Your cart

+Recepten Lunch & Hoofdgerecht Snacks & Zoet

Perzische Aubergine Dip

Persian Eggplant Dip

Halleluja, er is meer in het leven dan hummus en guacamole! Het wordt ook wel kashkeh bademjoon of borani genoemd, ik noem het Overheerlijke Perzische Aubergine Dip. Het is romig, licht (in calorieën lager dan bijvoorbeeld hummus) en het bevat ….. gekarameliseerde ui. We hebben een nieuwe dip kampioen! Vegetariërs beschrijven deze dip als een dip die hen herinnert aan een ‘vlees spread’. Ik kan hier niets over zeggen aangezien ik zelf al jaren geen vlees meer heb gegeten, maar ik moet zeggen dat de smaak buitengewoon goed is. Zo heerlijk! Ik heb dit recept niet zelf bedacht. In een Perzisch restaurant bestelde ik ooit dit gerecht en ik kon het niet laten om te vragen wat de ingrediënten waren van deze overheerlijke dip. Tot mijn verbazing waren er maar enkele ingrediënten nodig. Geweldige smaak met een paar ingrediënten? Klinkt als een Green Creator recept!

Laag in calorieën
Aubergines bevatten weinig calorieën en voor deze dip zul je ook niet veel olie nodig hebben om ze te bakken. Gewoon een beetje roosteren met een klein beetje olie is al genoeg.

Voor een schaaltje heb je nodig 

Twee uien
Twee kleine of één grote aubergine (s)
Drie teentjes knoflook
Keltic zeezout
Olijf olie

eggplant

Snijd de aubergine in plakjes en rooster ze met een beetje olijfolie en Keltisch zeezout in een voorverwarmde oven gedurende 10-20 minuten op 170 graden.

eggplant

eggplant

Terwijl de plakjes aubergine in de oven aan het roosteren zijn, kunnen de uien in olijf olie worden gekarameliseerd. Indien de uien mooi goudbruin zijn, voeg je de knoflook toe. Knoflook zal namelijk minder tijd nodig hebben om te karameliseren dan de uien. Er is iets met de geur van gekarameliseerde uien. Ze doen mij niet alleen aan mijn jeugd denken, maar de geur is ook zo overweldigend heerlijk dat het me altijd direct hongerig maakt!

De aubergine kan uit de oven gehaald worden wanneer de buitenkant/huid mooi krokant is en makkelijk loslaat. Eet de buitenkant op, het smaakt namelijk zoals chips! Yum! Het was weg voordat ik een foto kon maken.

Voeg aan de aubergine (zonder buitenkant) de gekarameliseerde uien en knoflook toe en prak ze met een vork. Geen keukenmachine of blender nodig.

Gebruik als topping voor de dip een paar overgebleven lepels gekarameliseerde uien en als je wilt wat kruiden. Je kunt ook andere kruidentoevoegen,  zoals cayennepeper.

Al met al is deze dip lekker, geeft voldoening, is licht en gezond. Deze dip is goddelijk!

eggplant

photos by the green creator (c) (copyright)

You Might Also Like

7 Comments

  • Reply
    mar
    februari 6, 2015 at 12:29 pm

    kan je dit invriezen???

  • Reply
    How to Eat Healthy During the Holidays - The Green Creator : The Green Creator
    juni 8, 2015 at 8:31 pm

    […] on hand. My buckwheat bliss, raw chocolate, energy bits, cookies are great options. Or maybe a dip or roasted peppers. Munching on these will mean you’ll wake up the next day not feeling […]

  • Reply
    An
    januari 22, 2016 at 1:51 pm

    Op hoeveel graden moet de oven?

    • Reply
      Bianca
      januari 22, 2016 at 4:38 pm

      Hi An, op 170 graden 🙂

      • Reply
        An
        januari 23, 2016 at 11:01 am

        Bedankt!
        Ga ik vandaag eens klaarmaken.

        • Reply
          Bianca
          januari 25, 2016 at 9:37 am

          Leuk! 🙂

    Leave a Reply

    Lees vorig bericht:
    Buckwheat Bliss (nut free)
    Bliss Balletjes Zonder Noten

    Ik moet eerlijk zeggen dat er toch echt steeds meer veganistische/rauwe opties beschikbaar zijn. En wanneer ik naar een vegan...

    Sluiten