Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Asparagus with Puff Pastry piled on each other on a round black plate on a white backdrop

Asperge in Bladerdeeg

  • Author: Bianca
  • Prep Time: 10
  • Cook Time: 20-25
  • Total Time: 40 minute
  • Yield: 4 1x
  • Category: Voorgerecht, Ontbijt, Lunch & Diner, Bijgerecht, Snacks
  • Method: Oven
  • Diet: Vegan

Description

Deze asperges in bladerdeeg zijn gebakken in de oven tot ze goudbruin zijn en zijn een makkelijk en heerlijk tussendoortje, voorgerecht, bijgerecht, of hartige brunch recept.


Ingredients

Scale

Bladerdeeg Bundels

  • 1 rol bladerdeeg op kamertemperatuur
  • 1 bosje asperges, ongeveer 12 spiesen, uiteinden bijgesneden
  • 2 eetlepels olijfolie*
  • 45 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 plakjes veganistische kaas
  • ½ theelepel zout
  • ¼ theelepel zwarte peper
  • sap van een halve citroen
  • 3 flinke eetlepels volkoren mosterd
  • 1 eetlepel ahornsiroop

Veganistische ”egg wash”

  • 1/2 theelepel ahornsiroop
  • 1/2 eetlepel havermelk

Voor de garnering (optioneel)

  • 1/2 eetlepel sesamzaadjes
  • 1/2 eetlepel zwarte sesamzaadjes
  • 1 theelepel zout*

Instructions

Zie stap-voor-stap foto’s hierboven.

Verwarm de oven voor op 180° C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Was en snijd de uiteinden van de asperges.

Borstel de asperges met citroensap, olijfolie, zout, knoflook en zwarte peper. Snijd de plakjes veganistische kaas doormidden, zodat je in totaal 4 dunne plakjes hebt.

Meng in een kommetje de volkorenmosterd met de ahornsiroop.

Rol het deegblad uit op een met bloem bestoven oppervlak en snijd het met een pizzasnijder in 6 of 8 vierkantjes (afhankelijk van de grootte).

Verdeel 1-2 theelepels van het mosterd-ahornmengsel over het midden van de deegvierkantjes.

Leg de asperges op de mosterd, ongeveer 3-4 spiesen per bosje (afhankelijk van de grootte). Leg een plakje kaas over de asperges.

Neem 2 hoeken van het deeg, wikkel ze omhoog en over de asperges, en druk aan om te verzegelen. Herhaal dit met de resterende vierkantjes en leg ze op de voorbereide bakplaat, laat ruimte tussen ieder bundeltje.

Combineer havermelk en ahornsiroop tot een “vegan egg wash” en bestrijk elk bundeltje hiermee. Strooi de witte en zwarte sesamzaadjes met zout over alle bundeltjes.

Zet in de oven en bak 20-25 minuten of tot het goudbruin is. Bestrooi met meer zout of extra mosterd indien gewenst, en serveer direct.


Notes

Tips voor bladerdeeg
Als het bladerdeeg te koud is, kan het makkelijk scheuren, en als het te warm is, kan het plakkerig worden, en zal het niet zo mooi poffen in de oven. Je kunt het bladerdeeg het beste 5 minuten voordat je het nodig hebt uit de koelkast halen en werk relatief snel.

Als je bevroren bladerdeeg gebruikt, ontdooi het dan tot koelkasttemperatuur, maar niet tot kamertemperatuur.

Kaas
Als je geen in de winkel gekochte kaas wilt gebruiken, voel je dan vrij om een zelfgemaakte veganistische smeerkaas, zelfgemaakte hummus, of zelfgemaakte pesto te gebruiken. Een dun plakje gerookte tofu is ook een heerlijk alternatief.

Restjes
Overgebleven gebakken bladerdeeg bundels kunnen in een luchtdicht bakje in de koelkast tot 3 dagen worden bewaard. Om opnieuw op te warmen, plaats je de bundels in de oven op 180° C gedurende ongeveer 10 minuten of tot ze goed verwarmd zijn.

Zoutarm
Om dit recept zoutarm te maken, kun je het zout in de topping weglaten.

Olievrij
Zonder olijfolie zullen de asperges minder knapperig zijn, maar het recept zal nog steeds heerlijk zijn. Voor de olie-vrije versie, laat de olijfolie weg in het mengsel voor de asperges en gebruik een donkere balsamico in plaats daarvan.

Lees de bovenstaande post voor meer informatie over dit recept.

Keywords: asperges, bladerdeeg, bundels, snack, bijgerecht, voorgerecht, brunch, ontbijt