Boekreview: meer brein, minder medicijn

Enkele jaren geleden trok het boek ”Meer brein, minder medicijn” van Dr. Lissa Rankin mijn aandacht. Ik ben altijd zeer geïnteresseerd geweest in boeken en onderzoeken die gaan over de invloed van onze geest op ons lichaam en dit boek leek het allemaal uit te leggen.

Ik neem nog steeds af en toe een kijkje in dit boek, want het is een goede herinnering voor mij om bijvoorbeeld niet teveel te stressen, maar er ook bij stil te staan wat er in mijn hoofd omgaat en niet alleen maar wat er in mijn blender gaat. 

Ik heb vele malen verhalen gehoord van mensen diehet” allemaal goed doen, ze eten goed, ze sporten, ze nemen superfoods, pro-biotica en nog steeds voelen ze zich moe en ziek.  Voor mij is dat de tijd om dieper te gaan graven, maar ik ben nog nooit zo ver gegaan als Dr Lissa Rankin deed. In haar boekMeer brein, minder medicijn” bevestigt ze het belang van een holistische kijk op onze gezondheid.

Ik vond de combinatie in haar boek van zowel wetenschappelijk onderzoek als anekdotes uit haar ervaringen als arts erg goed om te lezen. Als je je afvraagt of je gezond bezig bent, of als je je afvraagt waarom je nog steeds niet zo onwijs goed voelt als zou moeten, dan zal dit boek echt je ogen openen en je duidelijk maken hoe krachtig de geest is. Waarschijnlijk de meest krachtige tool die hebben we. Dit boek zal je tevens laten beseffen dat we uiteindelijk onze eigen beste arts zijn.

”Het lichaam zegt wat woorden niet kunnen.” – Martha Graham

Mind Over Medicine

Lissa’s tips

Geloof jezelf meer
Lichamelijke symptomen zijn meestal manifestaties van geestelijke gebreken. Het is onze geest dat niet helemaal gezond leeft en dat wordt uitgedrukt door ons lichaam. Het is belangrijk om bepaalde symptomen niet te negeren, zoals hoofdpijn. Doen we dit wel, dan kan dit escaleren tot ernstige ziekten.

Schrijf je eigen recept
Zodra we erkennen dat er iets niet klopt, hebben we zelf de controle bij het uitzoeken wat er moet veranderen. We kunnen onze eigen recept schrijven om te bepalen wat we moeten doen om onszelf te helen. Dit is vaak moeilijk en kost tijd, en soms komen we dingen tegen waar we nog niet klaar voor zijn om te accepteren. Maar uiteindelijk, weten we wat we moeten doen. Lissa’s boek bevat onder andere 6 stappen over hoe je jezelf kunt helen.

Geloof
Onze gedachten hebben de macht om ons te genezen. Als we geloven dat we kunnen genezen , zijn de kansen hoger dat we dat ook zullen doen, dit onderbouwt Lissa in het boek met verschillende studies.

Geluk is preventieve geneeskunde

Eenzaamheid is gif voor ons lichaam
We hebben elkaar nodig. Menig studies tonen aan dat we langer en gelukkiger zullen leven. De mate van sociale steun die je ervaart kan invloed hebben op de kans op genezing als je ziek bent. De verpleegkundige met kanker die er alleen voor stond, bleek vier keer meer kans te hebben om te sterven aan haar ziekte dan wanneer ze tien of meer vrienden zou hebben om haar te ondersteunen.

Mind Over MedicineVolgens Lissa, hebben velen studies aangetoond dat de geest sterker is dan medicijnen. Vergeet niet, ze was een arts was toen ze dit ontdekte. Ze studeerde jaren om arts te worden, heeft uren en veel geld in haar studie en carrière gestopt. Allemaal om een goede dokter te worden en om er uiteindelijk achter te komen dat geneeskunde niet werkt zoals we dachten. Ze is een medisch getrainde arts, maar werd zo gefrustreerd door het zien van patiënten die duidelijk ziek waren, maar die steeds negatieve testresultaten terugkregen.

Ik was grondig geïndoctrineerd in de dogmatische principes van op bewijs gebaseerde geneeskunde, dat ik aanbad als de Bijbel. Ik weigerde om alles wat niet bewezen kon worden aan te nemen met een gerandomiseerde, gecontroleerde klinische studie. Plus, mijn vader, een zeer conventionele arts die met alles de spot dreef wat New Age was was ik zo koppig, bekrompen en cynisch als maar kon.

Enkele Meer Brein, Minder Medicijn gevallen

  • In haar boek besprak Lissa een patiënt dat leed aan ernstige misselijkheid en braken. De patiënt kreeg een medicijn en ze werd verteld dat dit haar ongetwijfeld zou genezen. Ze herstelde, ondanks het feit dat de artsen gelogen hadden tegen haar, want in feite kreeg ze een middel dat erom bekend staat misselijkheid te veroorzaken.
  • Lissa draagt ook een onderzoek aan waarin een groep patiënten een zoutoplossing kregen, maar er werd hun verteld dat het chemotherapie was. Ondanks het feit dat het alleen zout water was, verloor 30% van de patiënten hun haar.
  • Ze noemt ook het geval van een psychiatrisch patiënt met een gespleten persoonlijkheid die diabetes had bij de ene persoonlijkheid en niet als ze in de andere persoonlijkheid zat. Haar bloedsuiker resultaten veranderde mee.
  • Door middel van haar onderzoek, ontdekte Lissa dat patiënten die een placebo krijgen zich niet alleen beter voelen, maar ze ook klinisch beter worden.
  • Een man met geblokkeerde kransslagaders na een hartaanval werd verteld dat hij binnen een jaar zou sterven, indien hij geen hartoperatie onderging. Na het weigeren de operatie, leefde hij nog 20 jaar en stierf  (niet aan hart- en vaatziekten) op 92 jarige leeftijd.
  • Nog een andere vrouw brak haar nek. In het ziekenhuis werd  bevestigd dat ze haar nek had gebroken op twee plaatsen. Toch koos ze ervoor een medische ingreep te weigeren en bezocht een gebedsgenezer, ondanks heftige bezwaren van haar artsen. Zonder enige medische behandeling, was ze een maand later alweer aan het joggen.

Mind Over MedicineDergelijke gevallen kunnen ervoor zorgen dat we gaan denken dat het allemaal ons eigen schuld is als we ziek worden of sterven, maar dat is niet het doel van dit boek. Het doel is om de kracht van de geest te laten zien en hoe we onze geest kunnen helpen. Niets meer dan dat. En de vele opmerkelijke voorbeelden van hoe de geest het lichaam kan beïnvloeden ondersteunen dat feit.

De beste manier om eenzaamheid te verlichten is na te gaan wie je werkelijk bent. Laat de wereld zien wie je echt bent, authentiek. Zo velen van ons besteden zoveel energie om te proberen om iemand te worden die we werkelijk niet zijn.  Met onze inspanningen om te worden aanvaard, verliezen we een deel van onszelf en onze gezondheid lijdt als gevolg.
In haar boek, moedigt ze je aan om je gezondheid te verbeteren, niet alleen door het nemen van medicijnen, maar door het aanpakken van psychologische- en levensstijl factoren die de oorzaak kunnen zijn van (onderliggende) ziekte(n).

Lissa’s vehaal

Tegen de tijd dat Lissa 32 jaar was, was ze al twee keer gescheiden, nam ze medicijnen tegen een hoge bloeddruk en was ze gediagnosticeerd met (een voorstadium van) kankercellen in haar baarmoederhals. Ze was niet blij met haar baan en was het zat om arts te zijn en tevens een perfecte vrouw en moeder.

Twee weken na de geboorte van haar dochter, overleed haar 16jarige hond, haar broer werd opgenomen in het ziekenhuis met acute leverfalen, haar man sneed twee van zijn vingers af en haar vader stierf aan een hersentumor.

Ze zeggen dat wanneer je leven uit elkaar valt, je oftewel groeit of een tumor groeit. Gelukkig voor mij heb ik besloten om te groeien, zegt ze.

Ze verliet haar baan en werkt nu als auteur en inspirerende spreker dat patiënten de zelf genezende krachten laat zien waarmee ze hun eigen gezondheid kunnen beïnvloeden.

Er is bewijs dat je radicaal de fysiologie van je lichaam kan veranderen door gewoon je geest te veranderen. Er is ook bewijs dat je jezelf ziek kan maken wanneer je geest aan ongezonde gedachten denkt. En het is niet alleen geestelijk. Het fysiologisch.

Meer hier in dit interview op YouTube.

Haar boek eindigt met verschillende hulpmiddelen waarmee je je eigen ‘recept kunt schijven”. Ik geloof dat dit boek een krachtige boodschap heeft. Maar oh hoe moeilijk kan het soms zijn om je geest in de juiste richting te laten denken. Het dagelijks leven kan ons zo gestrest maken en soms vergeten we gewoon ons echte eigen leven te leven en onze passie na te jagen.

Heb jij dit boek gelezen? Geloof jij dat ons brein sterker kan zijn dan medicijnen?

 

photos by the green creator (c) (copyright)