Boekreview: hoe overleef je?

Er komt niet vaak een boek uit, waarvan ik van tevoren weet dat het om een goed boek gaat. Dit was het geval met het boek van Michael Greger, M. D, ”How not to die”. Een boek dat nu ook in het Nederlands te verkrijgen is ”Hoe overleef je?”.

Dr. Greger is een vooraanstaand voedingsdeskundige en de arts achter de non-profit website NutritionFacts.org. Hij is niet alleen een wandelende encyclopedie als het om gezondheid en voeding gaat, maar hij is echt begaafd in de manier waarop hij zijn kennis aan zijn lezers en kijkers over kan brengen via zijn website Nutrition Facts en video’s (hij publiceerde meer dan duizend video’s op bijna elk aspect van gezondheid). Je kunt je dus voorstellen dat hij nogal wat informatie in zijn boek How not to die” (Engels) en ”Hoe overleef je”? (de Nederlandstalige versie) deelt. Als je denkt dat je veel over voeding weet, lees dan toch dit boek en ik beloof je dat je iets nieuws zult leren. Het is de beste handleiding hoe je langer en beter kunt leven en ziekten kunt voorkomen waaraan velen tegenwoordig sterven.

“Onze voeding is de nummer 1 oorzaak van voortijdige sterfte en invaliditeit” – dr. Greger

Michael Greger begon Nutrition Facts, omdat de meeste artsen nooit in hun studie geleerd hebben wat de impact van gezonde voeding is op het verloop van ziekten. Hij stelt dat artsen in het algemeen gewoon niet betaald worden om patiënten te leren hoe ze voor zichzelf moeten zorgen.

How not to dieDit boek laat zien dat een plantaardig dieet niet altijd gelijk staat aan een gezond dieet. Dit boek gaat over gezonde plantaardige voeding. Gezonde voedingsmiddelen zijn niet altijd uitwisselbaar. Een groene” sla is niet hetzelfde als een “groene” broccoli. Sommige voedingsmiddelen hebben veel voedingsstoffen die je niet in andere voedingsmiddelen kunt vinden. Sulforafaan bijvoorbeeld is uitsluitend te vinden in kruisbloemige groenten zoals broccoli. Je kunt elke dag een groene sla eten, maar nog steeds geen sulforafaan binnen krijgen als je ook niet iets kruisbloemigs eet. Plantaardige voeding is dus niet allemaal gelijk aan elkaar.

”Daily Dozen”

In zijn boek deelt Dr. Greger naast wetenschappelijk onderbouwde feiten, ook praktische tips met ons. Zoals de 12 voedingsmiddelen (“Daily Dozen“) die hij ons adviseert om elke dag te eten dat jaren aan je leven zal toevoegen. Hier zijn enkele voorbeelden.

Bonen

Volgens Dr. Greger moeten we dagelijks bonen eten, zoals als spliterwten, kikkererwten (hummus!) en linzen. Hij adviseert drie porties (een portie is een kwart kopje hummus) per dag.

Kruisbloemige Groenten

Ook een dagelijkse aanbeveling zijn kruisbloemige groenten zoals broccoli, kool en boerenkool. Hij adviseert minstens één portie per dag (half kopje) en ten minste twee bijkomende groenten per dag, kruisbloemig of anderszins.

Noten

Ook noten horen dagelijks op het menu te staan. Iedereen zou 1 eetlepel gemalen lijnzaad per dag moeten eten, naast een portie noten (een kwart kopje) of andere zaden. Ook 2 eetlepels noten- of zaden boters (inclusief pindakaas) zijn prima.

Bessen

Een dagelijkse portie bessen (een half kopje vers of bevroren bessen), of een kwart kopje gedroogde bessen zijn een must. Enkele voorbeelden zijn kumquats en druiven (ook rozijnen), bramen, kersen, bosbessen, frambozen en aardbeien.

Kruiden

Dr. Greger adviseert ook ¼ theelepel kurkuma aan per dag, samen met eventueel andere kruiden en specerijen die je lekker vindt.

Volkoren

Ook zouden volkoren granen elke dag op ons bordje moeten liggen. Een portie is een half kopje warme havermout, gekookte granen zoals amarant, boekweit en quinoa.

De lijst van 12 producten die wij elke dag zouden moeten eten is best indrukwekkend. Bij elk recept, kun je jezelf afvragen of je wat noten, een notenboter, kurkuma, wat groente of volkoren kunt toevoegen. Het maakt elke gerecht heerlijk en veelzijdig en maakt boodschappen doen ook een stuk makkelijker.

Ik vind het niet erg om dood te gaan, ik wil gewoon niet dat het mijn schuld is” – dr. Greger

Andere onderwerpen

Andere onderwerpen die aan bod komen zijn: de kern idee achter ‘How Not To Die, de vijftien belangrijkste doodsoorzaken, voedingsonderzoek, belangenconflicten in wetenschappelijke studies, onafhankelijke studies en objectieve kritiek, reductionisme en holistische analyse, GGO’s en overmatige pesticiden, beloning voor het gezond houden van mensen, evolutie van de voedselpiramide, biologisch versus nietbiologische voeding, auto-immuunziekten en de evolutie van de voedselpiramide.

Staat als een huis

Er staan een heleboel feiten in dit boek. Dit boek staat als een huis. Er zijn hoofdstukken over hoe voeding ziekten kan voorkomen en helen. Hij behandelt dit bij elk van de 15 belangrijkste doodsoorzaken en al deze informatie wordt ondersteund door ruim 3.000 wetenschappelijke citaties.

Hoe zit het met de eiwitten vraag….?

De meeste Amerikanen (inclusief vegetariërs en veganisten) krijgen ongeveer 70% meer eiwitten binnen dan ze dagelijks nodig hebben. De reden dat plantaardige bronnen van eiwitten beter zijn, is het soort eiwit dat we consumeren bij het eten van dierlijke producten. En een opvallende 97% van de Amerikanen krijgt niet eens de aanbevolen minimum van de dagelijkse vezels binnen. 98% van de Amerikanen lijdt aan een kalium tekort. In een notendop, het grootste deel van de voedingstekorten zijn te wijten aan een onvoldoende inname van plantaardige voeding.

De echte superfoods volgens Dr. Greger? Kun je het al raden? Dat zijn zoete aardappelen, donkergroene bladgroenten, kruisbloemige groenten (zoals bloemkool) en peulvruchten (zoals linzen).

Het gaat allemaal om de bonen…

De voordelen van bonen spelen een belangrijke rol in‘Hoe overleef je?’‘.  Slechts 96% van de Amerikanen bereikt niet eens de minimaal aanbevolen inname per week. We moeten allemaal meer bonen eten. Peulvruchten zijn de belangrijkste dieet voorspeller als het gaat om hoe oud mensen zijn over de hele wereld. Er is een 8% vermindering van het risico op een vroegtijdige dood voor iedere 28 gram meer van de dagelijkse inname aan peulvruchten.

Dus wat eet Dr. Greger zelf voor het ontbijt? Misschien zoiets als een chocolade cherry mint havermout. Wat gekookte havermout met wat geprakte cannellini bonen, een eetlepel cacao, zure kersen, pompoenpitten, dadels voor de zoetheid en wat verse muntblaadjes. Klinkt niet zo slecht, toch?

Ik blijf versteld staan van het vermogen van ons lichaam om zichzelf te helen. Ons lichaam wil gezond zijn, als we het gewoon zijn gang maar lieten gaan. Dat is wat deze studies en onderzoeken laten zien: zelfs na jaren van een afschuwelijk dieet, kan je lichaam de schade omkeren, de slagaders weer openen en zelfs sommige vormen van kanker omkeren. Het is dus nooit te laat om te beginnen met sporten en nooit te laat om te beginnen met gezond eten. ” – dr. Greger

Ik kan wel drie reviews over dit boek schrijven. Het is echt de perfecte gids over hoe je langer en gezonder kunt leven. Je kunt ook naar Dr. Greger video’s op NutritionFacts.org kijken. Hij deelt elke dag nieuwe artikelen en video’s met ons over elk denkbaar facet van voeding en gezondheid. Het boek bevat honderden en honderden onberispelijk onderzochte, gemakkelijk te begrijpen, straight to the point feiten en praktische tips. PSDr. Greger is ook erg grappig

Het boek bevat maar liefst 390 pagina’s en alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel! Geweldig!

Hoe overleef je?
ontdek wetenschappelijk bewezen voedingsmiddelen die beschermen tegen ziekte en die ziekte omkeren
Auteur: Michael Greger & Gene Stone
Uitgever: Uitgeverij Passie
Prijs: 29,95

Voorwoord uit  ”How not to die”

photos by the green creator (c) (copyright)

2 gedachten over “Boekreview: hoe overleef je?”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.