Your cart

Groene Recepten Lunch & Hoofdgerecht Salades

Pittige Spruitjes

Thai Sprouts

Eenmaal thuis van mijn reis naar Thailand, waren het vooral de enorm lekkere mango’s die ik (nog steeds) mis. Maar zoals ik aangaf, het pittige eten was iets wat ik meer in mijn recepten wilde terugzien en dus ging ik aan de slag met een recept voor pittige spruitjes.

Op zich hoeft pittig eten niet altijd gerelateerd te zijn aan een bepaald seizoen. Pittig eten past eigenlijk wel bij ieder recept en seizoen. Of het nu een zomerse salade is of een dampende schaal zoete aardappel puree. Vooral een pittige dressing of saus kan elk gerecht een goede opkikker geven. Nu denk ik bij spruitjes niet gelijk aan een warm en exotisch oord zoals Thailand, maar wel aan het pittige eten daar dat werkelijk ieder gerecht heel veel smaak gaf. Ook al moet ik het echt pittig eten nog wel leren, zie het einde van deze video… Maar ik ga er vol voor! Het is een kwestie van de pittigheid langzaam opvoeren en goede recepten gebruiken of ontwikkelen.

Als je van licht pittig eten houdt en je vindt spruitjes ook niet heel erg vervelend, dan is dit recept voor jou. Je hebt slechts een handjevol goede specerijen nodig, spruitjes en knapperige cashewnoten.

Zoals je merkt zijn de spruitjes vrij groen na het koken en daar is een hele simpele tip voor. Je kookt de spruitjes ten eerste niet al te lang (net genoeg totdat ze wat zachter zijn) en vervolgens spoel (of plaats je) de spruitjes in (ijs) koud water. Het korte koken en het koude water zorgen ervoor dat de spruitjes hun knapperige textuur en goede smaak behouden.

Houd jij van spruitjes? Of heb je altijd een recept nodig dat de bittere smaak goed kan verdoezelen?

Thaise Spruitjes

Thaise Spruitjes
 
Cook time
Total time
 
Brusselse spruitjes Thai style met een licht pittige dressing.
Author:
Recipe type: salade, avondmaal
Cuisine: plantaardig, glutenvrij, zuivelvrij, gezond, vegetarsich
Ingredients
  • 750 gram spruitjes
  • 1 kopje cashewnoten
  • Voor de dressing:
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 cm van een scherpe peper zonder zaadjes
  • klein plakje gember, ongeveer 1,5 cm
  • sap van een halve limoen
  • 2 eetlepels glutenvrije sojasaus of Tamari saus
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 theelepels ahornsiroop (voor de non-vegans, honing is ook goed)
Instructions
  1. Schil en reinig de spruitjes goed en snij de spruitjes in vieren zodat je kleine stukjes hebt - hoe kleiner, hoe beter. In een grote pan, kook je ondertussen water (met een klein snufje zout). Wanneer het water aan de kook is gebracht, voeg je de spruitjes toe. Kook de spruitjes ongeveer 5-7 minuten. De spruitjes zijn klaar als ze een beetje zacht zijn, maar niet te slap. Je wilt ze uiteindelijk namelijk fris en knapperig serveren.
  2. Laat de gekookte spruitjes onmiddellijk uitlekken, giet ijskoud water over de spruitjes, en beter zelfs nog: plaats de spruitjes een paar minuten in een kom vol met koud water. Laat ze daarna uitlekken en zet apart. De spruitjes zijn nu mooi groen en knapperig gebleven.
  3. In de tussentijd:
  4. Rooster de cashewnoten op een de droge, hete pan voor ongeveer 1 minuut en blijf de pan voortdurend heen en weer schudden, want ze verbranden snel. Zet vervolgens opzij om af te laten koelen.
  5. Bereid de saus:
  6. De knoflook, Spaanse peper en gember hak je fijn of maal in een vijzel. Plaats in een klein schaaltje, samen met de overige ingrediënten voor de saus en meng alles goed door elkaar.
  7. In een grote kom combineer je vervolgens de uitgelekt spruitjes, cashewnoten en de saus. Meng alles goed door en klaar zijn je Thaise spruitjes!
Nutrition Information
Serving size: 2

 

photos by the green creator (c) (copyright)

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Rate this recipe:  

Lees vorig bericht:
sleep tips
10 tips voor een betere nachtrust

Het is lastig om de meest gezonde versie van jezelf te zijn zonder een goede nachtrust. Een goede nachtrust zal...

Sluiten