Your cart

+Blog Advies

Is kokosvet ongezond?

Coconut Oil

Zoals je wellicht al weet gebruik ik kokosvet voor bijna alles in mijn leven. Olie spoelen, voor mijn gezicht, bakken, koken, rauw…..Ik krijg echter vaak de vraag: is kokosvet ongezond? Er zijn namelijk wat twijfels rondom deze olie. Onder andere door de aanwezigheid van verzadigde vetten in kokosolie kan ik me deze vraag goed voorstellen. Kokosvet/kokosolie wordt erg veel gebruikt in gezonde recepten en vaak aangeprezen, maar is dat terecht en geeft dat een vrijbrief om zoveel te gebruiken als je wilt? Het wordt eens tijd om uit te leggen wat mijn persoonlijke mening over kokosvet is.

Is kokosvet ongezond?

Ik gebruik kokosvet, maar ik gebruik het niet vaak en niet veel omdat het een verzadigde vet is. Echter, een aanzienlijke mate van het verzadigde vet component in kokosolie is laurinezuur, dat (relatief) snel en gemakkelijk wordt omgezet in een zeer goede energiebron. Ook is kokosvet een goede boost voor je immuunsysteem en doodt het ziekteverwekkende bacteriën in je lijf. (1)(2) Kokosvet heeft ook een goede invloed op de goede cholesterol (HDL) (3), alhoewel vele andere studies dit ook weer tegenspreken (7). Het feit dat kokosvet makkelijk ”gemetaboliseerd” kan worden, betekent simpelweg dat je deze vet waarschijnlijk zal verbranden als brandstof in plaats van dat het aan je taille gaat plakken. Betekent dit dat kokosvet een vet is waarmee je gaat afvallen? Nee, dit is natuurlijk alleen het geval als je een voldoende actief leven leidt waarmee je vet (extra calorieën) kunt verbranden.

Kokosolie werkt ontstekingsremmend in vergelijking met andere dierlijke verzadigde vetten. Het is ideaal om mee te koken, omdat kokosvet een hoge verbrandingstemperatuur heeft (177 graden Celcius). Kokosvet oxideert namelijk niet bij hoge temperaturen zoals andere oliën, waardoor er minder vrije radicalen vrijkomen. Ook stellen sommige onderzoeken dat kokosolie een verzadigd gevoel geeft (handig bij het afvallen). (4) (5) (6).

Als kokosvet zo geweldig is, waarom ben je dan voorzichtig?

Ik eet kokosvet/kokosolie met mate. Ik gebruik waarschijnlijk meer kokosolie op mijn huid….. Waarom dan? Kokosvet is inderdaad gezond, maar ook is het een verzadigde vet. Nog steeds één van de weinigen in een plantaardig dieet, maar nog wel verzadigd. (7) Wat zeker is, is dat er een verband is tussen de inname van verzadigde vetten en de schadelijke gevolgen voor de gezondheid.

Er is een junlge aan informatie te vinden over dit onderwerp en alleen wetenschappelijk bewezen studies kunnen enig inzicht geven wat nu wel of niet gezond is op de lange termijn. Ik vertrouw op dokters en voedingsdeskundigen die ik hoog in het vaandel heb staan. Voorbeelden zijn Dr. Greger, Dr. Caldwell Esselstyn, Dr. Dean Ornish, Dr. Michael Klaper, Dr. Garth Davis, Dr. Joel Kahn en Dr. John McDougall. Allen stellen dat er een link is tussen verzadigde vetten en schadelijke gezondheidseffecten. Ik denk persoonlijk dat het gevaarlijk is om te stellen dat er totaal geen verband is tussen verzadigde vetten en hart ziekten alleen maar omdat kokosvet (ook) enkele gezonde eigenschappen geeft.

Even een reality check. Amerika bevindt zich bijvoorbeeld in een echte gezondheidscrisis. De gevallen van overgewicht, diabetes en hartziekten zijn stijgende. 70% van de Amerikanen is te zwaar. 1 op de 3 sterft aan hart ziekten. En tegen 2030 zal 50% van de Amerikanen diabetes hebben of een voorstadium daarvan. Bizar! En Nederland doet het ook niet veel beter. (8) (9) (10)

Natuurlijk zijn andere dieet keuzes (zoals veel bewerkte voeding) en een inactief leven ook een oorzaak voor deze stijgende trend, maar verzadigde vetten dragen hier ook aan bij. Bovendien bevat kokosolie best wel wat calorieën en echt veel nutriënten per eetlepel heeft kokosolie nu ook weer niet. Dit is wel een belangrijke afweging die je dient te maken als je wilt bepalen hoe gezond voeding is (calorieën vs. nutriënten).

Vergeet overigens niet dat je al aan een eventuele hartziekte werkt sinds je jonge jaren. Je slagaderen gaan echt niet dichtslibben in een week of zelfs een jaar. Velen van ons merken pas dat de aderen dichtgeslibd zijn, als het te laat is.

Dus ben je gezond, actief en fit? Eet je gezond? Is je cholesterol en bloed ok? Prima! Gebruik wat kokosolie. Het is gezond, maar gebruik het gewoon met mate. Ben je te zwaar, loop je verhoogd risico op hart- en vaatziekten of verkeer je in een algehele slechte gezondheid? Wees dan extra voorzichtig met kokosolie (eigenlijk met alle vetten) of gebruik het niet.

Heeft het Voedingscentrum gelijk dat je kokosvet dus alleen bij uitzondering mag eten? Nee, want ongezond is kokosvet niet, maar ik ben persoonlijk wel heel voorzichtig in het gebruik ervan. Met alle soorten olie overigens.

Bronnen

 1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10762277
 2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11403145
 3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15329324
 4. http://jn.nutrition.org/content/132/3/329.full.pdf+html
 5. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8696422
 6. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9701177
 7. https://www.youtube.com/watch?v=ZZzuPAD0_F8
 8. http://www.cdc.gov/heartdisease/facts.htm
 9. https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/diabetes-in-het-algemeen/diabetes-in-cijfers
 10. https://www.hartstichting.nl/downloads/cijfers/hart-en-vaatziekten-in-Nederland-2015

 

 

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Jinte Nijveld
  april 26, 2016 at 3:55 pm

  Goede blog!! Zou je ook een blog over Ghee kunnen schrijven?
  Liefs Jinte

  • Reply
   Bianca
   april 27, 2016 at 12:28 pm

   Dank je wel Jinte! Aangezien Ghee niet vegan is, acht ik de kans niet groot dat ik dit ooit ga bestuderen, maar hey…ik zeg nooit nooit. Ik houd het in ieder geval in mijn achterhoofd, omdat ik er al vrij veel over heb gelezen! Dank je wel voor het mee denken! Liefs! Bianca

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Lees vorig bericht:
  Roasted Brussels sprouts sweet potato salad with crunchy almonds and pomegranates
  Geroosterde spruitjes zoete aardappelsalade met knapperige amandelen en granaatappels

  Blijkbaar kan ik geen genoeg krijgen van spruitjes, want hoewel ze net uit het seizoen zijn eet ik ze nog...

  Sluiten