Your cart

+Blog Advies

Waarom zijn dadels gezond?

dates

‘’Dadels zijn te zoet en maken je dik.’’ Komt je dit als dadel-eter bekend voor? Het wordt tijd om het eens op te nemen voor de dadel. Ik ben namelijk gek op Medjool dadels; snoepjes van moeder natuur. Ze zijn enorm veelzijdig als je geen geraffineerde witte suikers wilt eten en gezondere keuzes wilt maken. Heerlijk karamel zoet, taai en zacht. Je kunt er rauw mee aan de slag of heerlijk mee bakken. Maar ook in salades doen dadels het goed. Kortom, een must voor de health lovers. Maar waarom zijn dadels gezond?

Welke dadels zijn lekker?

Dadels moeten het niet van hun uiterlijk hebben. Tenminste, ik krijg altijd rare blikken toegeworpen als ik een dadel eet. Ze zijn ovaal, gerimpeld en donker. Je hebt ook kleine en wat hardere/drogere dadels, maar mijn voorkeur gaat altijd uit naar de grotere, zachtere en zoetere Medjool dadel.

Waarom zijn dadels gezond?

Nu het mooie van dadels. Ze zijn namelijk niet alleen erg lekker en zoet, maar zitten ook nog eens vol met voedingsstoffen.

Een Medjool dadel bevat ongeveer het volgende (bron)

  • 0,43 gr eiwit
  • 1,6 gr vezels, dadels zijn een prachtige bron van vezels, essentieel voor het handhaven van een gezonde en efficiënte spijsvertering
  • 17,99 gr koolhydraten, een rijke bron van goede koolhydraten
  • vele soorten vitaminen zoals vitamine A, B6, K
  • 15 gr calcium
  • 13 gr magnesium
  • 167 gr kalium
  • 0,11 gr zink
  • 15 gr fosfor
  • 0,22 gr ijzer

En ook zijn dit een aantal voordelen van de dadel (bron):

  • bevatten ten minste 15 mineralen zoals borium, calcium, kobalt, koper, fluor, ijzer, magnesium, mangaan, kalium, fosfor, natrium en zink
  • bevatten selenium, een ander element dat verondersteld wordt om het immuunsysteem te ondersteunen
  • het eiwit in dadels bevat 23 soorten aminozuren, waarvan sommige niet terug te vinden zijn in de meer populaire vruchten zoals sinaasappels, appels en bananen
  • bevatten ten minste zes vitaminen waaronder een kleine hoeveelheid vitamine C en vitamine B (1) thiamine, B (2) riboflavine, nicotinezuur (niacine) en vitamine A

Hoe gebruik je dadels?

Dadels zijn mijn nummer één favoriete vrucht om te gebruiken als een natuurlijke zoetstof en bindmiddel in mijn zoete gerechten. Ze zijn ook heerlijk in pasta’s, gebakken maaltijden, in muesli of pappen. Ook zijn ze perfect in hartige gerechten zoals salades en boekweit. Ik begon ooit met het eten van dadels door ze te vullen met noten zoals walnoten, amandelen, amandel boter of tahin. Ook maken ze zelfgemaakte amandel melk net altijd wat lekkerder.

Tips

  • Dadels zijn een goede snack voor sporters. Als pre – en post-workout snack zijn ze perfect voor goede koolhydraten en goede suikers die je direct energie geven.
  • De bekende 4 uur dip? Enkele dadels en je dip is weg.
  • Als je dadels hard zijn geworden/zijn, week ze dan 10 minuten in water en je kunt er weer perfect mee aan de slag.
  • Voordat je een dadel eet, snijd of bijt het eerst open. Dadels zijn niet meer goed als er een laagje zwart stof in zit. Dus neem eerst een hapje van je dadel om de binnenkant te inspecteren.
  • Dadels zijn kleverig en soms als ze niet goed worden ingepakt kunnen er makkelijk allerlei stofjes aan vastkleven. Een tip is dus om ze te wassen voordat je ze eet. Dit kun je simpel onder de kraan doen zodat je zeker weet dat ze goed schoon zijn.
  • Blend wat dadels met zo min mogelijk water in een blender of keuken machine en je hebt een heerlijke zoete dadel spread/pasta.
  • Kies nooit voor gekonfijte dadels. Die bevatten veel suiker. Kies ook liever niet voor de ontpitte dadels, hoe minder voorbewerkt hoe beter.

Zoet, gezonder, energierijk, vetarm, plantaardig en een boost aan vitaminen en mineralen. Je begrijpt wel dat ik gek ben op dadels.

Enkele heerlijke recepten met dadels

De Beste Zoete Aardappel Brownies

sweet potato brownies

                                           

Super Snack Balletjes

super snack balls

Groene smoothie zonder groen

green smoothie recipe

Gezond ijsje zonder een machine

icecream without a machine

photos and text by the green creator (c) (copyright)

You Might Also Like

6 Comments

  • Reply
    sindala
    juni 9, 2015 at 9:22 am

    IK ben ook gek op dadels! Ik eet zelf het liefst de drogere kleine dadels, de smaak daarvan vind ik veel subtieler. Het is eerst wel even kauwen voor de smaak loskomt maar dat is juist goed vind ik.
    Ik heb wel een vraagje
    Ik gebruik voor koken altijd dadelpasta, jij zegt dat je geen ontpitte dadels moet gebruiken. Waarom niet? Wat is er beter aan dadels met pit?

  • Reply
    Kim
    juni 9, 2015 at 11:47 am

    Mij moet je niet overtuigen van dadels te eten, ik eet ze met sloten tegelijk. Heerlijk met wat noten of om gebak te zoeten.

  • Reply
    Kristel
    juni 10, 2015 at 9:51 am

    Ik ben ook gek op medjool dadels :D! Kan er zo 6 van weg eten. Vooral die sappige verse. Ik krijg ook vaak rare blikken als ik ze eet en iedereen vind ze te zoet. Ben blij dat ik eindelijk iemand er zo goed over zie schrijven, want dadels zijn inderdaad heel gezond!

  • Leave a Reply

    Lees vorig bericht:
    grapefruitsmoothie
    Tips om gezond af te vallen

    Als het om ons lichaam gaat, wil bijna iedereen wel wat kilootjes kwijt. Gelukkig weten de meesten van ons dat...

    Sluiten