Ken je Carola de Kanter nog? Of ben ik echt van de oude generatie? Ik vond haar altijd erg rustgevend om naar te kijken met haar kook rubrieken bij programma’s zoals ”De 5 Uur Show”. Ik heb geen idee meer wat ze toen kookte, maar laatst verscheen ze weer op tv met werkelijk een prachtig kookboek. Carola heeft een jaloersmakend kookatelier ”Caatensteyn” in Ulvenhout met bijbehorende kas, moestuin, boomgaard en fruittuin. Haar nieuwe boek Leafs lijkt geheel op haar prachtige omgeving te zijn gebaseerd. Bij het openslaan van haar kookboek weet je dat je te maken hebt met een dame met een indrukwekkende achtergrond als televisie kok en recepten ontwikkelaar.
De reden dat ik een niet geheel plantaardig kookboek recenseer is simpelweg omdat dit niet een standaard vegetarisch kookboek is. Ten eerste ligt de nadruk in dit boek op groenten, fruit en kruiden. Ten tweede zijn bijna alle recepten met een kleine aanpassing plantaardig te bereiden. Het boek bevat daarnaast ook een goed aantal geheel plantaardige opties. Hoe fijn is het dat er steeds meer kookboeken gepubliceerd worden met de focus op gezondere producten zoals groenten?
Carola’s boek geeft een prachtige kijk in haar (jaloersmakende) moestuin dat haar kookatelier omringt. Carola kookt aldus volgens de seizoenen. In haar boek Leafs neemt ze je mee door deze seizoenen van het jaar. Daarnaast geeft ze je tussendoor tips (per seizoen) hoe je je moestuin kunt onderhouden. Je begrijpt, ik wil nu een moestuin….
Het mooie van het kookboek Leafs vind ik het feit dat de recepten vrij simpel te maken zijn (laat je niet misleiden door de prachtige fotografie).
Je vraagt je wellicht af of het mogelijk is om uit haar boek te kunnen koken zonder een groentetuin te bezitten, toch? Jazeker. Groente, fruit en kruiden zijn de basis in haar boek en de overige ingrediënten kun je in een toko of natuurwinkel vinden. Carola kookt echter verder dan haar eigen moestuin en kas en ontdekt graag nieuwe ingrediënten om mee te experimenteren en dit doet ze bijvoorbeeld in de toko. Ook geeft Carola tips over het kweken en verwerken van bepaalde producten en ook als je niet beschikt over een moestuin kun je met een klein plekje op je balkon of vensterbank al aan de slag.
Met toegankelijke recepten laat Carola zien hoe je een lekkere maaltijd kunt maken met groenten als het belangrijkste ingrediënt op je bordje. Ze kookt met bijzondere smaken en combinaties die je niet snel tegenkomt.
Wat dacht je van witte of groene asperges met een Japanse dressing? Of vlier- bloesemschermen geserveerd als tempura in mei en juni? Of doperwtjes met korianderschuim? Heb je ooit perzik met basilicum gecombineerd? In de koudere maanden tref je recepten aan zoals een verwarmende aardpeer quiche of parelgort met paddenstoelen.
Het boek bevat niet erg veel zoete gerechten, maar de zoetere gerechten zijn heerlijk en vaak ook plantaardig. Zoals aqua faba of een broodje pulled jackfruit.
De fotografie zorgt ervoor dat dit een boek is dat je gerust op je salon tafel kunt laten liggen. Ik heb me eerst een uur vergaapt aan de mooie sfeer fotografie voordat ik echt begon te lezen. Leafs is een prachtig boek als je van interessante smaak combinaties houdt en het leuk vindt om je ”standaard producten” om te toveren tot een spannender recept.
Ik mag drie heerlijke recepten uit Leafs met jullie delen: de ”Mojito van vlierbloesemsiroop” , ”Meringue van aquafaba” en ”Pavlova met kruisbessen”.
Fotografie Mitchell van Voorbergen
Mojito van vlierbloesemsiroop
”Dit is een alcoholvrije cocktail die er prachtig uitziet en zo lekker is dat je ervan blijft drinken. Ik serveer de cocktail graag voorafgaand aan een kookles en dat is altijd een succes. Mooi in een glazen schenkkan of een leuke fles.”
Ingrediënten
- ijsblokjes of crushed ijs
- vlierbloesemsiroop
- 1 handvol verse munttakjes
- 4 druppeltjes rozenwater
- 1 fles bruiswater
Bereidingswijze
Vul 4 mooie glazen tot de helft met ijs. Voeg vlierbloesemsiroop naar smaak toe en doe in elk glas een druppeltje rozenwater. Vul aan met bubbeltjeswater. Verdeel de takjes munt over de glazen.
Variatie
”In plaats van het rozenwater kun je ook een schijfje limoen en wat limoensap nemen. Wil je een grote hoeveelheid aan cocktails voorbereiden, gebruik dan plat water. Het is zo jammer als de bubbeltjes verdwijnen. Wil je dit drankje graag serveren maar heb je geen vlierbloesemsiroop gemaakt? Geen paniek. Het is tegenwoordig ook te koop, maar zelfgemaakt is natuurlijk wel het lekkerst.”
Fotografie Mitchell van Voorbergen
Pavlova met kruisbessen
”Gebruik voor deze taart het meringue recept van aquafaba, schuim van kikkererwtenvocht. Dat klinkt niet echt aantrekkelijk, maar probeer het toch maar want het is werkelijk verrukkelijk.”
Ingrediënten
- 1 tl vanille-extract
- 600 g dikke kokosyoghurt
- agave- of ahornsiroop, naar smaak
- 1 taartbodem van aquafaba
- 400-500 g kruisbessen
- 25 g pure chocolade
Bereidingswijze
Roer het vanille-extract door de yoghurt en zoet de yoghurt met de agave- of ahornsiroop. Schep de yoghurt op de taartbodem. Halveer de kruisbessen en verdeel ze over de yoghurt. Rasp er wat van de chocolade over.
Meringue van aquafaba
”Dit is gewoon tovenarij: zo gemakkelijk en toch zo’n mooi resultaat. Aquafaba, oftewel bonenwater, heeft veel eigenschappen die lijken op eiwit en kan dus ter vervanging worden gebruikt. Je kunt het vocht van kikkererwten, maar ook van linzen of erwten gebruiken. Dit kan het vocht uit blikken of potten zijn, maar ook het kookvocht wat je overhebt na het koken van bonen. Ik heb de beste resultaten met het vocht van kikkererwten uit glazen potten. Neem kikkererwten met dik vocht, niet met waterig vocht. Van de kikkererwten maak je dan een lekkere hummus.”
Ingrediënten
- 200 g kikkererwtenvocht
- 1 el vanille-extract
- 200 g poedersuiker
Bereidingswijze
Schenk het kikkererwtenvocht in de kom van je keukenmachine of de beslagkom voor je handmixer. Voeg het vanille-extract toe. Klop het kikkererwtenvocht stevig, begin op een lage stand en voer de snelheid geleidelijk op. Voeg de suiker toe als het vocht wit en gezet is. Klop door tot je prachtige witte pieken kunt trekken. Verwarm de oven voor tot 100 °C. Lepel hoopjes schuim op bakpapier. Droog het schuim in de oven. Dit duurt zo’n anderhalf uur. Schakel dan de oven uit maar laat het schuim verder drogen. Haal de meringues pas uit de oven als het schuim stevig aanvoelt.
Leafs
Carola de Kanter
Uitgeverij Good Cook
€29,95