

Optionele toevoegingen

  • 1 theelepel vanille-extract
  • 1 theelepel kaneel
  • xylitol*

Instructions

Verwarm de oven voor op 175 ° C.

Bekleed een bakvorm met bakpapier.

Voeg in een grote mengkom de meel, kokossuiker, bakpoeder en zout toe. Roer om te combineren.

Voeg daarna de appelmoes, sinaasappelsap, appelazijn, kaneel en vanille toe. Roer om te combineren. Roer niet te veel.

Voeg vervolgens ook de veenbessen toe en roer nog een paar keer.

Giet het beslag in de met bakpapier beklede broodpan.

Voeg eventueel een paar cranberries/veenbessen toe als garnering.

Plaats in de oven en bak voor ongeveer 45 minuten of tot een vork er droog uitkomt.

Laat afkoelen.

Optioneel:
Bestrooi met poedersuiker / xylitol* / verse- of gedroogde sinaasappel / veenbessen.


Notes

  • Je kunt kokossuiker vervangen door een siroop zoals dadelsiroop of ahornsiroop.
  • Voeg voor een zoeter brood meer kokossuiker en / of minder cranberries/veenbessen toe.
  • Het brood blijft maximaal 6 weken vers in de vriezer. Bewaar in een vriezer veilige container.
  • Dit brood blijft in de koelkast vers voor ongeveer 4-5 dagen.
  • Wanneer je bevroren veenbessen gebruikt, laat deze dan een paar uur op het aanrecht ontdooien voordat je ze gebruikt.

Keywords: brood, recept, appel azijn, appelmoes. bakpoeder, zuiveringszout, kokossuiker, veenbessen, cranberries, meel, sinaasappel, vanille-extract, kaneel, tussendoortje, snack, zoet, nagerecht, dessert, ontbijt

 

 

 

Dit artikel bevat affiliatie links (productverwijzingen gemarkeerd in het groen en met een *). Klik hier om mijn beleid hierover te lezen. Als je iets koopt via een affiliatie link, dan kan ik een aangesloten commissie verdienen, zonder extra kosten voor jou. Ik raad alleen producten aan waar ik achter sta en die ik gebruik. Dank je wel voor je steun.

 

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Lees vorig bericht:
    vegan lentil loaf
    Vegan Linzenbrood

    Dit heerlijke linzenbrood recept is alles wat je zoekt in een recept met linzen. Het is zacht, vochtig en vol...

    Sluiten