Your cart

+Recepten Lunch & Hoofdgerecht Ontbijt & Brunch Snacks & Zoet

Hoe maak je dadelpasta

Ga naar recept
How to make Date Paste

Als voormalig suikerjunkie ben ik nog steeds gek op zoet, wat kan verklaren waarom ik gek ben op dadelpasta. Maar wist je dat dadelpasta eigenlijk ontzettend veelzijdig en handig is in een plantaardige keuken? Dadelstroop, dadelsiroop of dadelpasta is echt een favoriet en standaard in mijn koelkast te vinden. Ik ben gek op dadels vanwege de karamel zoete smaak. Je kunt dadelpasta in de winkel vinden, maar om eerlijk te zijn vind ik dat een beetje onnatuurlijk smaken. Aangezien het zo onwijs makkelijk is om zelf te maken, laat ik je vandaag zien hoe je dadelpasta maakt.

How to make Date Paste

De basis: water & dadels

Ik gebruik altijd Medjool dadels, deze dadels worden gezien als de dadels met de hoogste kwaliteit. Maar je kunt ook gerust de kleine, gedroogde dadels kopen. Let er wel even op dat je dadels niet gezoet zijn met suiker/ glucose- fructosestroop. Wat ik ook altijd doe (ongeacht het soort dadel dat ik koop), is de dadel even onder wat stromend water schillen. Ik haal het buitenste laagje weg, omdat dit erg plakkerig is en daar makkelijk allerlei vuil (en toegevoegde suiker) aan kan kleven.

Als je dadels erg droog zijn of als je geen krachtige blender hebt, zal het weken van de dadels enorm helpen. Plaats de dadels voor 30-40 minuten in lauw water om ze zacht te laten worden. Daarna kan iedere blender de dadels perfect blenden. Persoonlijk doe ik dit niet elke keer, maar ik heb wel een hoge snelheid blender (een Vitamix).

De hoeveelheid water versus dadels kan variëren. Het kan afhangen van hoe droog de dadels zijn, maar ik begin meestal met een gelijke aantal dadels versus water. Tijdens het blenden voeg ik misschien meer water toe, maar ik voeg meestal nooit meer dan 3 kopjes water toe voor 1 kop dadels.

Wanneer je de dadels in een cup/beker weegt, gebruik ik normaal gesproken ongeveer 13 dadels voor 1 kopje. Maar nogmaals dit hangt af van de soort dadels die je gebruikt. In grammen zal dit ongeveer 190 gram zijn. En natuurlijk, haal eerst de pit uit de dadels.

Wanneer je dadel pasta maakt om te bakken en voor vele andere recepten (of om uit te snoepen), wil je een romige maar ook dikke dadel pasta maken. Dit betekent waarschijnlijk minder water dan je zou willen gebruiken. Dus geen vloeibaar zoet dadel pasta. Ik maak mijn dadel pasta graag zo dik mogelijk maar nog steeds goed gemend (glad).

Mijn nummer één tip voor het blenden van de perfect dikke en zachte dadel pasta is om de blender aan te doen en dan meteen op een hoge snelheid te zetten.

How to make Date Paste

Waar kun je dadelpasta voor gebruiken?

In gebakjes en taartjes
Om stukjes appel in te dippen
Over je havermout- of boekweitpap
Voegt zoet en vocht toe aan (gebakken) recepten zoals koekjes of brownies
Voor zoete rauwe traktaties
De zoete basis voor glazuur en spreads
Om een karamelsaus te maken
Om puddingen en sauzen dikker te maken

Gebruik of maak jij weleens dadelstroop? Laat het me weten op Instagram of Facebook. En als je een foto maakt op Instagram, vergeet dan niet #thegreencreator te taggen, want ik deel nu al je creaties onder de highlights ”recipes you love”.

 

How to make Date Paste

Hoe maak je Dadelpasta
 
Prep time
Cook time
Total time
 
De natuurlijke zoetstof op basis van fruit gemaakt van 2 eenvoudige ingrediënten.
Author:
Recipe type: pasta, stroop, snack, zoet, zoetmiddel
Cuisine: vegan, plantaardig, vegetarisch,
Serves: 1 kop / 200 gram
Ingredients
  • 1 kop Medjool dates (ongeveer 13 dadels / 190 gr)
  • 1 tot 3 kopjes of water (1kop water is 200 ml)
Instructions
  1. Optioneel: Als eerste doe je de dadels in een kommetje met wat water. Laat de dadels enkele uren (of een nachtje) weken. Hoe langer je de dadels weekt, hoe zachter ze zullen zijn en makkelijk te blenden. De kleine harde dadels zul je waarschijnlijk langer moeten weken dan de zachte Medjool dadels. Na het weken haal je de dadels uit het water, haal de pit uit de dadels (verwijder de schil als je wilt) en plaats vervolgens de dadels met ¼ van het weekwater in een blender of keukenmachine. Pureer alle dadels helemaal fijn totdat je een zacht smeuïge stroop hebt, voeg meer water toe als het te dik is. Doe de dadelstroop in een glazen pot. Je kunt de dadel pasta ongeveer 10 dagen in de koelkast bewaren.
Notes
Voor een volle smaak kun je ook een plantaardige melk gebruiken in plaats van water. En een theelepeltje vanille extract zorgt voor extra zoetheid.

photos and text by the green creator (c) (copyright)

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Nilou
    maart 25, 2016 at 7:03 pm

    Lekker en slim bedacht, we hebben je recept gedeeld in “gezonder suikervrij bakken”

    • Reply
      Bianca
      maart 29, 2016 at 12:25 pm

      Wat leuk! 🙂

    Leave a Reply

    Rate this recipe:  

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Lees vorig bericht:
    Easter Egg Nests
    Paasei nestjes

    Je hebt het vast al gemerkt dat het alweer snel Pasen is. Mooi lenteweer, zingende vogels, bloemen die ​​in de...

    Sluiten