Your cart

+Blog Inspiratie & Geluk

Inspiratie | Johan Noorloos

Johan Noorloos is toch wel de bekendste yogaleraar in Nederland. Daarnaast schrijft Johan ook al geruime tijd boeken, waaronder het yoga lesboek ‘Hoe yoga je leven kan veranderen’. Dit boek verscheen in 2009 en ik herinner me nog goed dat dit mijn eerste Nederlandse yoga lesboek was. Ook opende hij zijn eigen yoga school De Nieuwe Yogaschool, midden in Amsterdam.

Ik heb Johan ontmoet en was onder de indruk van de rust die hij uitstraalt. Echt een persoon waar je ‘bij wilt zijn’. Ik voelde Johan eens aan de tand over yoga, maar ook over zijn zoektocht naar antwoorden op levensvragen. Of zoals Johan zegt: ik ben rond mijn 25ste begonnen met yoga, maar op een gegeven moment was ik op zoek naar rust en naar dat wat ik ‘de waarheid’ noem.

De bekende ”The Green Creator” vraag, wat is het eerste wat je in de ochtend doet?

Ik start sinds kort, op advies van mijn zakelijke partners, met een koude douche. Dit werkt ontzettend verfrissend. Als ik eronder vandaan kom denk ik ‘who needs coffee anymore?’

Hoe ziet een gemiddelde dag eruit?

Een gemiddelde dag is een combinatie van afspraken rondom de Nieuwe Yogaschool, lesgeven, schrijven en het geven van lezingen / trainingen in het land.

DNY int. door Milan Hofmans-4

Waarom is je interesse in yoga zo gegroeid? Kun je uitleggen aan iemand die alleen maar ‘discomfort’ voelt waarom yoga toch de moeite waard is?

Yoga is juist een manier om uit je comfort te komen. Uiteraard is er het fysieke component waarom ik en velen met mij yoga beoefenen. Je wordt sterk, flexibel en voelt je energiek. Ook is het een beoefening in bewustwording, het is bevrijdend om er keer op keer achter te komen dat je niet bent wat je denkt en voelt.

Waar/in wat heb jij je geluk gevonden?

Geluk is verdeelt over verschillende momenten op een dag. Mijn geluk zit vaker in eenvoud dan in grootste dingen. Wat me zeer veel voldoening geef is dat ik in de gelegenheid ben om mijn dromen waar te maken en meer en meer de persoon te worden die ik in potentie al was.

Wat zou je tegenwoordig doen als je nooit yoga had ontdekt?

Dan was ik leraar gebleven in het basisonderwijs.

In hoeverre denk je dat voeding invloed heeft op yoga?

Yoga is een manier van bewustwording. Dit heeft invloed op je lifestyle en daar valt voeding ook onder.

Eerlijk is eerlijk, je lichaam mag er zijn. Hoe ziet je eetpatroon eruit? Waarom werkt dit voor je?

Dat zijn jouw woorden 🙂

Belangrijke voedingsregels die ik zoveel mogelijk probeer na te leven is: regelmaat, vers, biologisch en altijd een combinatie van eiwitten en koolhydraten.

Heb je slechte gewoontes die eigenlijk niet passen in het leven van een yogi?

Nog steeds teveel koffie. Maar hier werk ik aan.

Wat is je mooiste yoga ervaring?

In 2005 verbleef ik in een opleidingscentrum in Thailand. Terwijl ik in een ingewikkelde vooroverbuiging lag, mijn leraar boven op mijn rug was gaan liggen en mijn knieën links en naar rechts duwden, was ik er min of meer van overtuigd dat er iets ging breken.

In plaats van mij te verzetten, gaf ik mij in vertrouwen, volledig aan hem over en behalve dat ik zoveel meer dieper in de houding kwam druppelden er ook tranen op mijn mat. Dit gaf mij de ervaring dat naast een dosis wilskracht en uithoudingsvermogen, overgave en loslaten zeer belangrijke kwaliteiten zijn.

Wat is het ”geheim” van yoga?

Bewustwording, dit is ‘de waarheid’ waar ik naar zocht.

Welke ontwikkelingen heb je in de afgelopen jaren in Nederland gezien op het gebied van yoga?

Positief is dat yoga steeds meer ‘mainstream’wordt. Hierdoor komen er dagelijks meer en meer mensen in aanraking met yoga.

Een waarschuwing is wellicht op z’n plek wanneer een ieder met yoga begint. Zeker in deze tijd is het goed om onderzoek te verrichten en ervoor te zorgen dat je op een kwalitatieve wijze begeleiding krijgt.

Wie is je grootste inspiratie? Welk boek is voor jou de ‘bijbel’ op het gebied van yoga?

Eckhart Tolle is mijn grootste inspiratie.

Mijn favorieten boeken zijn:

‘De nieuwe Aarde’ van Eckhart Tolle 

Bhagavad Gita/ M. Patel.

Waarom is yoga zelfs voor drukke mensen de ultieme manier van ontspanning/beweging en hoe pas je dit in een drukke schema?

Beoefening van yoga heeft op zichzelf niet zoveel met ontspanning te maken. Het is vooral confronterend en uitdagend. Het gevolg is wel degelijk dat je je ontspannen voelt en daarnaast energieker en helderder.

Yoga is eigenlijk een ontspanning door inspanning.

Wat zou je lezers willen aanraden die graag yoga lessen willen volgen maar niet de inspiratie kunnen vinden?

Ga op zoek naar een leraar en een stijl die op dit moment het beste bij je past. Onderzoek alles en behoud het goede 🙂

Wat voor moois kunnen we nog meer van je verwachten binnenkort?

Dit najaar start ik in mijn eigen yogaschool een eigen Teacher Training programma.

Daarnaast ben ik in de afrondende fase voor twee nieuwe boeken:

-Meditatie in de 21ste eeuw

-Het grote yogahandboek

logo DNYS_alleen geel

Ik heb mijn lesje alweer gepland staan! Heb jij al eens een les gevolgd bij de Nieuwe Yogaschool? Ik lees het graag in de reacties!

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Suuz
  mei 22, 2014 at 5:59 pm

  Ik zie geen tekst…… ? of ligt het aan mij… Groetjes Suuz

 • Reply
  Suuz
  mei 22, 2014 at 6:00 pm

  Ooh sorry, moest even op het nederlandse vlaggetje drukken!!

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Lees vorig bericht:
  Hoe doe je gezond boodschappen?

  Boodschappen doen. Sommigen vinden dit leuk en anderen haten het. Voor veel mensen is boodschappen doen verwarrend en soms zelfs...

  Sluiten