8 Gezonde dingen die ik in Thailand leerde

Als je me op social media volgt dan weet je dat ik de afgelopen tijd in Thailand heb doorgebracht. Ik ben net terug en wat zou het toch fijn zijn als ik de intens ontspannen toestand waarin in me nu begeef met je kon delen. Helaas kan dat niet, maar wat ik wel kan doen is mijn ervaringen op het eiland Koh Samui en in Bangkok met je delen in dit artikel.

Ondanks mijn bezoek tijdens het “moessonseizoen”, ook wel het regenseizoen genoemd, had ik slechts weinig regen ervaren en als het regende, was het meestal ’s avonds. De overvloed aan prachtige stranden en weelderig groen landschap was zo adembenemend dat ik mezelf meerdere keren moest knijpen. Het was werkelijk geweldig!

thailand

Kokosnoten

Kokosnoten zijn echt geweldig. Je denkt misschien, “Bianca, dat weten we al.” Maar hoe vaak kook je eigenlijk met kokosnoten? Niet zo vaak? Kokosnoten zijn niet alleen ongelooflijk lekker, maar ze bieden ook tal van gezondheidsvoordelen.

Daarom heb ik mezelf beloofd meer kokos in mijn dagelijks leven te verwerken. Ik heb het niet alleen over het gebruik van kokosolie op mijn gezicht, of bij het koken, of het drinken van kokoswater. Ik heb het over een stapje verder gaan door kokosroom toe te voegen aan soepen, en kokosvlees en -melk te gebruiken in heerlijke recepten.

coconut

Het kost je helemaal niets om vriendelijk te zijn

Zodra je uit het vliegtuig stapt in Bangkok, word je begroet door de vriendelijkste Thaise glimlach. Gewoon om hallo te zeggen. Samen met een lichte buiging zul je je meteen welkom voelen! Thaise mensen zijn echt vriendelijk en het is absoluut geen wonder dat Thailand bekend staat als het Land van de Glimlach. Ik geloof niet dat Thaise mensen altijd in een goede stemming zijn, maar ze proberen je wel altijd te begroeten met een glimlach. Voor mij is dit een mooie metafoor om altijd positief in het leven proberen te staan. Maar ook om de dag van iemand anders te veranderen. Een gesprek zal direct omslaan naar een meer positieve kant als je gewoon glimlacht. Zelfs als je gaat “klagen” of kritiek krijgt, beantwoord dit dan gewoon met een vriendelijk gezicht. Het verandert jouw dag en de dag van anderen. Win-win.

girls bangkok

Pittig Eten

Ik wil graag een smaak ontwikkelen voor pittiger eten. Toen ik jonger was, was zelfs een klein pepervlokje of een klein stukje ui voldoende om mijn maaltijd te verpesten omdat het te overheersend was. Maar in de loop der jaren heb ik mijn gehemelte getraind om pittiger eten aan te kunnen. Ondanks mijn vooruitgang ben ik er nog niet helemaal. Er zijn momenten geweest dat ik vroeg om een gerecht minder pittig te maken, maar na één hap stond mijn mond in brand. Ik dacht dat ik cool was sinds ik rauwe uien kon eten, maar ik heb nog een lange weg te gaan.

Pittig eten is niet alleen veelzijdig, maar ook gezond. Mijn ultieme doel is om pepers te kunnen eten zonder in tranen uit te barsten.

soup thailand

Snelle Combinaties

Een van de dingen die me aantrekken in de keuken zijn de grenzeloze combinaties van smaken en ingrediënten. Telkens als ik een “vreemde” combinatie creëer die ook echt lekker is, is het alsof ik een hele nieuwe wereld ontdek. Vooral de Thaise keuken staat bekend om zijn veelzijdige en intuïtieve smaakcombinaties. Ik mengde zout en zoet hier al, maar de Thaise keuken gaat een stapje verder. Ze mengen kokosmelk, witte rijst met zout. Of mango met zout.

Het leuke van de Thaise keuken is dat hun methodes relatief snel en eenvoudig zijn, met veel koken, sauteuren, stomen en roerbakken op hoog vuur. Ik volgde daar een veganistische Thaise kookcursus en het was geweldig. Ik maakte kennis met nieuwe ingrediënten die ik niet kende, zoals taro, zwarte kleefrijst, galangawortel, lotuswortel en Thaise pepers. Ik mocht zelfs een prachtige groene curry maken met kokosmelk, uien en vruchten die mijn favoriet bleek te zijn. Als dessert maakten we zwarte kleefrijst met kokosroom en zout, en een mangopudding die gewoonweg geweldig was.

thailand dessert
view koh samui

Dankbaar zijn is ALLES

Hoewel ik houd van wat ik doe, lijkt mijn werk nooit op te houden en ik ben tot het besef gekomen dat dat niet altijd gezond is. Ik besteed al mijn tijd en energie aan The Green Creator en neem nauwelijks tijd offline. Het is gemakkelijk om het belang van een pauze te vergeten. De laatste tijd voel ik me echter meer ontspannen en gelukkig. Als gevolg daarvan heb ik besloten om minstens één dag per week vrij te nemen, met beperkte e-mail en sociale media. In plaats daarvan wil ik mijn tijd besteden aan het lezen van boeken, koken, een kopje thee drinken en te wandelen. Ik wil de immense dankbaarheid terugvinden die ik voelde toen ik elke ochtend wakker werd met het geluid van zingende vogels en het uitzicht op de zee.

Voor mij is intense dankbaarheid synoniem met geluk. Ik herinner me levendig een avond voor zonsondergang toen ik ging zwemmen op het strand. Het strand was bijna leeg, de palmbomen waren versierd met kerstlichtjes en er waren tafels met kaarslicht gedekt voor het diner. Terwijl ik zwom, was de zonsondergang achter me adembenemend. De zee was warm en uitnodigend, en het voelde alsof ik op een reusachtig, knus bed dreef. Om me heen sprongen groepjes kleine visjes in en uit het water. Op dat moment had ik het gevoel dat ik in een droom leefde. Ik herinner me dat ik dacht dat ik niet wist wat ik had gedaan om daar te mogen zijn, en dat het voelde als de hemel.

Koh Samui heeft een ongelooflijke impact op mij gehad, die alles overtreft wat ik thuis had kunnen doen. De ervaringen, de frisse lucht, het strand, het eten en vooral het heerlijke fruit zoals mango’s hebben me een verjongd gevoel gegeven en ik vloog terug vol met creativiteit, positiviteit en energie.

Geen olie, geen probleem

Ik heb gemerkt dat de Thaise keuken niet veel vet bevat, wat voor mij een openbaring was. Ze lijken vet uit gezonde bronnen zoals kokosmelk, noten en bepaalde zaden of oliën met mate te gebruiken. Hoewel er, zoals in elke keuken, wel wat junkfood of gefrituurde opties zijn, vertrouwt de Thaise keuken op verse ingrediënten en maakt gebruik van ingenieuze snelkookmethodes.

tofu soup thailand

Soep is comfort, maar fruit is leven

Als soepliefhebber was ik blij te ontdekken dat ik elke ochtend kon genieten van heerlijke groentesoep, net als de plaatselijke bevolking! De soepen waren echt opmerkelijk, en ik ben van plan ze thuis te proberen te maken. Maar na een paar dagen ben ik weer overgestapt op fruit als ontbijt, omdat dat de betere optie leek. De tropische vruchten in Thailand waren fantastisch, en ik genoot ervan, vooral van mango’s, zoveel ik kon!

Ik at elke ochtend bergen fruit en verse groentesappen, die ook vrij populair waren voor bij het ontbijt. Het was een mooie, lichte en energieke manier om mijn dag te beginnen.

Natuurlijk moest ik mijn nieuwsgierigheid bevredigen en durian proberen, die op mijn verlanglijstje stond. Deze vrucht komt oorspronkelijk uit Azië, heeft een onmiskenbaar scherpe geur, en is een bron van fascinatie voor zowel durian-liefhebbers als durian-haters.

Wanneer je langs markten loopt, is het onmiskenbare aroma van verse durian, een stekelige groene vrucht ter grootte van een grote voetbal, onmogelijk te missen. De geur is een combinatie van ui, knoflook, braaksel, kaas en zweet. Het romige, papperige en zachte vruchtvlees is intens van smaak.

Helaas vond ik noch de verse noch de gedroogde versie van durian lekker. Misschien zal ik genieten van de bevroren versie?

durianfruitmarket thailand

Mai bpen rai

Mai bpen rai is een Thaise uitdrukking die vertaalt naar “laat maar zitten”, “maak je niet druk om de kleine dingen” of “geen zorgen”. Het is een filosofie van dingen loslaten en niet te veel op de details letten. Als iemand die de neiging heeft een beetje een controlefreak te zijn, moest ik leren deze mentaliteit te omarmen toen ik Thailand bezocht. De Thaise cultuur is meer ontspannen en relaxed dan wat ik gewend ben, en alles verloopt niet altijd volgens een strak schema. Ik herinner me een keer dat ik in een taxi zat, te laat voor mijn vlucht en met de minuut gestresster werd. Maar de chauffeur leek helemaal geen haast te hebben. Pas later besefte ik dat ze in Thailand niet zo stressen over dat soort dingen als ik. Ze begrijpen dat je niet alles kunt controleren, dus waarom zou je je zorgen maken? Het is een waardevolle les die ik blijf proberen toe te passen in mijn eigen leven.

Ben jij wel eens in Thailand geweest? Ik hoor graag je verhalen!

tuktuk bangkok photos by the green creator (c) (copyright)

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.