Luchtig Gebakken Donuts

Luchtig, zacht en heerlijk! Deze luchtig gebakken donuts zijn bedekt met gevriesdroogde frambozen met overal kleine stukjes gesmolten en krokante chocolade. Deze gebakken donuts zijn echt een traktatie! Veganistisch en glutenvrij.

Ik heb nooit echt de verafgoding van donuts begrepen. Als kind hield ik al niet van donuts en als volwassene ben ik ook niet gek op de vegan versie. Je kunt me hier een veganistische donut zien eten in New York … oh boy. Ik ben er eindelijk achter gekomen wat ik niet lekker vind aan veganistische donuts en het is de hoeveelheid olie. Blijkbaar moet een donut erg vettig zijn en ik hou gewoon niet van een zoete traktatie met veel te veel olie. Maar dat is makkelijk op te lossen! Ik experimenteerde een beetje met cupcake recepten, maar ik was niet in staat om een luchtig gebakken textuur te creëren waar ik naar op zoek was.

Het gebruik van aquafaba is echter het geheimpje om deze perfect luchtig gebakken donuts te maken. We weten nu allemaal wel wat aquafaba is, toch? Het zorgt voor een perfect luchtige donut. Ik begin me inmiddels af te vragen waar ik aquafaba nog meer voor kan inzetten om deze luchtigheid mee te creëren.

Voor deze donuts zijn geen rare ingrediënten nodig en ze zijn ook vrij van olie! En …… deze luchtig gebakken donuts zijn gemaakt van haver- en rijstmeel, waardoor deze donuts ook glutenvrij zijn.

Deze luchtig gebakken donuts zijn perfect zoet, prachtig en vragen gewoon om een decoratie. Ik ging voor gevriesdroogde frambozen poeder en stukjes pure chocolade. Samen met de gesmolten chocolade in de donuts zorgt dit voor een heerlijk gebakken traktatie.

Fluffy Baked Donuts Fluffy Baked Donuts

Het is volkomen logisch dat deze luchtig gebakken donuts veel lichter zijn dan gefrituurde donuts, wat zo’n bonus is. Deze donuts vind ik namelijk wel lekker! Deze luchtig gebakken vegan donuts zijn:

  • Makkelijk om te maken
  • Luchtig
  • Perfect zoet
  • Prachtig gekleurd met gevriesdroogde frambozen poeder
  • Chocolade in de donuts en knapperige stukjes over de donut

Deze luchtig gebakken donuts zijn ook een geweldige traktatie voor Valentijnsdag, vind je ook niet? Als je dit recept gaat maken en besluit het te delen op Facebook of Instagram, vergeet dan niet om me te taggen @thegreencreator #thegreencreator! Ik vind het onwijs leuk om je heerlijke creaties terug te zien.

Fluffy Baked Donuts

 

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Fluffy Baked Donuts

Luchtig Gebakken Donuts

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star 5 from 1 review
  • Author: The Green Creator
  • Prep Time: 15 mins
  • Cook Time: 25 mins
  • Total Time: 40 mins
  • Category: zoet, snack, dessert
  • Cuisine: veganistisch, zuivelvrij, gluten-vrij, vegan

Description

Luchtig, zacht en heerlijk! Deze luchtig gebakken donuts zijn bedekt met gevriesdroogde frambozen met overal kleine stukjes gesmolten en krokante chocolade. Deze gebakken donuts zijn echt een traktatie! Veganistisch en glutenvrij.


Ingredients

Scale
  • ½ kopje / 120 ml aquafaba (sap uit blik kikkererwten met zout)
  • 1 theelepel citroensap
  • 1 kop / 145 gr rijstmeel
  • 1 ¼ kopje / 120 gr havermeel, blend gewone havermout in een keukenmachine tot je havermeel hebt
  • ½ kopje / 60 gr tapioca meel of ¼ kopje maïzena
  • 2 blokjes donkere chocolade (85%), in stukjes gesneden. Eén blokje om de donuts te versieren
  • snufje zout
  • ½ kopje / 120 ml plantaardige melk (ik gebruikte havermelk) op kamertemperatuur
  • kopje / 70 gr kokosboter (geen olie), gesmolten / vloeibaar
  • ½ kopje / 170 gr ahornsiroop, maar je kunt ook kokossuiker of dadel pasta gebruiken
  • 1 eetlepel vanille-extract
  • 2 eetlepels gevriesdroogde frambozenpoeder

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Voeg het kikkererwten vloeistof toe aan een mixer en klop enkele minuten tot het wit en luchtig is. Voeg het citroensap toe en klop nog een paar minuten totdat het stijf is.
  2. Voeg intussen de rijstmeel, haverbloem, tapioca meel en zout toe aan een grote kom en meng.
  3. Meng in een aparte kom de melk, gesmolten kokosboter, zoetstof en vanille-extract door elkaar. Voeg dit toe aan het droge ingrediënten mengsel en roer tot het beslag dik is.
  4. Zodra de aquafaba (opgeklopte vloeistof van kikkererwten) klaar is, voeg je de helft aan het beslag toe. Klop goed op. Voeg vervolgens de andere helft van de aquafaba toe. Het beslag is nu lichter en natter.
  5. Bedek een siliconen donut vorm met bakpapier of spuit het in met een anti-aanbakspray. Giet het beslag in de donut vormen.
  6. Bak in de oven gedurende 20-25 minuten of totdat een tandenstoker er schoon en droog uitkomt. Plaats halverwege het bakken een klein stukje donkere chocolade in iedere donut zodat het kan smelten. Plaats terug in de oven. Eenmaal klaar, haal de donuts uit de oven en laat het 10 minuten in de donut vorm afkoelen. Haal de donuts uit de vorm en laat ze volledig afkoelen. Decoreer met gevriesdroogde frambozenpoeder en meer chocolade stukjes. Deze donuts zijn het lekkerst vers, maar je kunt ze ook ongeveer 5 dagen in de koelkast bewaren.

Notes

In plaats van rijstmeel kun je ook teffmeel of amandelmeel gebruiken.
Ik heb siliconen donut vormen gebruikt om dit recept te maken. Ik denk dat het gemakkelijker is om donuts uit een siliconenvorm te halen dan uit een metalen vorm.

 

Wil je deze luchtig gebakken donuts voor later bewaren? Pin het recept op je Pinterest bord:

Fluffy Baked Donuts

2 gedachten over “Luchtig Gebakken Donuts”

Plaats een reactie

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.