Your cart

Groene Recepten Lunch & Hoofdgerecht

Kool en aardappelen op z’n Pools

Polish cabbage and potatoes

Zoals je misschien al gemerkt heb, heb ik niet zo lang geleden al een artikel en een video over mijn bezoek aan Warschau in Polen gemaakt. Ik hoor je al denken. Dit recept is waarschijnlijk een traditioneel Pools recept dat ik in Polen ben tegengekomen. Nope. Dit recept is het resultaat van een ”free style recept test dagje” in de keuken op een willekeurige zomerdag. En vandaag deel ik het resultaat met je, kool en aardappelen op z’n Pools.

In de Oost-Europese keuken wordt veel gebruikt gemaakt van kool. En ik ben gek op kool! Ik zou willen dat ikย  het veel vaker kon eten. Vooral kool dat lichtjes gestoomd of gekookt is vind ik heerlijk, maar als je geen problemen met de rauwe versie hebt dan zul je dit kool recept fantastisch vinden!

Polish cabbage and potatoes

Waarom is dit recept Pools? Niet alleen vanwege de kool, maar ook vanwege de combinatie met de jonge aardappelen met verse dille. Het deed me direct denken aan een typisch Pools zomer gerecht, maar dan helemaal veganistisch.

Ga jij dit kool recept maken? Laat het me weten en vergeet niet om je foto te taggen met #thegreencreator op Instagram! Ik zie graag je creaties terug!

Polish cabbage and potatoes

Kool en aardappelen op z'n Pools
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Deze Poolse kool recept met jonge aardappelen en een frisse wortelsalade is de perfecte manier om te genieten van de gezondheidsvoordelen van kool. Eenvoudig en heerlijk!
Author:
Recipe type: kool, lunch, salade, avondmaal, diner, bijgerecht, glutenvrij, zuivelvrij
Cuisine: veganistisch, glutenvrij, gezond, paleo, vegetarisch, suikervrij
Serves: 4
Ingredients
  • Een grote of twee middelgrote stuks witte kool
  • Drie uien
  • Een teentje knoflook
  • Een eetlepel kokosolie
  • Een laurierblad
  • Vier of vijf peperkorrels
  • Versgemalen peper
  • Een halve theelepel zout
  • Twee kopjes water
  • Een vleugje gedroogde tijm
  • Een theelepel marjolein
  • Verse dille naar smaak
  • Jonge aardappels, gepeld, snijd in kleine stukjes en gekookt (ongeveer 500 gram voor een paar mensen)
  • Een paar middelgrote wortelen
  • Drie eetlepels appelazijn
Instructions
  1. Was de kool en snijd de twee uien in kleine stukjes.
  2. Verhit de kokosolie in een grote pan en voeg de ui in de pan. Bak de uitjes totdat ze zacht en bruin zijn.
  3. Snijd in de tussentijd de kool in kleine stukjes.
  4. Zodra de uien zacht zijn, voeg de kool in de pan en
  5. Voeg laurierblad en alle andere kruiden toe.
  6. Kook de kool voor ongeveer 20 minuten totdat het zacht is.
  7. Als de kool eenmaal zacht is, voeg een kopje water toe.
  8. Dek de pan af en laat het geheel nog eens 20/30 minuten onder regelmatig roeren koken op middelhoog vuur.
  9. Controleer tussendoor hoeveel water er in zit. Als het te droog is, voeg je nog een kopje water toe.
  10. Kook de kool totdat alle kool echt goed zacht is en de smaken goed gecombineerd zijn (proef even om dit te controleren).
  11. Kook ondertussen de aardappelen in een andere pan met water tot ze zacht zijn.
  12. Snijd de verse dille.
  13. Voeg ¾ van verse dille aan de kool toe in de laatste minuten van het koken en roer goed door.
  14. Serveer de gekookte aardappelen en kool en besprenkel de aardappelen met dille (en een beetje kokosolie en / of zout als je dat wilt, ik sloeg dit over).
  15. Voeg versgemalen peper en zout naar smaak toe.
  16. Om de eenvoudige wortelsalade maken, rasp de wortelen en uien en meng deze in een kom met drie eetlepels appelazijn. Voeg zout en peper naar smaak toe.

ย 

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    beata
    oktober 17, 2016 at 10:54 am

    hoi, wat grappig! een Poolse recept, ik ben zelf pools, en inderdaad we eten best veel kool, maar voornamelijk zuurkool. Meeste vrouwen maken het ook zelf thuis, so simple! Zuurkool uit de winkel is zuur gemaakt met ascorbine zuur, en niet gefermenteerd, dus geen melkzuur bacterie :(, die zo gunstig zijn.

    • Reply
      Bianca
      oktober 17, 2016 at 11:06 am

      Hi Beata,

      Ja, klopt helemaal!! Ik ben gek op zuurkool en zie dat heel veel in de Poolse keuken. Yum! Maar je hebt (helaas) helemaal gelijk over de zuurkool uit de winkel. Couldn’t agree more!

      Groetjes,
      Bianca

    Leave a Reply

    Rate this recipe:  

    Lees vorig bericht:
    How to really stop a sugar addiction
    Hoe je echt van je suikerverslaving af kunt komen

    Ik weet zelf maar al te goed dat een suikerverslaving een enorm moeilijke verslaving is om te overwinnen, en dus...

    Sluiten