Zoete aardappel bonen burgers

Toen ik gezonder en plantaardig ging eten, heb ik nooit de bekende sappige hamburger gemist. Misschien kom ik van een andere planeet, maar de gedachte aan het vervangen van vlees door iets dat proeft en eruit ziet als vlees maakt mij gewoon niet enthousiast. Deze zoete aardappel bonen burgers zijn echter een uitzondering. Heerlijk vullend! Iedereen aan tafel verslond ze toen ik ze de eerste keer maakte. Ook het groen (in plaats van brood) dat aanvankelijk werd bespot, viel goed in de smaak. Niemand vroeg om brood. Natuurlijk kun je deze burger opbouwen hoe je zelf wilt en met de producten die je zelf lekker vindt. Alles gaat eigenlijk wel goed samen met deze zoete aardappel bonen burgers! 

Deze zoete aardappel bonen burgers bestaan uit zachte zoete aardappelen uit de oven en romige bonen met knapperige groene bladgroenten, avocado, tomaat, knoflook saus, mosterd, en nog veel meer lekkers! Zoete aardappelen en bonen bevatten geweldige vitaminen, mineralen, vezels en eiwitten. Zelfs het hamburgerbeslag” was waanzinnig goed! 

Het recept is best eenvoudig. Je bakt gewoon wat zoete aardappelen, voegt onder andere wat zachte boter bonen toe, stamp het fijn, bak het kort in de pan, dan even de oven in en klaar. Je kunt alles in het beslag toevoegen zoals bruine rijst, gekookte boekweit of hennepzaden. Oh, en laat de chia ei” in de ingrediënten lijst je niet ontmoedigen, lees er hier alles over.

Ik serveerde de burgers met malse plakjes avocado, groene kool bladeren, enkele blaadjes spinazie, plakjes augurken, een beetje Dijon mosterd, tomaten en knoflook saus. Als echte knoflook fan kon ik deze saus niet achterwege laten. Je kunt het recept van de knoflooksaus in dit artikel vinden of gewoon in dit recept (onderaan). Maar voel je vrij om een saus met een avocado basis te gebruiken of wellicht hummus. Een (gebakken) stukje ui tussen deze heerlijke burger stapel is overigens ook heerlijk!

Sweet potato veggie bean burger

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Sweet potato veggie bean burger

Zoete aardappel bonen burgers

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: The Green Creator
  • Prep Time: 10 mins
  • Cook Time: 20 mins
  • Total Time: 30 mins
  • Yield: afhankelijk van de grootte van je burgers
  • Category: burger, hamburger, lunch, avondeten, dinner, snack
  • Cuisine: vegan, paleo, plantaardig, gezond, glutenvrij, zuivelvrij, suikervrij, lactosevrij

Description

Een heerlijke burger met zoete aardappelen, boter bonen, bladgroenten en een knoflooksaus. De gezondste plantaardige burger!


Ingredients

Scale
  • 2 middelgrote zoete aardappelen, geschild en gebakken
  • 240 gram gekookte witte boter bonen (afgespoeld en uitgelekt als het uit een pot komt)
  • 1/2 kop witte ui, in kleine stukjes gesneden
  • 23 eetlepels tahin
  • 1 kleine ” chia ei ” (1/2 eetlepel chia zaden + 12 eetlepels gefilterd water, laat dit 5 minuten weken)
  • 1 limoen of 3/4 theelepel appelazijn
  • een handvol verse koriander of peterselie
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • zout naar smaak
  • 1 theelepel gerookte paprika
  • 1/2 theelepel kurkuma
  • 1/4 theelepel zwarte peper
  • 1/3 kopje edelgistvlokken (meel werkt ook goed zoals boekweitmeel of havermout meel)
  • 1/21 kopje fijngesneden groenten (zoals spinazie, peterselie)
  • toppings: avocado, tomaat, knoflook saus, groen, mosterd, augurken
  • voor in de pan: 1 eetlepel kokosolie

Instructions

  1. Bak de zoete aardappelen in de oven op 170 graden tot ze gaar zijn. Als je haast hebt kun je ze ook gewoon koken, maar ze zullen minder smaakvol zijn.
  2. Voeg de zoete aardappelen en bonen in een grote kom en prak alles goed fijn met een stevige vork. Voeg de ui toe en blijf prakken. Voeg alle overige ingrediënten toe en prak weer alles goed samen.
  3. Verwarm de oven voor op 170 graden (als je dat nog niet hebt gedaan voor de zoete aardappelen).
  4. Verhit een koekenpan op hoog vuur en voeg de kokosolie toe.
  5. Vorm met je handen burger vormpjes van het beslag mengsel in de grootte die je wilt en plaats in de hete pan. Bak 2-3 minuten aan elke kant. Dit doe je alleen maar om ze een beetje bruin te maken. Herhaal met het overige beslag.
  6. Leg de burgers nu op een bakplaat en bak 10-15 minuten, tot ze gaar zijn. Je kunt de burgers ook gelijk (zonder ze eerst in de pan te bakken) in de oven doen, maar als je ze eerst bakt krijg je een lekker krokante buitenkant.
  7. Maak de burgers vervolgens verder af met elke topping / saus die je wilt. Knapperige sla, mosterd, veganistische mayonaise, alles wat je maar lekker vindt! Serveer warm!

photos by the green creator (c) (copyright)

Plaats een reactie

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.