Lente aardappelpannenkoekjes met Erwten Munt Dip (vrij van olie)

Het is misschien nog geen lente, maar de vogels tjilpen al wel en de dagen worden nu toch echt langer en langer. Wat een enorm grote zegen is dat toch voor een food fotograaf. Sinds afgelopen december wilde ik eigenlijk al een lente versie maken van aardappelpannenkoekjes en nu denk ik dat het daar toch echt wel tijd voor is. Tijdens de winter vakantieperiode leek het alsof iedereen tijdens een wandeling door een gezellige kerstmarkt in Duitsland en Luxemburg (mis ik nog een ander land?) ”Gromperekichelcher” aan het eten was. Gromperekichelcher zijn eigenlijk aardappelpannenkoekjes, hash browns of knapperige aardappelbeignets en een traditioneel feestelijk winterrecept. Hoewel ik dol ben op aardappelen, bevatten de Gromperekichelcher aardappelpannenkoekjes nogal veel (lees: gedrenkt in) olie. Ook worden er eieren gebruikt in het traditionele recept. Maar het idee van het recept is super, dus wilde ik graag eens een lente / zomereditie van dit traditionele aardappelrecept maken.

Een lichtere, plantaardige en gezondere versie van de aardappelpannenkoekjes is het resultaat. Je kunt natuurlijk minder olie gebruiken, maar lukt het ook zonder olie? Na een paar pogingen lukte het me om uit te vogelen hoe ik deze olievrije versie kon maken.

De traditionele aardappelpannenkoekjes die ik afgelopen winter heb gezien, werden geserveerd met kwark, mierikswortel of appelcompote, maar de lente vraagt om wat lichters zoals deze heerlijke frisse groene erwten dip met een vleugje munt.

Deze aardappelpannenkoekjes zijn

✓ Vrij van olie
Krokant van buiten, zacht van binnen
Het beste wanneer vers gebakken uit de oven geserveerd

Ik heb verschillende soorten meel uitgeprobeerd, maar niet alle soorten meel binden de aardappelpannenkoekjes zo goed als kikkererwtenmeel. Mijn advies voor dit recept is dan ook om echt kikkererwtenmeel te gebruiken om de aardappelpannenkoekjes te binden.

Ben jij ook een grote fan van de aardappel? Heb je ooit aardappelpannenkoekjes gemaakt? Laat me weten wat je van dit recept vindt op Instagram of Facebook. En als je een foto maakt op Instagram, vergeet dan niet #thegreencreator te taggen, want ik deel nu al je creaties onder de highlights ”recipes you love”.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Spring Potato Pancakes with Pea Mint Dip

Lente aardappelpannenkoekjes met Erwten Munt Dip (vrij van olie)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: The Green Creator
  • Prep Time: 15 mins
  • Cook Time: 30 mins
  • Total Time: 45 mins
  • Yield: 4 (depending on the size of the potato pancakes) 1x
  • Category: snack, dinner, lunch
  • Cuisine: vegan, plantaardig, olievrij, vegetarisch

Description

Deze heerlijke aardappelpannenkoekjes zijn vrij van olie, maar wel lekker knapperig aan de buitenkant en zacht van binnen. De erwten munt dip maakt dit een perfecte snack voor de lente.


Ingredients

Scale
  • Voor de aardappelpannenkoekjes:
  • 2 witte aardappelen (geraspt is dat ongeveer 350 gr)
  • ½ kleine (zoete) ui
  • ½ theelepel zout
  • 4 eetlepels (40 gr) kikkererwtenmeel
  • ½ eetlepel verse peterselie, gewassen en gehakt
  • ½ theelepel kurkuma
  • gemalen zwarte peper naar smaak
  • ½ theelepel knoflookpoeder
  • optioneel: ½ theelepel mosterdpoeder
  • citroen halfjes, serveren
  • Voor de Erwten Munt Dip:
  • kopjes (300 g) diepvrieserwten, ontdooid
  • 3/4 kop (80g) sojayoghurt of kokosyoghurt
  • 1 eetlepel fijn geraspte citroenschil
  • ½ kopje (15 blaadjes) muntblaadjes
  • zeezout en zwarte peper naar smaak

Instructions

  1. Schil de aardappelen en de ui.
  2. Rasp de aardappelen en ui met een keukenmachine voorzien van een raspschijf of rasp de aardappelen en ui handmatig met een rasp (middelgroot).
  3. Plaats de geraspte aardappelen en de ui in een zeef en pers de vloeistof uit de aardappelen.
  4. Plaats nu de geraspte aardappelen en de ui in een kom. Breng op smaak met zout en peper. Voeg de kikkererwtenmeel, kurkuma, verse peterselie, knoflook en mosterdpoeder toe. Meng totdat alles gelijkmatig verdeeld is.
  5. Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius en plaats bakpapier op een bakplaat. Je kunt ook een siliconen bakmat gebruiken.
  6. Maak 4 rondjes in dezelfde grootte. Ik maakte hamburger/pannenkoek vormpjes ervan, maar je kunt natuurlijk ook vierkantjes of balletjes maken. Plaats dit op het bakpapier. Ik gebruikte een vormpje zodat ik steeds dezelfde hoeveelheid en grootte maakte voor ieder aardappelpannenkoekje. Je kunt kleinere of grotere maken als je dat wilt.
  7. Bak gedurende 15 minuten. Verlaag de oven na 15 minuten op 200 graden en bak nog eens 15 minuten. Controleer om de 5 minuten of ze niet verbranden, dit kan best snel gaan zonder olie en water (we hebben het water uit de aardappel gehaald). Bak tot knapperig goudbruin. Je wilt ze niet te veel bakken omdat ze dan te knapperig en te droog worden.
  8. Terwijl de aardappelpannenkoekjes bakken, bereid je de erwten munt dip voor. Plaats de erwten, yoghurt, citroen, munt, zout en peper in een blender en blend. Je kunt hier ook een staafmixer voor gebruiken. Voeg meer yoghurt toe als de dip te dik is naar je smaak. Zet apart.
  9. Serveer de aardappelpannenkoekjes warm met de erwten munt dip.

Notes

Sweet potatoes are considered healthier than the white ones so you could make a mix of sweet- and white potatoes for this recipe.

 

 

 

Plaats een reactie

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.