Your cart

Groene Recepten Lunch & Hoofdgerecht Snacks & Zoet

Geroosterde Zoete Aardappel Sushi

Roasted Sweet Potato Sushi

Ik lijk altijd te vergeten hoe lekker en makkelijk het is om je eigen sushi te maken. Ik ben net terug van een heerlijk lange week in Warschau waar ik onder andere heb genoten van de beste vegan sushi ooit. Op een heerlijke warme dag genoot ik van een geweldige lunch op het terras van Youmiko Vegan Sushi. Dit restaurantje bevindt zich in een wat rustigere gedeelte van Warschau en was dus minder chaotisch dan het stadscentrum. Wat ze daar eigenlijk doen is traditionele sushi-recepten combineren met ingrediënten uit andere keukens zoals de Poolse keuken. Het is allemaal plantaardig en echt heerlijk. We bestelden een menu waar verschillende soorten sushi steeds aan onze tafel werd geserveerd. Niet wetende wat er op het volgende bordje zou worden geserveerd en steeds weer verrast worden door de creativiteit van de (drie) chefs was een culinair feestje voor mij.

Knapperige sushi met zachte geroosterde zoete aardappel

Eenmaal thuis wilde ik graag verder met dit idee aan de slag. Ik heb wat sushi gemaakt met geroosterde asperges, komkommer en lente-ui en nog enkele andere combinaties. Een combinatie met tomaten was ook geweldig, maar deze geroosterde zoete aardappel sushi met lijnzaad was de moeite waard om met je te delen. Het gebruik van noten/zaden in sushi is iets wat ik nooit eerder heb gezien of geproefd, maar oh my … het is echt heerlijk! Onverwachte knapperigheid doet het altijd goed in een recept. Voel je overigens vrij om zonnebloempitten of pompoenpitten in plaats van lijnzaad te gebruiken.

Roasted Sweet Potato Sushi

”Maar ik kan geen sushi rollen…”

Maar dat is het juist: denk niet aan het rollen van sushi. Ik heb geen sushi bamboe mat, maar na het bekijken van een aantal video’s op YouTube ontdekte ik dat je dat helemaal niet nodig hebt. Sommige lijken prima sushi te kunnen rollen met een natte handdoek, maar aangezien ik dit niet een erg aantrekkelijke optie vond, heb ik geprobeerd om in plaats daarvan bakpapier te gebruiken. En met succes! Wees alleen voorzichtig zodat je het papier niet scheurt. Je sushi hoeft echt geen meesterstuk te worden (zie mijn foto’s …), ze moeten gewoon stevig zijn zodat ze niet uit elkaar vallen. Dus wees voorzichtig, denk er niet aan, bekijk een YouTube-video erover en ga er gewoon voor.

Roasted Sweet Potato Sushi Roasted Sweet Potato Sushi

Geroosterde Zoete Aardappel Sushi
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Dit recept voor geroosterde zoete aardappel sushi is makkelijk te maken en echt heerlijk. Geroosterde zoete aardappelen met lijnzaad, gerold in bruine rijst beklede nori vellen en besprenkeld met sesamzaadjes.
Author:
Recipe type: Entree, Voorgerecht, Veganistisch, Sushi, Snack, Lunch
Cuisine: Veganistisch, Glutenvrij, Gezond, Vegetarisch, Paleo, Sushi, Aziatisch, Japans
Serves: 3
Ingredients
  • Voor de geroosterde zoete aardappel:
  • 1 eetl. tamari of kokosnoot aminos
  • 1 eetl. dadel siroop/pasta
  • 1 grote zoete aardappel
  • 1 eetl. lijnzaad om te garneren
  • Voor de rijst:
  • 1 kop / 100 gram bruine rijst (voel je vrij om witte / sushi rijst te gebruiken)
  • 2 kopjes / 200 ml water
  • Optioneel: 1½ eetl. rijstazijn
  • Voor het rollen en serveren:
  • 3 nori vellen
  • ¾ komkommer, in de lengte gesneden
  • ½ theelepel sesamzaden
  • Optioneel: wasabi
  • Optioneel: gember
  • Optioneel: 2 lente-uitjes
  • Sojasaus, Tamari of Coconut Aminos
Instructions
  1. Verwarm de oven voor op 190 °C. Plaats bakpapier op de bakplaat.
  2. Meng de sojasaus, tamari of coconut aminos met de dadel siroop in een kleine kom.
  3. Schil de zoete aardappel en snijd deze in de lengte zodat je strips hebt (ongeveer 1 cm dik). Snijd de zoete aardappel eigenlijk alsof je frietjes maakt. Meng de zoete aardappel ''frietjes'' met het mengsel (dadel siroop en soja/ coconut aminos) en bestrooi met de lijnzaad. Rangschik ze op de bakplaat. Bak voor ongeveer 25 minuten tot ze zacht en lichtbruin zijn. Halverwege draai je ze even voorzichtig om.
  4. Ondertussen plaats je de bruine rijst in een fijne zeef en spoel je dit af voor ongeveer 1 tot 2 minuten onder koud, stromend water.
  5. Plaats de bruine rijst in een kleine pan met water (en azijn, als je rijst azijn gebruikt). Kook de rijst en roer een paar keer. Vervolgens kook je de rijst op een wat lager vuurtje en laat sudderen. Bedek en laat het ongeveer 20 minuten sudderen totdat alle vloeistof geabsorbeerd is. Laat 10 minuten zitten voordat je het gaat gebruiken.
  6. Leg een stukje bakpapier op je werkoppervlak en maak je vingers nat onder een beetje water. Plaats een nori vel op je stukje bakpapier. Bedek de nori met een laagje bruine rijst met behulp van je natte vingers. Rangschik een derde van je zoete aardappel ''frietjes'' in een enkele lijn langs de breedte van de nori vel. Rangschik een paar komkommers stukjes naast de zoete aardappel.
  7. Neem een stukje bakpapier en het einde van de nori vel het dichtst bij je en rol het strak over de vulling. Trek het einde van de nori vel in en ga verder met het rollen, gebruik het stukje bakpapier om je rol stevig vast te drukken. Wees voorzichtig zodat je het bakpapier niet scheurt. Na het rollen, snijd je de rol in ongeveer acht stukken met een goed scherpe mes.
  8. Herhaal dit met de resterende nori vellen en vulling.
  9. Garneer met sesamzaden en met tamari / coconut aminos. Gebruik optionele vullingen zoals lente-uitjes en serveer met gember of wasabi als je dat lekker vindt.

 

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    buffet bezorgen
    mei 30, 2017 at 10:32 am

    Heerlijk gerecht. Voor mij begonnen de standaard sushi smaken te vervelen. Dit gerecht geeft een nieuwe frisse wind aan het woord ‘sushi’. Zelf gebruik ik wel avocado in mijn sushi, dit is ook heerlijk!

    • Reply
      Bianca
      mei 30, 2017 at 11:31 am

      Het is een leuke afwisseling inderdaad 🙂

    Leave a Reply

    Rate this recipe:  

    Lees vorig bericht:
    Why I don’t like to drink cold water
    Waarom ik niet graag koud water drink

    Zolang ik me kan herinneren vertelde mijn vader me dat koud water niet goed is en elke dag dronk hij...

    Sluiten