Your cart

Blog Inspiratie & Geluk

Boekreview: Crossroads – culinaire vegan recepten van een wereldberoemd restaurant

Book Review: Crossroads

Er komt niet zo heel vaak een kookboek binnen waarvan ik geen flauw idee heb wie de auteur is. Dit was het geval bij het kookboek Crossroads. Toen ik las dat de auteur van het boek (Tal Ronnen) eigenaar is van het immens bekende restaurant Crossroads in Los Angeles, was mijn interesse gewekt.Er zijn heel veel vegan kookboeken in allerlei categorieën te vinden, maar zelden komt er een kookboek voorbij dat best wel uitdagend is. Crossroads is een kookboek waar je echt wat uit kunt leren.

Crossroads – culinaire vegan recepten van een wereldberoemd restaurant oftewel: een moderne vegan kookboek op hoog niveau.

Book Review: Crossroads

Wie is Tal Ronnen?

Tal Ronnen is een plantaardige kok en de eigenaar van restaurant Crossroads in Los Angeles. Wellicht ken je Tal van de 21 dagen Vegan Challenge die Oprah Winfrey ooit deed. Hij kookte toen alle gerechten voor Oprah. Hij geeft cursussen op hoog niveau in vegetarisch koken voor Le Cordon Bleu en er wordt gezegd dat hij de bedenker is van ”cashewcream” – een veelzijdige crème bestaande uit geblende cashewnoten en water. Je kunt Tal’s restaurant het beste omschrijven als een mengeling van de Italiaanse – en Midden-Oosterse keuken. Wat ook een leuk weetje is, is dat hij een veganistische cocktail samensteller en een veganistische (glutenintolerante) pastisserie chef in dienst heeft. Van beiden staan ook recepten in het kookboek. Je kunt wel voorstellen dat Tal Ronnen aardig populair is in Amerika.

Uitdagend veganistisch koken

Ja, het boek is uitdagend. Ik heb er best wel wat trucjes uit geleerd en heb werkelijk met verbazing pagina voor pagina alle recepten gelezen. Zelfs de meest simpele recepten weet hij om te toveren tot een spektakel. Ik kan me echter wel heel goed voorstellen dat het niet de meest toegankelijke manier van koken is. Sommige gerechten zijn tijdrovend of bevatten ingrediënten die we lastig kunnen vinden in Nederland. Ik ben persoonlijk alleen maar blij met wat uitdaging. Als je voor de wat snellere recepten wilt gaan, dan is de soep hoofdstuk in het boek een aanrader.

Dit boek is zo mooi vormgegeven en gefotografeerd dat je hier als niet-veganist/vegetariër in duikt en pas halverwege door kunt hebben dat het eigenlijk een vegan kookboek is.

Book Review: Crossroads

Het boek bevat flink wat pagina’s en creatieve namen zoals ”Dronken Appelmoes” of ”Geroosterde romansesco met uien-agrodolce en in grappa geweekte rozijnen”. Verder tref je in het boek recepten aan voor snacks, dipsauzen, salades, platbrood, soep, kleine gerechten, pasta, desserts, cocktails en basisgerechten.

Wat ik erg fijn vind aan het boek is de uitleg bij ieder recept. Geen simpele verhaaltjes bij een recept, maar gewoon echt hulp alsof je les krijgt van de auteur.

Mocht je ooit stap voor stap willen leren hoe je platbrood en pasta (met zijden tofu) kunt maken? Dit boek leert je precies hoe.

Book Review: Crossroads

Lastige ingrediënten

Wat een teleurstelling kan zijn is dat de auteur naar bepaalde vervangers verwijst die je niet zo snel in Nederland kunt vinden zoals Earth Balance (margarine). Ook heeft hij het veelvuldig over het merk Kite Hill (ricotta). Je zou natuurlijk alternatieven kunnen gebruiken, maar dit zorgt wellicht niet voor hetzelfde resultaat. Verder gebruikt Tal soms ingrediënten waar de gemiddelde mens echt niet zomaar even voor naar de winkel kan gaan. Met wat creatief denken denk ik dat ik wel wat alternatieven kan verzinnen. Ik vind deze nadeel overigens niet opwegen tegen de vele tips die hij verder in het boek deelt.

Wat lastige ingrediënten zijn bijvoorbeeld zwarte knoflook, watermeloen radijsjes (dit wil ik!), cipollini uien, marcona amandelen (dit wil ik!), calabrese pepers op olie, verschillende cressen en oroblanco grapefruit.

Al met al vind ik Crossroads een prachtig boek om uit te koken voor bepaalde gelegenheden of cadeau te geven. Omdat veel recepten tijdrovend zijn en niet allemaal even gezond (veel zout en olie) zou ik dit niet een kookboek voor elke dag willen noemen, maar het zal zeker je creativiteit ten goede komen.

Crossroads
culinaire vegan recepten van een wereldberoemd restaurant|
304 pagina’s
prijs € 29,99 (hardcover)
uitgeverij Karakter Uitgevers B.V.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Lees vorig bericht:
Asperge Salade met Boekweit en Radijsjes
Aspergesalade met Boekweit en Radijsjes

Dit weekend ga ik nog even dubbel en dwars genieten van deze heerlijke aspergesalade met boekweit en radijsjes. Het is...

Sluiten