Your cart

Groene Recepten Lunch & Hoofdgerecht Ontbijt & Brunch Smoothies, Juices & Drinks

De Lekkerste Amandel Melk Ooit

almond milk

Ik herinner me de dagen nog duidelijk dat koemelk de witte motor was en het de normaalste zaak van de wereld was om enkele glazen per dag te drinken. Sterker nog, het werd aangeraden. Ook herinner ik me de acne en buikpijn en de huisarts die me uiteindelijk maar bestempelde als een meisje met een prikkelbare darm. De oorzaak? Stress, zei hij. Ik was echter slechts 10 jaar oud. Behalve de stress dat er iemand een balspelletje zou winnen, had ik als 10- jarige totaal geen stress. Hoe fijn is het dan om te weten dat het leven niet alleen gezonder is zonder koemelk, maar dat er ook nog eens melk is dat lekkerder is dan koemelk.

Nog steeds niet overtuigd?
Ik kan nu met hele saaie verhalen aan komen zetten waar je waarschijnlijk overheen zult lezen dus ik houd het kort.
Je drinkt melk dat voor een kalf is… Dit kalfje dient ongeveer 9x zijn eigen gewicht te groeien. Toen wij moesten groeien hadden we ook melk nodig (van de moeder, de mens). Maar zelfs daarna houdt het op een gegeven moment op. We hoeven niet meer te groeien. Klaar.
En dan heb ik het nog niets een over alle antibiotica, pus en andere bacteriën die in ons koemelk terug te vinden zijn.

Wat drink je dan?

Geen paniek! We worden ons steeds meer bewust van de nadelen van koemelk dus zijn er in Nederland overal wel lekkere en gezondere alternatieven te vinden zoals notenmelk, kokosmelk of rijstmelk. Mijn persoonlijke favoriet door de smaak en alle gezondheidsvoordelen is by far amandelmelk.

Amandelmelk is dan ook één van de meest voedzame melk vervangers. En omdat amandelmelk geen caseïne (chemisch verwant aan gluten) bevat, is amandelmelk ook geschikt voor mensen met een glutenvrij dieet.

Almond Milk

Enkele gezondheidsvoordelen

• Amandelmelk is een van de meest voedzame melk vervangers
• Bevat geen verzadigde vetten en cholesterol
• Vrij van lactose en soja
• Bevat alle omega 3 vetzuren / enkelvoudig onverzadigd vet (goed voor de gezondheid van hart en bloedvaten)
• Hoog in eiwitten
• Amandel melk bevat vezels
• Laag in koolhydraten
• Bevat vitamine E. Deze antioxidant is super effectief bij het voorkomen van kanker
• Bevat koper en mangaan. Dit stimuleert de productie van energie (zowel op cellulair als op lichamelijk niveau)
• Bevat selenium
• Bevat magnesium. Magnesium ontspant de aders en slagaders waardoor de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen in het bloed zal toenemen
• Bevat kalium. Dit is goed voor de zenuw -en spierfunctie. Het kan ook helpen bij het ​​stabiliseren van de hartspier en de bloeddruk
• Bevat zink, fosfor en ijzer
• Bevat calcium
• Bevat flavonoïden dat helpt kanker te voorkomen en vertraagt tevens de tekenen van veroudering
• Vitamine B2 (riboflavine). Belangrijk voor het hart, de longen en de hersenen
• Vitamine B17. De amandelen dienen dan wel rauw en ongepasteuriseerde te zijn
• Er zijn studies die hebben aangetoond dat amandelen de kans op het ontwikkelen van galstenen met 25 procent kunnen verlagen
• Gewichtsverlies. Uit een studie (WHFood) bleek dat bij het eten van amandelen (minimaal tweemaal per week) de proefpersonen 31% minder kans hadden op gewichtstoename dan degenen die nooit amandelen aten
• Sommige mensen geloven dat geweekte amandelen (minstens 12 uur) oftewel ‘ geactiveerde ‘ amandelen minder fytochemicaliën hebben
• Vrij van ‘slechte’ vetten, lactose, antibiotica (aangetroffen in koemelk ) en natuurlijk vrij van kunstmatige suikers.

Hoewel amandel melk tegenwoordig verkrijgbaar is bij de meeste (biologische) supermarkten zitten daar toch nog veel andere ingrediënten in dan alleen amandelen en water, zoals conserveermiddelen. Zelfgemaakte amandel melk is makkelijk, lekker, gezond en leuk om te maken.

Almond Milk

Wat heb je nodig om amandel melk te maken?

Voor een vol glas heb je het volgende nodig:
• Een kop rauwe ( biologische ) amandelen
• Twee kopjes water
• Enkele dadels
• Een zoetstof zoals kaneel of vanille essence druppels

Hoe maak je amandelmelk?

  • Week de amandelen ‘s nachts (of maximaal 2 dagen) in de koelkast. Dit doe je door de amandelen onbedekt in een glas met koud water te zetten. Hoe langer je de amandelen laat weken, hoe romiger de melk zal worden.
  • Vervolgens giet je de amandelen af en spoel je ze grondig onder stromend koud water.
  • Voeg de amandelen met het water in een blender. De amandelen dienen net onder water te staan. Meer of minder water mag ook. De hoeveelheid water zal bepalen hoe romig of dun de melk wordt. Zoals het verschil tussen volle en halfvolle melk.
  • Voeg vervolgens wat kaneel toe en/of enkele vanille essence druppels.
  • Puls de blender een paar keer zodat de amandelen breken en blend vervolgens op hoge snelheid gedurende twee minuten.
  • Giet de amandelen af. Dit doe je door de melk uit de blender in een geopende melk zak te doen. Deze melk zak kun je over een maatbeker plaatsen. Je kunt ook een kaasdoek gebruiken, maar een echte zak vorm werkt handiger.
  • Knijp alle amandelmelk uit de melk zak. Begin heel voorzichtig. Knijp en druk met schone handen zoveel mogelijk amandelmelk uit de melk zak. Begin onderaan en werk naar boven toe. Eigenlijk zoals je een koe zou melken… Langzaam knijp je alle melk uit de melk zak totdat er een droge pulp achterblijft. Tadaa! Je hebt amandel melk gemaakt!
  • Bewaar de amandel melk in een dichte glas of fles. In de koelkast blijft deze melk maximaal twee dagen goed.

Je kunt heerlijk experimenteren met deze melk door er bijvoorbeeld rauwe cacao of een bevroren banaan aan toe te voegen.

Amandel pulp

De overgebleven amandel pulp moet je zeker niet weggooien! Dit kun je toevoegen aan je havermout of aan smoothies. Of je kunt ze in een dadel doen voor een heerlijke snelle snack. Je kunt de pulp ook op een bakplaat verspreiden en in de oven bakken (2-3 uur) op een laag temperatuur tot het volledig droog is en je perfect gezonde koekjes hebt. Ook kun je de amandel pulp invriezen voor enkele maanden. Of wat dacht je van ijs met koekjesdeeg?
Ook amandel kaas is heerlijk. Meng de amandel pulp in een blender met wat citroensap, Keltisch zeezout, peper, kokosolie of olijfolie en wat verse kruiden. Heerlijk!
Of gewoon verkruimelen over een salade. De mogelijkheden zijn eindeloos…

Eén ding is zeker, na zelfgemaakte amandelmelk zul je nooit meer terug willen naar amandelmelk uit de winkel.

photos and text by the green creator (c) (copyright)

You Might Also Like

13 Comments

  • Reply
    Juicing vs. Blending : The Green Creator
    juli 29, 2013 at 8:08 am

    […] are not only healthy, but also tasty. All you need is a high speed blender, a banana, my epic almond milk and some […]

  • Reply
    Margaret
    oktober 16, 2013 at 2:01 pm

    Hi!

    I am definitely gonna do it, same for rice milk – i love all of them, but indeed the ones you can buy in the shop have too many things that you don’t necessarily want 🙂
    Just one question: where can i buy nut bag/kaasdoek in Amsterdam/or Holland??? Any advice?

  • Reply
    Jet
    december 30, 2013 at 6:12 pm

    Hoi kun je dit recept in Nederlands sturen.

    Thanks

  • Reply
    Ivory
    februari 14, 2014 at 10:31 am

    Hi,
    Kan je de zelfgemaakte amandelmelk ook in de vriezer bewaren? Zonde als je veel maakt en het maar 2 dagen houdbaar is. Als invriezen niet erg is kan je elke avond uit de vriezer halen voor de volgende dag.. Ik hoor het graag van je!
    Groetjes, Ivory

  • Reply
    Slow juicer | Vertical Juicer ft. Horizontal Juicer : The Green Creator
    februari 17, 2014 at 3:50 pm

    […] Hurom kan ook heel gemakkelijk notenmelk maken wat een enorme tijdsbesparing is (geen gedoe met de notenmelkzak ). Wat ik ook fijn vind van de Hurom is het feit dat er een klepje op de sapkom zit die tijdens het […]

  • Reply
    Anti-aging Milkshake : The Green Creator
    april 26, 2014 at 8:57 am

    […] What I like most is almond milk or cashew milk. For this milkshake I used almodn milk which you can make very easily yourself . If you prefer to buy almond milk in your local organic shop mnake sure the milk is […]

  • Reply
    How to make nutmilk with a juicer : The Green Creator
    juni 18, 2014 at 6:31 pm

    […] juicer that extracts pulp, then strain the resulting almond milk through a nutmilkbag. You can read here how to use a […]

  • Reply
    How to Eat Healthy During the Holidays - The Green Creator : The Green Creator
    januari 24, 2015 at 5:07 pm

    […] smoothie is always a good idea perhaps followed by pancakes or a bowl of buckwheat with some warm almond milk and cinnamon. The oats in my pancake (as well as cinnamon) will also help to stabilize your blood […]

  • Reply
    How to make almond milk | the fast cheat way - The Green Creator : The Green Creator
    juli 7, 2015 at 10:33 pm

    […] We have the traditional way of making almond milk. You can read the full article on that here. […]

  • Reply
    Chocolate oatmeal breakfast - The Green Creator : The Green Creator
    juli 9, 2015 at 9:09 pm

    […] I would heat some almond milk and add this to the oatmeal while it’s still hot. Add your block of pure chocolate as well […]

  • Leave a Reply

    Lees vorig bericht:
    dry brushing
    Droog Borstelen

    We proberen zo gezond mogelijk te leven. Sporten, check. Gezond eten, check. Genoeg water drinken, check. Ontgiften? Cellulitis onder controle?...

    Sluiten