Boekreview: Hoe overleef je? Kookboek

In het kookboek van Michael Greger vind je meer dan 100 recepten op basis van de ''Dagelijkse Dozijn''.

Afgelopen december was het dan eindelijk zover, het langverwachte kookboek van arts Michael Greger kwam uit. Gelukkig hebben we niet al te lang op de Nederlandse versie hoeven wachten. Ik vind de Nederlandse versie eerlijk gezegd veel handiger gedrukt dan de Amerikaanse (dunner en een makkelijker formaat om in de keuken mee aan de slag te gaan).

In het Hoe overleef je? kookboek laat Michael Greger zien dat een onbewerkt plantaardig dieet een wetenschappelijk bewezen dieet is dat zowel ziektes kan voorkomen als omkeren. Greger werd al vrij snel bekend door zijn ”Dagelijkse Dozijn” waarin hij voedingsmiddelen voorschrijft die we elke dag zouden moeten eten om gezond oud te worden.  

Boekreview: Hoe overleef je? Kookboek

Samen met Robin Robertson (een voormalig chef-kok met meer dan 20 veganistische kookboeken op haar naam) is dit kookboek tot stand gekomen. Greger gaat in zijn kookboek eerst nog even kort in op zijn theorie die je uitgebreid in zijn eerste boek ”Hoe overleef je?” kunt lezen, maar al snel gaat hij over op de recepten. In dit kookboek vind je meer dan 100 recepten op basis van zijn ”Dagelijkse Dozijn”. Wat ik heerlijk vind is dat er weer eens echt een goede vegan/plantaardige kookboek uit is gebracht met recepten zonder bewerkte producten zoals olie en bewerkte geraffineerde witte suikers. Greger raadt noten, zaden en avocado’s aan in plaats van olie en suikers uit bijvoorbeeld dadels in plaats van witte geraffineerde suikers. Greger is ook geen fan van zout.

Het resultaat is een heerlijk kookboek met ontbijtgerechten, tussendoortjes, lunches, soepen, spreads, salades, zoetigheden, dranken en avondmaaltijden met gezonde granen, bonen, noten, zaden, fruit en veel groenten. Wat dacht je bijvoorbeeld van een heerlijke amandel-chocoladetruffel?  Aardbeien-bananenijs? Wentelteefjes? Of een heerlijke pompoenpitdip, driezadencrackers of Marokkaanse linzensoep?

Vandaag deel ik twee recepten uit zijn kookboek met je en ik mag ook een kookboek weggeven op Facebook.

Hoe overleef je? kookboek
Auteur: Michael Greger & Gene Stone
Uitgever: Uitgeverij Passie
Prijs: 29,95

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Boekreview: Hoe overleef je? Kookboek

Zwarte ogen bonen & geroosterde rode paprika dip

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews

Description

Zwarte ogen bonen zijn net zo voedzaam als alle andere peulvruchten. Ze zijn ingevroren, ingeblikt of gedroogd te vinden in de supermarkt.


Ingredients

Scale
  • 2 geroosterde rode paprika’s, of uit een pot, uitgelekt
  • 250 g gekookte zwarte ogen bonen of 1 BPA-vrij blik, zoutvrij, uitgelekt en afgespoeld
  • 2 teentjes knoflook, geplet
  • 1 tl fijngehakte jalapeño peper, of naar smaak
  • 3 el tahin
  • 1 el gepureerde geschilde citroen
  • 1 tl Hartige specerijenmix (edelgist, uienpoeder, gedroogde peterselie, gedroogde basilicum, gedroogde tijm, knoflookpoeder, mosterdpoeder, paprikapoeder, gemalen kurkuma, selderijzaad)
  • 1 tl witte misopasta
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • gesneden rauwe groenten, om te dippen

Instructions

  1. Doe de geroosterde rode paprikaís, zwarte ogen bonen, knoflook en jalapeño in de keukenmachine en pulseer om de ingrediënten te mengen. Voeg de tahin, citroen, Hartige specerijenmix, miso en het paprikapoeder toe en mix tot een gladde massa. Schep de dip in een kom en serveer met rauwe dipgroenten.

WENTELTEEFJES MET BESSENSTROOP

 

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Boekreview: Hoe overleef je? Kookboek

Wentelteefjes met Bessenstroop

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews

Description

De kurkuma geeft een warme gouden kleur aan dit feestelijke ontbijt dat zes ingrediënten uit de ”Dagelijkse Dozijn” allemaal in 1 recept.


Ingredients

Scale
  • Bessenstroop
  • 140 g verse of ontdooide diepvries bessen naar keuze
  • 1 a 2 el dadelstroop
  • Wentelteefjes
  • 300 ml amandelmelk
  • 2 el gemalen lijnzaad geblend met 60 ml warm water
  • 1 el dadelsuiker
  • 1 vanillestokje, 2,5 tot 4 cm, opengesneden en geschraapt (of vanille-extract)
  • 1 stuk verse kurkumawortel van 0,5 cm, geraspt (of kurkumapoeder)
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 8 sneetjes zoutvrij 100% volkorenbrood

Instructions

  1. BESSENSTROOP :
  2. Doe de bessen en de dadelstroop in de blender en mix tot een gladde massa. Schenk in een kannetje of schaaltje en zet opzij.
  3. WENTELTEEFJES:
  4. Doe de amandelmelk, het lijnzaadmengsel, dadelsuiker, het vanillestokje, de kurkuma en de kaneel in de blender. Mix tot de ingrediënten goed gemengd zijn. Giet het beslag in een ondiepe schaal. Verwarm een koekenpan met anti-aanbaklaag of een bakplaat op middelhoog vuur.
  5. Wentel de sneetjes brood in het beslag, zodat beide kanten bedekt zijn, plaats ze in de hete koekenpan en bak tot ze goudbruin zijn aan elke kant, keer ze een keer om. Houd de gebakken wentelteefjes warm in de oven, op de laagste temperatuur, terwijl je de rest bakt. Als ze klaar zijn om te serveren, plaats de wentelteefjes op de borden en besprenkel met de bessenstroop