Kievitsbonen Salade met Salsa Dressing

Het lijkt wel alsof ik de laatste tijd steeds (per ongeluk) Mexicaans kook, zoals deze kievitsbonen salade met salsa dressing. Als ik zonder een recept de keuken induik of geen nieuw recept probeer te creëren, ga ga ik eigenlijk altijd gewoon op mijn gevoel af. Of wellicht beter gezegd, dan laat ik mijn smaakpapillen bepalen hoe ik kook. Waar ik zin in heb en wat lekker is om te combineren, gooi ik in een kom en dit kievitsbonen recept was het resultaat. Op Instagram vroegen jullie naar het recept, dus laten we snel beginnen.

Als je zin hebt in een vullende Mexicaanse vegan, glutenvrije lunch of bijgerecht, dan is dit makkelijke recept voor jou.

Deze salade staat in minder dan 20 minuten op tafel en heeft een heerlijke balans tussen de vezels, de eiwitten van de kievitsbonen en de zoetheid van de maïs.

Deze salade is serieus heerlijk. Het is:

Fris
Vullend
Bevat vezels, goede vetten en eiwitten
Zoet
Knapperig
Simpel & snel (als je de bonen al hebt gekookt of bonen uit een pot gebruikt)
Mexicaans
En non-vegans/vegetariërs zullen dit recept ook waarderen

Dit is ook een perfecte maaltijd voor doordeweeks als je snel even iets gezondst wil maken. Eventuele restjes zijn ook heerlijk voor de lunch de volgende dag. Hoewel deze salade heerlijk is zou ik bij goede trek deze salade met wat bruine rijst of quinoa serveren. Manlief en ik deelden deze salade voor de lunch (zonder quinoa of bruine rijst) en hebben onze kommetjes helemaal schoon gegeten ….

Kievitsbonen (pinto bonen )

Kievitsbonen (in het Engels pinto beans) zijn een oude soort bonen in Europa. In Zuid-Amerika en Mexico zijn ze erg geliefd door de geweldige smaak. Ik vind ze ook gewoon mooi om te zien! Droog zijn deze bonen beige/donkerbruin met vlekjes, maar na het koken verdwijnen de vlekjes en zijn de bonen licht rood/bruin. Kievitsbonen lijken gekookt veel op bruine bonen, maar ze zijn wat zachter en fijner van smaak.

Ik heb de kievitsbonen een nachtje geweekt voordat ik ze kookte. Omdat 1) het in mijn systeem zit om bonen te weken voordat ik naar bed ga (het leven van een plantaardige foodie ….) 2) de bonen koken op deze manier sneller gaar 3) de vertering is makkelijker voor mij als ik mijn bonen week en 4) met dit apparaat gaat het koken van bonen zo veel sneller (je kunt er hier meer over lezen).

Als je vleeseters op bezoek hebt, zullen ze je huis niet hongerig verlaten. Voeg bijvoorbeeld wat bruine rijst toe en ik denk dat zelfs de meest hongerige vleeseter gelukkig zal zijn.

Als je deze salade gaat maken, vergeet dan niet om je foto te taggen met #thegreencreator op Instagram. Ik vind het geweldig om dit terug te zien! 

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Pinto Bean Salad with Salsa Dressing

Kievitsbonen Salade met Salsa Dressing

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: The Green Creator
  • Cook Time: 15 mins
  • Total Time: 15 mins
  • Yield: 3 kleine porties 1x
  • Category: Salade, vegan, plantaardig, avondeten, voorgerecht, entree, bijgerecht
  • Cuisine: Veganistisch, plantaardig, gezond, glutenvrij, zuivelvrij, vegetarisch

Description

Als je zin hebt in een vullende Mexicaanse vegan, glutenvrije lunch of bijgerecht, dan is dit makkelijke recept voor jou.


Ingredients

Scale
  • DRESSING:
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 kleine ui, gesneden
  • 1 grote tomaat, fijn gesneden
  • sap van 1 limoen (ongeveer 3 eetlepels)
  • 2 eetlepels verse koriander (fijn gesneden)
  • 1/2 theelepel (of minder als je het niet te pikant wilt) chili poeder OF 1 verse jalapeño of groene chili peper
  • 2 eetlepels appelazijn
  • zwarte peper naar smaak
  • optioneel: zout naar smaak
  • optioneel: ½ eetlepel olijfolie
  • SALADE:
  • 380 gram gekookte kievitsbonen, uitgelekt en afgespoeld of 140 gram gedroogde kievitsbonen
  • 250 gram maïs uit een pot (uitgelekt en afgespoeld)
  • 1 (100 gram) rode paprika, in blokjes gesneden
  • ½ (40 gram) kleine rode ui, fijngehakt
  • 1 theelepel uien poeder
  • een snuf vers gemalen zwarte peper
  • ½ (70 gram) medium avocado, in blokjes gesneden
  • 15 gram gehakte verse peterselie of koriander
  • optioneel: zout naar smaak
  • 2 eetlepels edelgistvlokken
  • 90 gram selderijstengel
  • een eetlepel zaden, ik vind pompoenzaadjes lekker

Instructions

  1. DRESSING:
  2. Snijd de tomaat en koriander fijn en plaats het in een kom. Schil en snijd de ui fijn, snijd de jalapeño of groene chili peper fijn, voeg dit ook toe aan de kom. Haal de knoflook door een knoflookpers en voeg ook toe. Voeg nu ook het sap van de limoen toe, voeg olijfolie en appelazijn toe en meng alles goed door. Breng op smaak met eventueel wat zout, zwarte peper en meer limoen sap, indien nodig. Zet (indien mogelijk) een paar uur opzij om de smaken goed te laten combineren.
  3. SALAD:
  4. Doe de kievitsbonen, maïs, paprika en uien in een kom. Voeg de dressing toe en meng zodat de salade goed bedekt is met de dressing. Voeg nu de tomaten, avocado en koriander voorzichtig toe. Serveer.