Your cart

Groene Recepten Lunch & Hoofdgerecht Ontbijt & Brunch Snacks & Zoet

Hoe maak je Dadelpasta

How to make Date Paste

Als een voormalig suiker verslaafde ben ik nog steeds gek op zoet. Maar wel gezond zoet. Zoetmiddelen moeten nu wel echt nut voor mij hebben, oftewel een bepaalde voedingswaarde. Eén van de beste manieren om je recepten zoet te maken of om gewoon op te snacken zijn dadels. Dadelstroop, dadelsiroop of dadelpasta is echt een favoriet en standaard in mijn koelkast te vinden. Ik ben gek op dadels en hun karamel zoete smaak. Je kunt dadelpasta in de winkel vinden, maar om eerlijk te zijn vind ik dat nogal onnatuurlijk smaken. Aangezien het zo onwijs makkelijk is om zelf te maken, laat ik je vandaag zien hoe je dadelpasta maakt.

How to make Date Paste

Welke dadels?

Ik gebruik altijd Medjool dadels, deze dadels worden gezien als de dadels met de hoogste kwaliteit. Maar je kunt ook gerust de kleine, gedroogde dadels kopen. Let er wel even op dat je dadels niet gezoet zijn met  suiker/ glucose- fructosestroop. Wat ik ook altijd doe (ongeacht het soort dadel dat ik koop), is de dadel even onder wat stromend water schillen. Ik haal het buitenste laagje weg, omdat dit erg plakkerig is en daar makkelijk allerlei vuil (en toegevoegde suiker) aan kan kleven.

Is dadelpasta gezond?

Dadels zijn één van de beste zoetstoffen omdat ze niet alleen heerlijk zoet zijn, maar ook omdat je de vezels, vitaminen en mineralen in de vrucht eet. Door de vezels worden de suikers langzamer opgenomen in je lichaam en heb je veel minder tot geen last van bloedsuikerschommelingen. Toch is het altijd even een kwestie van persoonlijk uitproberen of je last krijgt van een stijging van je bloedsuikerspiegel. Als dit namelijk te snel stijgt, daalt het ook weer snel en krijg je weer (meer) trek in zoet. Ik heb hier met dadels totaal geen last van. Wel met de dadelstroop uit de winkel overigens….

How to make Date Paste

Waar kun je dadelpasta voor gebruiken?

Dadelpasta is heel eenvoudig om zelf te maken. Het kost nauwelijks tijd en bestaat in de basis uit slechts twee ingrediënten, dadels en water.

Zo simpel, zo heerlijk en echt een perfecte vervanger voor suiker in heel veel recepten!

Gebruik of maak jij weleens dadelstroop? Deel het hieronder met mij!

How to make Date Paste

Hoe maak je Dadelpasta
 
Cook time
Total time
 
Deze dadelpasta is een heerlijke, perfecte en simpele suikervervanger voor bijna ieder recept.
Author:
Recipe type: pasta, stroop, snack, zoet, zoetstof, zoetmiddel
Cuisine: vegan, plantaardig, vegetarisch, suiker vrij, glutenvrij
Serves: 200 ml
Ingredients
  • 275 gram ontpitte (Medjool) dadels
  • 100 ml water (niet te koud)
Instructions
  1. Als eerste doe je de dadels in een kommetje met wat water. Laat de dadels enkele uren (of een nachtje) weken. Hoe langer je de dadels weekt, hoe zachter ze zullen zijn en makkelijk te blenden. De kleine harde dadels zul je waarschijnlijk langer dan enkele uurtjes moeten weken dan de zachte Medjool dadels. Na het weken haal je de dadels uit het water, haal de pit uit de dadels (verwijder de schil als je wilt) en plaats vervolgens de dadels met ¼ van het weekwater in een blender of keukenmachine. Pureer alle dadels helemaal fijn totdat je een zacht smeuïge stroop hebt, voeg meer water toe als het te dik is. Doe de dadelstroop in een glazen pot en klaar ben je. Je kunt de stroop ongeveer 10 dagen in de koelkast bewaren.
Notes
Voor een volle smaak kun je ook een plantaardige melk gebruiken in plaats van water. En een theelepeltje vanille extract zorgt voor extra zoetheid.

photos and text by the green creator (c) (copyright)

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Nilou
    maart 25, 2016 at 7:03 pm

    Lekker en slim bedacht, we hebben je recept gedeeld in “gezonder suikervrij bakken”

    • Reply
      Bianca
      maart 29, 2016 at 12:25 pm

      Wat leuk! 🙂

    Leave a Reply

    Rate this recipe:  

    Lees vorig bericht:
    Easter Egg Nests
    Paasei nestjes

    Je hebt het vast al gemerkt dat het alweer snel Pasen is. Mooi lenteweer, zingende vogels, bloemen die ​​in de...

    Sluiten