8 Gezonde dingen die ik in Thailand leerde

Als je me op social media volgt dan weet je dat ik de afgelopen tijd in Thailand heb doorgebracht. Ik ben net terug en wat zou het toch fijn zijn als ik de intens ontspannen toestand waarin in me nu begeef met je kon delen. Helaas kan dat niet, maar wat ik wel kan doen is mijn ervaringen op het eiland Koh Samui en in Bangkok met je delen in dit artikel.

Ik was best onder de indruk van alles wat ik in Thailand leerde. Hoewel ik Thailand bezocht in wat wordt genoemd ”monsoon” seizoen (oftewel het regenseizoen), had ik met vrij weinig regen te maken en als het regende was het alleen in de avond. Ik heb zoveel mooiebounty” stranden gezien en van zo veel mooie indrukwekkende groene uitzichten mogen genieten, dat ik mezelf af en toe even in de arm moest knijpen. Prachtig!

thailand

Kokosnoten

Kokosnoten zijn geweldig. Je denkt nu waarschijnlijk:  ja, Bianca dat weten we allemaal al. Maar als je nagaat, hoe vaak bevatten recepten enige vorm van kokos? Niet zo vaak! Kokosnoten zijn heerlijk en ze bieden vele voordelen voor de gezondheid.

Dus ik heb mezelf beloofd om VEEL meer kokos te gebruiken in mijn recepten. Dus niet alleen de olie op mijn gezicht, in mijn mond, als ik kook of als hydraterend drankje. Nee, ik heb het over het toevoegen van kokosmelk aan soepen of een gekookte maaltijd met wat koolhydraten en kokosmelk en kokosvlees, dat elk gerecht direct zo lekker maakt. 

Indien je het nog niet wist, kokosolie is de enige gezonde olie om mee te koken (alle andere oliën, zelfs olijfolie) worden namelijk schadelijk wanneer je ze verhit.

coconut

Het kost je helemaal niets om vriendelijk te zijn

Het moment dat je uit het vliegtuig in Bangkok stapt, word je begroet door de meest vriendelijke Thaise glimlach ooit. Gewoon om gedag te zeggen. Samen met een lichte buiging, zul je je onmiddellijk op je gemak voelen. De Thaise bevolking is erg vriendelijk en het is absoluut geen wonder dat Thailand hetLand van de Glimlach” wordt genoemd. Nu geloof ik niet dat Thaise mensen altijd in een goed humeur zijn, maar ze proberen je wel altijd met een glimlach te begroeten. Voor mij is dit een geweldige metafoor om altijd zo positief mogelijk naar het leven te kijken. Maar ook om de dag van een ander positief te beïnvloeden. Een gesprek zal meteen meer positief uitvallen als je gewoon vriendelijk glimlacht. Zelfs als je op het punt staat om te klagen of kritiek te leveren (ontvangen), dan zal het veel meer opleveren om vriendelijk en met een glimlach te reageren. Het verandert je dag en de dag van anderen. Een win win situatie.

girls bangkok

Pittig Eten

Ik wil meer pittig leren eten. Toen ik jong(er) was, was zelfs een klein vlokje peper of een stukje ui te pittig voor me en het verpeste direct mijn gerecht. In de loop der jaren heb ik geleerd om iets pittiger te eten, maar ik ben er nog lang niet heb ik gemerkt. Toen ik vroeg om een niet al te pittig gerecht stond mijn mond meerdere keren in brand na slecht één hapje. Ik dacht echt dat ik inmiddels best wel dapper was, want ik eet rauwe uien net zo makkelijk als chocola, maar ik heb nog een lange weg te gaan. Pittig eten is veelzijdig en zeer gezond. Mijn doel is om hete pepers te eten zonder te huilen

soup thailand

Snelle Combinaties

Eén van de redenen waarom ik zoveel van koken hou is vanwege de eindeloze combinaties. Dus als ik een aparte combi kan maken dat ook nog eens geweldig smaakt, voel ik me alsof ik zojuist een land heb ontdekt. De Thaise smaakcombinaties zijn heerlijk en intuïtief. Ik mengde zout en zoet hier al, maar de Thaise keuken gaat een stapje verder. Ze mengen kokosmelk, witte rijst met zout. Of mango met zout. Het is vreemd voor mij en het was te zout, maar ik zal proberen om te kijken wat voor inspiratie ik uit deze gerechten kan halen.
 
De Thaise kookmethodes zijn ook relatief eenvoudig en snel, veel koken, snel braden, stomen, of op hoog vuur roerbakken. Ik had een veganistische kookles en het was zo leuk om te leren over de Thaise bereidingswijzen en ingrediënten. Ingrediënten die voor mij totaal onbekend waren, zoals taro, zwarte kleefrijst, laos wortel, lotuswortel en Thaise chili. Mijn favoriet was een heerlijke op kokosmelk gebaseerde groene curry met ui en fruit. Dessert was een zwarte kleverige rijst met kokosmelk en zout en een mango pudding … geweldig!
thailand dessert
view koh samui

Dankbaar zijn is ALLES

Ik hou van wat ik doe, maar mijn werk stopt nooit en dat is niet altijd gezond. Ik stop al mijn tijd en energie in The Green Creator en heb eigenlijk nauwelijks tijdoffline”. Ik vergat hoe belangrijk vrije dagen zijn. Ik ben de afgelopen tijd zeer ontspannen en gelukkig geweest. Ik heb besloten op zijn minst één dag per week beperkt te e-mailen en op social media actief te zijn, maar me vooral bezig te houden met thee drinken, koken, wandelen, meditatie/bidden en het lezen van (papieren!) boeken. Ik zou graag de immense dankbaarheid die ik voelde willen vasthouden toen ik elke ochtend wakker werd gewekt door zingende vogeltjes met een uitzicht over een strakblauwe zee. Moet lukken 🙂
 
Intens dankbaar zijn is naar mijn mening geluk. Ik had alleen positieve gedachten. Ik herinner me een avond vlak voor zonsondergang. Ik liep naar het strand om te zwemmen. Er waren bijna geen mensen meer, slechts enkele kerst lichtjes in palmbomen om het strand te verlichten en een paar tafels waren op het strand gedekt met kaarsen en witte lakens voor het diner. Tijdens het zwemmen was de zonsondergang achter mij geweldig. De zee was zo comfortabel warm, het voelde alsof ik in een groot warm bed lag. Om me heen sprongen super kleine visjes in groepen in en uit het water. Het voelde als een droom en ik herinner me dat ik dacht dat ik niet wist wat ik in mijn leven had gedaan om daar op dat moment te mogen zijn. Ik was in de hemel.

De tijd op het eiland Koh Samui heeft me zo goed gedaan. Ik had dit niet thuis kunnen bereiken. De ervaringen, minder achter mijn laptop, de frisse lucht, het strand, het eten, vers fruit (mango hemel!). Ik keerde terug naar huis vol creativiteit, positiviteit en energie.

Geen olie, geen probleem

Wat ik heb gemerkt in de Thaise keuken, is dat ze niet veel olie of vet gebruiken. Dat was best apart om zo te zien. De maaltijden bevatten koolhydraten en eiwitten samen gegeten, wat overigens de manier is om je een vol gevoel te geven. Het vet in hun dieet komt uit alle gezonde bronnen zoals kokosmelk, noten en sommige zaden. Olie wordt met mate gebruikt. Natuurlijk, net als ieder ander cultuur kent Thailand ook de bekende junk food en gefrituurd voedsel, maar de traditionele Thaise keuken gebruikt verse ingrediënten waar mogelijk en hun snelle bereidingswijze is geniaal!

tofu soup thailand

Soep is comfort, maar fruit is leven

Ik ben een grote soep liefhebber en was dan ook erg blij om te zien dat ik net zoals de lokale bevolking elke ochtend kon genieten van een heerlijke kom Thaise soep. Yes! En de soepen waren echt erg lekker. Ik zal proberen om enkele recepten thuis te maken op mijn eigen manier. Maar ik na enkele dagen hield ik het ”soep voor ontbijt” regime voor gezien. Fruit in de ochtend is gewoon de beste manier, mensen. Het geeft me veel meer energie gedurende de dag. Ook is mijn spijsvertering super blij als ik het vaste van de nacht ervoor respecteer,  in plaats van dit acuut te onderbreken met  het verteren van een warme maaltijd om 8.00 uur. Het fruit in Thailand is echt geweldig! Ik heb zo ontzettend veel mango’s gegeten en mis ze nu al!

Ik at elke ochtend bergen fruit en verse groentesappen, die ook vrij populair waren voor bij het ontbijt. Het was een mooie, lichte en energieke manier om mijn dag te beginnen.

Natuurlijk moest ik durian proberen (het stond nog op mijn ”food bucket list” ). Het is een vrucht afkomstig uit Azië, het stinkt ongelooflijk en heeft een ware cultus, durian haters en durian liefhebbers. Ik ben altijd zo nieuwsgierig geweest!

Bij het passeren van de markten kun je verse durian al van een afstand ruiken (het is een zeer stekelige groene fruit ter grootte van een grote voetbal). De geur is een combinatie van ui, knoflook, braaksel, kaas, en zweet. Het is romig zacht vlees en intens. Ik heb gefilmd toen ik de gedroogde versie van durian probeerde (onmiddellijk op de luchthaven), maar mijn gezicht spreekt boekdelen. Helaas, ik hou niet van durian. De verse of gedroogde versie, nee. Gewoon nee. Ik wilde echt graag bij het ”durian lovers kamp” aansluiten, maar helaas.  Misschien vind ik de bevroren versie wel lekker? Laat het me hieronder weten als ik niet de enige ben.

durianfruitmarket thailand

Mai bpen rai

Mai bpen rai betekent in feite zoiets als ”maak je niet druk” of ”geen zorgen”. Het is deHakuna Matatavan Thailand. Als je mij persoonlijk kent dan weet je dat ik nogal een control freak ben (kan zijn). Ik zie graag dat de dingen soepel, efficiënt en op tijd gaan. In Thailand echter, werkt dat niet op die manier. Ik zal nooit vergeten dat ik in een taxi zat en bijna mijn vlucht had gemist door een enorme file wat eindeloos duurde. Ik raakte lichtelijk in paniek, vertelde de taxichauffeur dat hij moest opschieten en zuchtte. Ik kan nu alleen maar lachen om deze reactie, want dit is echt één van de dingen waar mensen zich in Thailand echt niet druk over kunnen maken. Je hebt geen controle over alles, dus waarom zou je je daar dan druk over maken?  Ik heb eens gelezen dat als je iets niet kunt veranderen, er geen reden is om je er zorgen over te maken. In Thailand deed de de lokale bevolking me weer denken aan dat.

Ben jij wel eens in Thailand geweest? Ik hoor graag je verhalen!

tuktuk bangkok photos by the green creator (c) (copyright)

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.