Snelle stoofpotje met tomaat en linzen voor luie dagen

Ditstoofpotje met tomaat en linzen staat zo op tafel. Lekker eenvoudig genoeg voor het avondeten, een snelle lunch of als bijgerecht. Perfect voor luie kookdagen!

Soepen en stoofschotels zijn mijn favoriete recepten om te maken. Ik kan ongeacht het seizoen een snelle en makkelijke stoofpotje wel waarderen. Het is puur genieten als ik met een warme kom eten op de bank kan ontspannen. Voor mij is dit pure ontspanning en geluk. Ik heb dan dus ook nooit begrepen waarom stoofschotel recepteten alleen geassocieerd worden met koudere seizoenen. Dit snelle stoofpotje met tomaten en linzen is een voorbeeld van een eenvoudig recept dat je gemakkelijk het hele jaar door kunt maken en dat vooral erg handig is op dagen dat je niet wilt koken. In minder dan 10 minuten kan dit op tafel staan. 

Er zijn zoveel verschillende recepten voor stoofschotels. Stevig met veel bonen en lichter met meer groenten. Bijna alle stoofschotels die ik maak hoeven ook niet uren op het fornuis te sudderen. Ik gebruikte mijn instant pot om de linzen te koken en maakte een grotere hoeveelheid voor later in de week. Ik heb gemerkt dat ik in elke willekeurige week ongeacht wat ik verder kook (of welk seizoen het is) bijna altijd één maaltijd maak zoals een stoofpot of een dikkere soep. Ik kan dit prima serveren met quinoa, boekweit, rijst, met een toast of als bijgerecht. Dit stoofpotje met tomaten en linzen is echter mijn nieuwste favoriet, omdat het zo heerlijk en snel te bereiden is.  Ik weet dat jullie best wel gek zijn op simpele snelle maaltijden, dus als je 5 minuten hebt en een paar basisingrediënten kun je al aan de slag gaan.

Toen ik laatst in Praag was, kocht ik BPA-vrije biologische fijngehakte Italiaanse tomaten en ik vind het oprecht zo jammer dat ik niet meer heb ingeslagen. Het was zo heerlijk! Bijna overal kun je (natuurlijk) wel gehakte tomaten vinden, maar het bevat vaak veel toegevoegde ingrediënten zoals olie, zout en/of suiker. Of ze zijn niet BPA-vrij verpakt. Ach waarom toch …. Als je net als ik ook geen gehakte tomaten kunt vinden met een heleboel andere ingrediënten, lees dan in onderstaand recept hoe je de in de winkel gekochte versie kunt namaken met alleen maar tomaten. 

Ik hoop dat je net zoveel van dit stoofpotje gaat genieten als ik en dat je manieren vindt om het je eigen snelle go-to recept te maken. Ik zie het graag terug op Instagram of Facebook.  Vergeet dus niet om me te taggen #thegreencreator
Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
5-Minute Tomato Lentil Stew

Snelle stoofpotje met tomaat en linzen

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star 5 from 1 review
  • Author: The Green Creator
  • Prep Time: 2 mins
  • Cook Time: 5 mins
  • Total Time: 7 mins
  • Yield: 1 1x
  • Category: lunch, dinner, bijgerecht
  • Cuisine: vegan, plantaardig, glutenvrij, zuivelvrij, vegetarisch

Description

Dit stoofpotje met tomaat en linzen staat zo op tafel. Lekker eenvoudig genoeg voor het avondeten, een snelle lunch of als bijgerecht.


Ingredients

Scale
  • 1 pakje biologisch gehakte tomaten in tomatensap (390 gr) (zie notes)
  • 240 gram gekookte linzen naar keuze
  • 120 gr bevroren groene erwten
  • 1 ui, fijngesneden
  • ½ kopje water of 2 eetlepels olie
  • 2 eetlepels verse peterselie
  • 1 theelepel knoflookpoeder of 1 vers teentje knoflook, fijngehakt
  • ½ theelepel kaneel
  • ½ tot 1 theelepel komijn poeder
  • 1 theelepel koriander poeder
  • zwarte peper naar smaak
  • naar smaak en optioneel: noten en zaden om te garneren, zoals pistache, amandelen, walnoot of pecannoten

Instructions

  1. Verwarm een half kopje water (of olie als je olie gebruikt) in een pan op middelhoog vuur. Voeg de ui toe als het water warm is. Kook gedurende vijf minuten, af en toe roerend, totdat de ui zacht en helder is. Voeg het teentje knoflook toe als je verse knoflook gebruikt en kook nog een paar minuten. Roer af en toe door en voeg 1 of 2 eetlepel twee water toe als de knoflook en ui aan de pan beginnen te plakken.
  2. Voeg de tomaten, groene erwten, linzen, koriander, komijn, zwarte peper, knoflookpoeder en kaneel toe. Kook de tomaten, regelmatig roerend, voor ongeveer 4 minuten of totdat je een wat dikkere substantie hebt. Als ik haast heb neem ik alleen de tijd om de tomaten te verwarmen. Maar als je dit langer laat sudderen dan zullen de smaken (natuurlijk) beter ontwikkelen.
  3. Proef de stoofschotel en pas de kruiden eventueel aan naar wens. Serveer je stoofpotje met (meer) peterselie en noten en zaden om te garneren, zoals amandelen, walnoten of pecannoten (optioneel).

Notes

Als je geen gehakte biologische tomaten kunt vinden zonder toegevoegde suikers, olie en zout dan kun je 100 gram pure tomatenpuree gebruiken met 300 ml water. Voeg 3 fijngehakte kleine tomaten toe. Voeg meer water toe om te verdunnen en voeg meer tomatenpuree toe om het mengsel dikker te maken.

Als je dit stoofpotje toch te vullend vindt of als bijgerecht wilt serveren, gebruik dan minder linzen.