Your cart

+Recepten Smoothies, Juices & Drinks

Koud getrokken Hibiscus Thee (Agua de Jamaica)

Cold Brew Hibiscus Tea

Ik ben een grote fan van gewoon water (niet te koud), maar op hete dagen heb ik wel zin in wat afwisseling. Hoewel ik bijna nooit ijskoud water drink kan ik soms echt genieten van een goede ”cold brew tea” letterlijk; koude brouwsel oftewel koud getrokken thee (bij voorkeur zonder ijsblokjes). Koud getrokken thee is zo gemakkelijk om te maken en lekker! Met het juiste recept zul je dit meerdere keren willen maken. En hibiscus thee is een gezonde thee. Het schijnt zelfs gezonder te zijn dan groene thee…..Zet je flesjes maar klaar voor deze heerlijk koud getrokken hibiscus thee.

Als je op zoek bent naar een heerlijke, gezonde (cafeïne vrij) drankje, dan is dit wat je zoekt. Dit helder gekleurde drankje is een powerhouse met veel voordelen voor je lichaam. Maar dit hibiscus thee recept smaakt ook gewoon heerlijk! Na één slokje, was ik verslaafd.

✔️zoet
✔️verfrissend
✔️makkelijk om te maken
✔️perfect voor de warmere dagen
✔️gezond
✔️bevat antioxidanten

Waarom koud getrokken?

Een koud getrokken thee smaakt zo zoet als je het zelf maakt en smaakt zeker anders dan de warme versie van dezelfde thee. Dit komt omdat koud water een ander soort chemisch evenwicht onttrekt uit de thee dan warm water. In termen van smaak, zal dit de bitterheid van bepaalde thee soorten doen afnemen. Dit is goed merkbaar als je een koud getrokken thee maakt met hibiscus. Koud getrokken smaakt deze thee heel anders.

Met koud getrokken thee kun je op een nieuwe manier van je thee genieten. Ik ben hier best enthousiast over, want het zorgt ervoor dat ik op een andere manier van mijn favoriete thee soorten kan genieten en nieuwe smaken kan verkennen.

Hibiscus thee wordt gemaakt van de hibiscusbloem en wordt ook wel aangeduid als ”flor de Jamaica” (in het Latijn) of ”gumamela” (de Filippijnse naam). De thee is vrij bitter en smaakt een beetje zoals cranberry sap, vandaar de zoetstof in dit recept. Natuurlijk, is dit geheel persoonlijk en kun je ervoor kiezen om de zoetstof achterwege te laten.

Er zijn veel verschillende smaakcombinaties die je kunt maken. In plaats van citroenen zou je een limoen kunnen gebruiken, ook kun je een kaneelstokje toevoegen, een stukje verse gember, verse muntblaadjes of een paar stukjes kruidnagel (dit zal de hoeveelheid antioxidanten in dit drankje nog meer verhogen!).

Ik gebruik dadelpasta als zoetstof, maar je kunt natuurlijk ook een andere zoetstof gebruiken. Ik maak overigens mijn eigen dadel pasta of ik koop een kant-en-klare dadelpasta. 

Hibiscus thee is ongelooflijk makkelijk om zelf te maken en een drankje hoog in antioxidanten.

Het beste is om pure gedroogde hibiscus te gebruiken, maar ik gebruik mijn favoriete thee merk om dit drankje te maken. Ik gebruikte een hibiscus thee waar ook groene thee in zit, maar om eerlijk te zijn geef ik toch de voorkeur aan de pure hibiscus thee voor dit recept.

Alle credits voor deze informatie (en dit recept) gaan overigens naar dr. Greger. Je kunt hier overigens meer lezen over dr. Greger’s boek. Hij heeft het best vaak over hibiscus thee en dronk zelf gemiddeld zo een 2 liter koud getrokken hibiscus thee per dag. Op dit moment heeft hij dit teruggebracht naar zo een 900 ml per dag, omdat dit volgens recente studies de beste dosering is. En om zo goed mogelijk van de anti-oxidanten voordelen te kunnen genieten is het overigens een goed idee om deze thee gedurende de dag te drinken in plaats van alles ineens achter over te slaan (mag wel, hoor!).

Cold Brew Hibiscus Tea

Cold Brew Hibiscus Thee (Agua de Jamaica)
 
Prep time
Total time
 
Als je op zoek bent naar een heerlijk, gezond (cafeïne vrij) drankje, dan is dit het! Deze felgekleurde koud getrokken hibiscus thee is een krachtig drankje en erg hoog in antioxidanten.
Author:
Recipe type: drink, gezond, koud, thee
Cuisine: vegan, suikervrij, gezond, zuivelvrij
Serves: 400 ml
Ingredients
  • Twee eetlepels pure gedroogde hibiscus of een biologisch hibiscus theezakje
  • 400 ml gefilterd water
  • Optioneel (en persoonlijk):
  • Een eetlepel dadelpasta (hibiscus thee is voor sommigen te bitter zonder een zoetstof)
  • Een scheutje citroen- of limoensap (ik gebruikte het sap van een halve limoen)
  • Een paar stukjes kruidnagel (haal deze stukjes eruit voordat je de thee serveert)
  • Een paar muntblaadjes ((haal dit eruit voordat je de thee serveert)
  • Een kaneelstokje (haal dit eruit voordat je de thee serveert)
  • Een klein stukje verse gember (haal dit eruit voordat je de thee serveert)
Instructions
  1. Giet 400 ml water in een fles of glas en voeg de andere ingrediënten toe. Voeg extra specerijen en kruiden toe als je dat lekker vindt. Bedek de fles en laat dit een nachtje in de koelkast trekken of ten minste een paar uur. Ik zou deze thee niet langer dan 24 uur laten trekken omdat het anders te bitter wordt. Als de thee klaar is heeft het een mooie diepe donker robijnrode kleur.
  2. Haal het theezakje (en eventueel kruidnagel, muntblaadjes, gember e.d.) uit de thee. Schud de fles en genieten maar!

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Rate this recipe:  

Lees vorig bericht:
Carrot Cashew Paté
Wortel Cashew Paté

Het recept van deze wortel cashew paté dat ik vandaag met je deel is een perfect voorbeeld van hoe je...

Sluiten