Your cart

+Recepten Lunch & Hoofdgerecht Ontbijt & Brunch

Perfecte Pannenkoek

Ik kan over ‘groen eten ‘ praten wat ik wil, maar op het moment dat ik een lekker uitziende (niet groene) maaltijd op mijn social media plaats, word ik overweldigd door het aantal receptverzoekjes. En ik kan het je niet kwalijk nemen. Gezonde voeding hoeft namelijk niet eruit te zien als groen konijnenvoer. Daarnaast is het mentale aspect van eten minstens zo belangrijk als wat er op je bord ligt.

Pannenkoeken. Dit recept is zo simpel, ik voel me bijna te beschaamd om het te delen. Er zijn twee manieren om een perfecte basic pannenkoek te maken. Voor beiden recepten zal ik uiteraard geen gebruik maken van eieren, granen, zuivel, suiker, wit meel of melk. Helemaal niet nodig!

De zoete pannenkoek

Deze pannenkoek is gemaakt met de volgende ingrediënten :

  • drie kopjes boekweit bloem;
  • twee kopjes water, je kunt koolzuurhoudend water gebruiken om het pannenkoeken beslag wat’ lichter ‘ te maken;
  • 1/4 kopje kokosolie;
  • kaneel en/of vanille- essence;
  • optioneel, wat citroensap of een beetje geraspte citroenschil voor een extra frisse smaak .

Meng alle ingrediënten in een grote kom, roer het beslag terwijl je geleidelijk al het water erbij giet. Verhit een grillplaat of koekenpan (zonder olie) op middelhoog vuur. Giet het beslag op de bakplaat, maar gebruik niet teveel beslag. Je dient alleen de bodem van de pan te bedekken. Kantel de pan met een cirkelvormige beweging zodat het beslag gelijkmatig het oppervlak bedekt en bak tot je de perfecte crêpe (een dunne pannenkoek) hebt. Bak de crêpe ongeveer 1 of 2 minuten, totdat de onderkant lichtbruin is. Maak het los met een spatel, draai om en bak de andere kant. Serveer warm of koud. Et voilà, dat is het!

Je kunt dit eten met wat Stevia/honing en citroen als topping. Misschien heb je liever een suikervrije marmelade. Rauwe cacao is ook erg lekker en kan ook worden toegevoegd aan het beslag in plaats van als topping. Een perfecte snack, dessert en een perfect ontbijt (je kunt ze de avond ervoor bereiden). Je kunt alle gezondheidsvoordelen van boekweit in dit artikel lezen. Een tip dat mijn moeder me ooit gaf was dat het bij het maken van crêpes je de crêpe moet omdraaien zodra de kleur van de ongebakken kant van de crêpe donker geel is geworden. Op die manier heb je altijd een perfect gebakken crêpe (niet te bruin en niet te licht).

pancakes

De hartige pannenkoek

Voor deze pannenkoek gelden exact dezelfde instructies als voor de zoete crêpe alleen gebruik je verschillende ingrediënten .

  • drie kopjes kikkererwten bloem ;
  • twee kopjes water ;
  • 1/4 kopje olijfolie ;
  • peper en zout ;
  • daarnaast kun je een aantal kruiden toevoegen aan het beslag, zoals peterselie en/of cayenne -, gember -, kurkuma of knoflookpoeder.

Zoals gezegd, bereid je deze op exact dezelfde manier als hierboven beschreven. Wellicht wil je nu liever een dikkere pannenkoek afhankelijk van hoe je ze wilt eten. Ik vulde deze met een groente/ tomaten mix. Gooi alle groenten die je lekker vindt met een ui in een pan en bak tot ze zacht zijn. Voeg vervolgens één of twee blikjes geconcentreerde tomatensaus met wat water in de pan en vul de pannenkoek met dit warme mengsel. Dit is een erg lekker en vullend gerecht. Je kunt wat edelgistvlokken toevoegen aan de vulling om een kaas smaak te creëren of eigenlijk een veganistisch gezonde Mexicaanse tortilla. Meer over de gezondheidsvoordelen van kikkererwten kun je hier lezen. 

tortilla

photos and text by the green creator (c) (copyright) and shutterstock

You Might Also Like

7 Comments

  • Reply
    Lydia
    september 24, 2013 at 1:06 pm

    Lekker ! ga ik proberen. 🙂 voor hoeveel pannekoekjes is je recept?

  • Reply
    Sunnyside Gardens Queens Real Estate
    april 11, 2014 at 8:34 pm

    I’m not sure where you’re getting your information, but good topic.
    I needs to spend some time learning more or understanding more.
    Thanks for great info I was looking for this info for my mission.

  • Reply
    Ilse
    mei 29, 2015 at 2:28 pm

    Hoi Bianca,

    je spreekt altijd van ‘kopjes’ in je recepten, maar hoeveel gram is dit eigenlijk? Ik zou graag deze pannenkoekjes ook eens maken!

    groetjes,
    Ilse

  • Leave a Reply

    Lees vorig bericht:
    Knoflook Bloemkool Soep

    Het lijkt erop dat het griepseizoen weer officieel is begonnen. Als je echter gezond eet (vergeet niet de probiotica ),...

    Sluiten