Your cart

Groene Recepten Lunch & Hoofdgerecht Salades

Witte Bonen Croutons (glutenvrij / zonder olie)

White Beans Croutons

Ik wilde deze keer graag een recept maken met witte bonen dat zelfs de  fervente ”boon hater”  enthousiast kan maken. Het resultaat zijn deze knapperige witte bonen croutons. Toevalligerwijs zijn ze ook glutenvrij en ook vrij van zout en olie.

Sommige bonen zijn heerlijk als ze wat kleiner en harder zijn (niet gaar!), maar de grotere bonen zoals witte reuze bonen zijn echt geweldig als je ze kookt tot ze bijna uit elkaar vallen. Echt ”comfort food” en ook lekker vullend door de vezels. Heerlijk!

White Beans Croutons

Witte bonen croutons

Deze witte bonen croutons lijken alsof ik ze heb gedroogd in een dehydrator, maar dat is niet het geval en ook niet aan te raden. Ik heb de witte bonen een nachtje in water laten weken (dan verdubbelen ze in grootte) en de volgende dag goed doorgekookt tot ze bijna uit elkaar vielen. Pas daarna ging ik ermee aan de slag. Deze bonen zijn een heerlijke knapperige snack, maar nog veel lekkerder als je ze als ”croutons” gebruikt. Het gebruik van olie of zout was niet nodig, maar voel je vrij om dit te gebruiken als je dat wilt.

Of je nu meer bonen wilt eten (maar er niet zo gek op bent) of op zoek bent naar glutenvrije of gezondere ”croutons” dan is dit recept voor jou.

Als jij dit recept gaat maken dan zou ik het erg leuk vinden als je me tagt op social media met #thegreencreator zodat ik je creatie terug kan vinden.

White Beans Croutons White Beans Croutons

Witte Bonen Croutons (glutenvrij/zoutvrij/zonder olie)
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Wil je meer bonen eten of ben je op zoek naar knapperige croutons zonder olie of gluten? Dan is dit witte bonen croutons recept perfect voor je.
Author:
Recipe type: snack, bijgerecht, starter, salade,
Cuisine: vegan, plantaardig, glutenvrij, zuivelvrij,
Serves: 1 kom
Ingredients
  • 450 gram gekookte witte reuze bonen of 250 gram ongekookte bonen
  • twee eetlepels edelgistvlokken
  • 2 theelepels uien poeder
  • 1 theelepel knoflook poeder
  • 1 theelepel basilicum
  • 2 snufjes zwarte peper
  • 1½ eetlepel appel azijn
  • 1 theelepel oregano en/of marjolein
  • zout/olie is optioneel, maar niet nodig
  • SIMPELE SPINAZIE SALADE:
  • 2 handjes spinazie, in stukjes gesneden
  • ½ rode ui, in kleine blokjes gesneden
  • 1 rode punt paprika, in kleine blokjes gesneden
  • 1 halve medium komkommer, in kleine blokjes gesneden
  • 1 stukje bleekselderij, in plakjes gesneden
  • 1 theelepel hennepzaden
  • 1 eetlepel appel azijn
  • een snufje zwarte peper
  • ½ theelepel uien poeder
  • optioneel: verse kruiden en pompoenzaden
Instructions
  1. CROUTONS:
  2. Week de witte bonen een nachtje (of ten minste 6 uur) in ruim water. Ze zullen behoorlijk uitzetten (verdubbelen).
  3. De volgende dag spoel je ze goed af onder stromend water. Je kunt deze stap ook overslaan, maar ik vind de bonen makkelijk te verteren als ik ze week en ook koken de bonen sneller gaar. Kook de bonen vervolgens goed door, dit kan een uur (of langer) duren en hangt vaak af van de bonen. Ik gebruik altijd de Instant Pot als ik bonen kook en dit duurde 40 minuten.
  4. Als de bonen klaar zijn, laat ze kort uitlekken. Prak de bonen vervolgens grof met een vork of pureestamper totdat je een ''puree'' met kleine brokjes hebt. Ik gebruikte een vork zodat ik de bonen niet helemaal plat zou stampen.
  5. Voeg de ingrediënten voor de croutons toe (behalve de edelgistvlokken, basilicum, oregano, marjolein en knoflook poeder) en meng goed door.
  6. Maak vervolgens een pizza vorm (rond of vierkant) van 1 cm dik van je mengsel en bak dit in een voorverwarmde oven op 175 graden totdat de bonen er bruin en droog uitzien. Afhankelijk van je oven kan dit 30 minuten tot een uur duren. Het zit er niet appetijtelijk uit als het klaar en droog is, maar wees gerust het is heerlijk!
  7. Haal uit de oven en breek de vorm in stukjes. Dit gaat eigenlijk vanzelf want er zit niets in om dit te binden. Voeg nu de edelgistvlokken toe, een snufje basilicum, een snufje oregano, marjolein en een theelepel knoflook poeder.
  8. De croutons blijven in een luchtdichte container in de koeling goed voor ongeveer 3-4 dagen.
  9. SIMPELE SPINAZIE SALADE:
  10. Meng alle ingredienten in een kom en serveer met de witte bonen croutons.
Notes
Het toevoegen van olie is niet aan te raden want je wilt juiste droge stukken. Je zou ook de kleinere witte bonen kunnen gebruiken, maar dan krijg je waarschijnlijk heel veel harde stukjes.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Rate this recipe:  

Lees vorig bericht:
Het palmolie probleem
Het palmolie probleem (met petitie)

Als ik deze foto zie denk ik aan een prachtige tijd in Azië, maar na het zien van een korte...

Sluiten